Πλήρης η δικαίωση του Ιωνιώτη γιατρού Δημήτρη Λύτρα για την κατάσταση στα νοσοκομεία

Πλήρως δικαιώνεται ο Ιωνιώτης γιατρός Δημήτρης Λύτρας, ο οποίος από τη θέση του διευθυντή της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου όπου εργάζεται, είχε καταγγείλει στα τέλη Αυγούστου του περασμένου χρόνου, συνθήκες πρωτόγνωρου ποσοστού υποστελέχωσης.

Η χθεσινή καταγγελία της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου του Ρεθύμνου, Ελένης Ιωαννίδου, ήρθε να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η περίπτωση του Βόλου δεν ήταν η μοναδική, αλλά η κατάσταση σε όλα μεγάλα και τα μικρότερα νοσοκομεία της χώρας είναι άκρως προβληματική.

Όλα αυτά, μετά από 3 χρόνια πανδημίας, όπου υποτίθεται ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να ενισχύσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά τελικά όλα δείχνουν ότι έκαναν το ακριβώς αντίθετο.

 

Τα αποτελέσματα βέβαια είναι γνωστά – η χώρα μας βρίσκεται στις χειρότερες, εάν όχι στη χειρότερη θέση σε θανάτους από covid, σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ όποιος έχει χρειαστεί να επισκεφτεί νοσοκομεία σε εφημερία βρίσκεται μπροστά σε αναμονές που ξεπερνούν κατά πολλές ώρες την αντίστοιχή περίοδο πριν το 2019.

 

Δείτε ΕΔΩ την καταγγελία του Ιωνιώτη γιατρού, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει εργαστεί και στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο («Αγία Όλγα») στη Νέα Ιωνία Αττικής.

Η περίπτωση του Ρεθύμνου

Σε μια ανάρτησή της που κάνει τον γύρο του διαδικτύου η κ. Ιωαννίδου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, όπως λέει, εξαναγκάζεται σε παραίτηση, περιγράφοντας ταυτόχρονα την δραματική κατάσταση του ΕΣΥ που είναι αντιμέτωπο με υποστελέχωση και πλέον μετά από δύο χρόνια πανδημίας λειτουργεί μονίμως στο «κόκκινο».

Μεταξύ άλλων η γιατρός καταγγέλλει τη διοίκηση για αυταρχικές μεθόδους καθώς έχει λάβει 13 εντέλλεσθε τα τελευταία 3 χρόνια, ακόμα και για διενέργεια ιατρικών πράξεων στις οποίες δεν έχει ειδικευτεί, ενώ κάνει λόγο για μία κατάσταση που παγιώνεται στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας.

Ακόμα, υπογραμμίζει πως έχει πλέον φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής της αντοχής, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η κανονική της άδεια έχει φτάσει πλέον τις 170 ημέρες, ενώ δουλεύει ασταμάτητα τόσο η ίδια όσο και οι συνάδελφοί της χωρίς ρεπό.

Παράλληλα, τονίζει ότι έχει αποστείλει αναρίθμητα έγγραφα στη διοίκηση στα οποία εξηγεί τα προβλήματα, ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανταπόκριση παρά μόνο δηλώσεις ότι η κατάσταση θα συνεχιστεί ως έχει.

Η δήλωση της κ. Ιωαννίδου

Παραιτούμαι από το ΕΣΥ ή μάλλον εξαναγκάζομαι σε παραίτηση

Οι λόγοι της απόφασης μου να παραιτηθώ είναι γνωστοί στη διοίκηση από τα αναρίθμητα έγγραφα τα οποία έχω καταθέσει και στα οποία δεν έχω λάβει καμία απάντηση εκτός από «εντέλλεσθε». Παρόλα αυτά θα τα συνοψίσω στα παρακάτω.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί με αυταρχικό τρόπο μου επιβλήθηκε να συμμετέχω σε διακομιδές διασωληνωμένων ασθενών παρά την έγγραφη και έντονη αντίθεση μου που πηγάζει από την μη ειδίκευση μου σε αυτό το αντικείμενο.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχω καταφέρει να λάβω ούτε το 1/20ο από την κανονική μου άδεια, καθόλου εκπαιδευτική η άλλου είδους άδεια.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω λάβει 13 εντέλλεσθε τα τελευταία 3 χρόνια και από ότι φαίνεται θα λάβω πολλά ακόμα για μια κατάσταση που ουδόλως έκτακτη και ουδόλως επείγουσα είναι αντιθέτως είναι χρόνια και γνωστή στους πάντες από καιρό.

Δεν έχω λείψει από τη δουλειά για περισσότερο από μία εβδομάδα

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχω πάει σε ένα συνέδριο, σε ένα μετεκπαιδευτικό σεμινάριο, δεν έχω λείψει από τη δουλειά για περισσότερο από μια εβδομάδα συνεχόμενη και αυτή με μαζεμένα ρεπό και άπειρες εφημερίες πριν και μετά.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί κόβω συνέχεια ρεπό από τον εαυτό μου και τους συνεργάτες μου προκειμένου να βγει το πρόγραμμα της πρωινής λειτουργίας

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί ο χρόνος μου με την οικογένεια μου είναι ελάχιστος και είμαι σε μια συνεχή κίνηση και αγωνία για να κρατήσω ένα επίπεδο στη φροντίδα των ασθενών, στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων και τη συνεργασία με τις άλλες κλινικές

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν μπορώ να προγραμματίσω τίποτα στη ζωή μου και ζω σε μια κατάσταση πρόχειρων και λύσεων της τελευταίας στιγμής.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί παρά τις αντίθετες δηλώσεις περί εκτίμησης στο πρόσωπο μου από τη διοίκηση έχω εξαναγκαστεί σε 9η εφημερία και 4η αργία σε ένα μήνα ενώ η κλινική μου βρίσκεται σε τόσο οριακή υποστελέχωση.

Ντρέπομαι τους ασθενείς που νοσηλεύω

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν προλαβαίνω να ασχοληθώ σοβαρά με την επιτροπή λοιμώξεων η οποία ουσιαστικά δεν λειτουργεί και όταν παραιτήθηκα πριν από ένα μήνα δεν έγινε καμία κίνηση αντικατάστασης μου.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί εδώ και 4 χρόνια δεν μπορώ να λειτουργήσω το εξωτερικό παθολογικό ιατρείο και ντρέπομαι τους ασθενείς που νοσηλεύω όταν τους λέω ότι δεν γίνεται επανεξέταση.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί αγνοήθηκα όταν ζήτησα μια νοσηλεύτρια λοιμώξεων αποκλειστικής απασχόλησης όπως λέει ο νόμος.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί αγνοήθηκα σε όποια πρόταση έκανα για προϊσταμένη της κλινικής και για νοσηλεύτρια λοιμώξεων.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα αίτημα μου που θα έκανε πιο βιώσιμη τη λειτουργία της κλινικής και της επιτροπής λοιμώξεων.

Καμία προοπτική

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω κάνει ότι μπορούσα για να αλλάξει αυτή η κατάσταση με αποκορύφωμα την άρνηση μου να νοσηλεύω ασθενείς που δεν θα μπορώ να φροντίσω όπως πρέπει, και αντιμετωπίστηκα από τη διοίκηση με πειθαρχική διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη των θεσμικά εκλεγμένων συναδέλφων μου.

Κυρίως όμως εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί δεν υπάρχει καμία προοπτική βελτίωσης αυτής της κατάστασης, το οποίο μου έγινε σαφές μετά από τη συνάντηση με τον διοικητή της ΥΠΕ παρουσία του διοικητή του νοσοκομείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο σταθερής μετακίνησης γιατρού στην κλινική μας, κανένα σχέδιο κινήτρων, καμία προκήρυξη θέσης ή οποιασδήποτε μόνιμης λύσης, αλλά θα συνεχίσει το καθεστώς των αποσπασματικών μετακινήσεων της τελευταίας στιγμής κάθε μήνα για εφημερίες.

Εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί με την ανακοίνωση της παραίτησης μου η λύση μοιάζει να «αφορά» τον τομέα και όχι τη διοίκηση.

Τέλος εξαναγκάζομαι να παραιτηθώ γιατί έχω φτάσει στα όρια της σωματικής και ψυχικής μου αντοχής.

ΥΓ. Ζήτησα την κανονική μου άδεια η οποία είναι γύρω στις 170 μέρες με την πρόθεση παραίτησης. Η απάντηση ήταν άλλο ένα όχι.

4 Ιανουαρίου 2023

Τέλος εποχής για μένα

Ελένη Ιωαννίδου

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU