Παναγιώτης Μανούρης – Τι δήλωσε για έργα, απαλλοτριώσεις, δάνεια, αθλητισμό, πολεοδομία – ΒΙΝΤΕΟ

Απολογισμό του 1ου τετράμηνου της θητείας του ως Δήμαρχος έκανε ο Παναγιώτης Μανούρης. Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας έδωσε ιδιαίτερο βάρος σε 2 σημεία:

 

  • Στην δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδοτήσεων για την υλοποίηση έργων στην πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο η προηγούμενη δημοτική αρχή υλοποίησε ελάχιστα στον τομέα αυτό.
  • Στη λήψη δανείου για την πραγματοποίηση μεγάλων έργων με πόρους του δήμου Νέας Ιωνίας υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι αυτό το δάνειο δεν θα προκαλέσει καμία απολύτως επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη. Όπως τόνισε ένα ετήσιο τοκοχρεολύσιο του ύψους των 700.000 ευρώ είναι απολύτως εφικτό για τα οικονομικά του δήμου και παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα να γίνουν μεγάλα και σημαντικά έργα και όχι μικροπαρεμβάσεις.

Η εισήγηση του Δημάρχου ήταν εκτενής, τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όσο και στον φάκελο που παρέδωσε στη συνέχεια. Αναλυτικά μεταξύ άλλων σημείωσε και έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω εισήγηση:

 

Για τα έργα – χρηματοδοτήσεις

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο σημαντικό ζήτημα δήλωσε πως «όταν αναλάβαμε με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών ήμασταν ο χειρότερος δήμος σε εντάξεις και απορροφήσεις από χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Θυμίζω τη σχετική ενημέρωση που είχα κάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 29/1/2024 και τη προηγούμενη ενημερωτική μας συνάντηση στις 04/03.

 

Ενδεικτικά:

Α. Φιλόδημος:

i.Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Εντάχθηκε: 12/2019  Υπογραφή Σύμβασης: Ιανουάριος 2024

ii.Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για την αναβάθμιση των στάσεων της δημοτικής 7 αστικής συγκοινωνίας Εντάχθηκε:  Φεβρουάριος 2021 Υπογραφή Σύμβασης: Εκτιμούμε ότι εντός του μήνα αρχές του επόμενου θα αναρτηθεί ο σχετικός διαγωνισμός.

 

Β. Τρίτσης:

Θυμίζω οι δήμοι της Αττικής έχουν μεσοσταθμικά εγκρίσεις/υποβολές άνω του 80%. Σημειωτέο ότι υπάρχουν αρκετοί Δήμοι που έχουν εντάξεις άνω του 100% του δυνητικού πλαφόν τους (υπήρχαν παραθυράκια για εμβληματικά έργα & έκτακτη χρηματοδότηση).

Ο δήμος Νέας Ιωνίας έχει εντάξεις/υποβολές σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως μου δόθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου 20% το μάξιμουμ.

 

Στην προηγούμενη συνέντευξη στις 04/03 σας είχα ενημερώσει ότι αποτέλεσμα της αδράνειας αυτής το υπ. αριθμ. 6/08-01-2024 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που μας ενημερώνει ότι αν δεν έχουμε δημοπρατήσει (τα ελάχιστα αυτά εγκεκριμένα έργα) μέχρι 09/02/2024 τα έργα θα απενταχθούν.

2 χρόνια αδράνειας έπρεπε να καλυφθούν σε 1 μήνα. Τότε είχα δεσμευθεί ότι θα καλυφθούν. Καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό και ευελπιστώ, βάσιμα, ότι θα σώσουμε την κατάσταση.

 

Αποτέλεσμα:

  • ΑΤ04 (βιοαπόβλητα): Ένταξη: 06/2022 Δημοπράτηση 03/2024
  • ΑΤ08 (ψηφιακά): Ένταξη: 04/2022 Δημοπράτηση 03/2024
  • ΑΤ 06 (αστική αναζωογόνηση – ανάπλαση) με τίτλο : Ανάπλαση στην περιοχή της αγοράς του δήμου Νέας Ιωνίας», με Δικαιούχο το δήμο Νέας Ιωνίας. Εντάχθηκε: 09-2021. Αδρανής μέχρι το 12/2023!

 

Ολοκληρώσαμε εντός του μήνα την εκπόνηση της οριστικής μελέτης. Παλεύουμε για τη χρηματοδότηση του έργου. Θα φτάσει τα 3 εκατομμύρια.

 

Αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης είναι η επισφάλεια της χρηματοδότησης. Καταβάλουμε  σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ κάθε δυνατή προσπάθεια. Οι πιθανότητες δεν είναι πολλές αλλά θα εξαντλήσουμε κάθε μορφή πίεσης και ελπίζουμε για το καλύτερο.

 

Αντιπλημμυρικά Περισσού: το έργο των αντιπλημμυρικών στην περιοχή του Περισσού, που θα θωράκιζε το δήμο μας από φυσικές καταστροφές, δυστυχώς δεν εκτελέστηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Ένα έργο που είχε δημοπρατηθεί, υπήρχε ανάδοχος, ξεκίνησε το 2019 με προϋπολογισμό 8.000.000 €, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (ο λόγος ήταν, ότι η προηγούμενη Διοίκηση της  κυρίας Θωμαΐδου δεν κατάφερε ποτέ να έρθει σε συνεννόηση με το Δήμο Αθηναίων).

Καλούμαστε λοιπόν και πάλι εμείς να βρούμε νέα χρηματοδότηση, ώστε να ολοκληρώσουμε το έργο και να λύσουμε ένα σημαντικό πρόβλημα.

 

Βρεφονηπιακός σταθμός στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 3: Το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/2023. Έληξε η προγραμματική περίοδος. Άρα το έργο απεντάχθηκε και καλούμαστε να το πληρώσουμε από ιδίους πόρους. Υπόλοιπο ανεκτέλεστο: 885.654 € Μετά από πιέσεις και συνεννοήσεις και αλληλογραφία με τον γενικό γραμματέα του Επιχειρησιακού Πρόγραμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, τα καταφέραμε. Το υπόλοιπο εντάχθηκε ως νέο έργο στο τομεακό Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης – Προγράμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

 

Πλατείες 

Για τις πλατείες ο Παναγιώτης Μανούρης ανέφερε:

«Πλατεία Αναπήρων – Καλογρέζα: οι εργασίες ξεκίνησαν.

Πλατεία Κωνσταντινουπόλεως (Πέτρινο) – Καλογρέζα: μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην Πλατεία Αναπήρων ο εργολάβος (είναι ο ίδιος στις δύο πλατείες) θα ξεκινήσει τις παρεμβάσεις που είχαν προβλεφθεί. Εκεί βελτιώσαμε το πράσινο.

Πλατεία Υγείας: ετοιμάζεται η ολοκληρωμένη επανυποβολή αιτήματος χρηματοδότησης για την ανάπλαση της πλατείας. Θα φτιάξουμε μια νέα σύγχρονη πλατεία με σύγχρονους αθλητικούς χώρους (μπάσκετ, καλισθενικά όργανα) & παιδική χαρά.

Πλατεία Τσαλδάρη: πρόκειται σύντομα να υποβληθεί αίτημα χρηματοδότησης για την ανάπλαση και αυτής της πλατείας».

 

«Τα διέκοψε»

Μάλιστα ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας έκανε λόγο για εγκεκριμένα και δημοπρατημένα έργα της Περιφέρειας Αττικής που διέκοψε η προηγουμένη δημοτική αρχή σημειώνοντας αναφέροντας τα παρακάτω:

1.Δημοτικό γκαράζ 12.000.000

2.Πεζογέφυρα Παναγούλη 650.000

3.Αντιπλημμυρικά Περισσού 8.000.000

4.Ανάπλαση εμπορικού κέντρου 3.500.000

5.Συντήρηση κλειστού Γυμναστηρίου (Πευκάκια) 180.000

 

Διοικητικές Αποβολές – απαλλοτριώσεις

Στο κομμάτι των διοικητικών αποβολών ο Π.Μανούρης τόνισε: «Διεκδικούμε τους χώρους που ανήκουν στους πολίτες. Υπάρχουν χώροι δημοτικοί που είτε είναι καταπατημένοι, είτε παράνομα έχουν καταληφθεί από ιδιώτες. Μεθοδικά και αποτελεσματικά παρεμβαίνουμε, γκρεμίζουμε όπου απαιτείται, καθαρίζουμε και αποκαθιστούμε τα πράγματα. Οι χώροι αυτοί όλοι θα αποδοθούν στους πολίτες.

Μέσα σε 5 μήνες έχουμε ήδη παρέμβει:

i.Στη Λεωφ. Εθνικής Αντιστάσεως  κάτω από την Αγία Όλγα. Στη θέση των ετοιμόρροπων κτιρίων και της εστίας παραβατικότητάς με κίνδυνους όχι μόνο για τη δημόσια ασφάλεια αλλά και για τη δημόσια υγεία θα δείτε ένα πάρκο. Ένα νέο πάρκο τσέπης.

 

ii.Στην Αλαμάνας στην Καλογρέζα. Παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου. Προσβασιμότητα ανύπαρκτη. Επί χρόνια  δεν υπήρχε πεζοδρόμιο και για να περπατήσει κάποιος έπρεπε να κατέβει και να περπατήσει επί της Εθνικής Αντιστάσεως με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας και ύπαρξης. Τα δυστυχήματα και τα παρ΄ ολίγον δυστυχήματα ουκ ολίγα.  Αντίστοιχα εκεί θα δείτε σύντομα έναν νέο χώρο πρασίνου & θα διανοιχθεί ο δρόμος (Ηρώων Καλογρέζας) όπως πρέπει και προβλέπεται απο την διαδικασία Διοικητικής αποβολής.

 

iii.ΟΤ 572, στην Αλσούπολη.

Απομακρύνθηκαν οι καταπατητές. Είμαστε σε δικαστική διένεξη με τον τελευταίο εξ αυτών. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απομάκρυνσης του και σε εύλογο χρονικό διάστημα ο χώρος αυτός έκτασης περίπου 5.000 Τμ θα διαμορφωθεί ως χώρος πρασίνου και θ΄ αποδοθεί στους κατοίκους. Από έναν χώρο παράνομου πάρκινγκ και βρωμιάς σύντομα θα είναι ένας χώρος πρασίνου».

 

Όπως είπε για το κομμάτι των απαλλοτριώσεων «είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα για την πόλη. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις δεσμευμένων χώρων εδώ και πολλά χρόνια. Χώρων που δεν έγινε ποτέ σοβαρή προσπάθεια να αποκτηθούν απλά δεσμεύονταν και μετέθεταν το πρόβλημα στο απροσδιόριστο μέλλον. Χώρων που πλέον έφτασαν στο μη παρέκει. Ή τους πληρώνουμε και τους απαλλοτριώνουμε – αγοράζουμε ή τους χάνουμε.

Η πόλη μας στερείται χώρων πρασίνου. Στον πίνακα που ακολουθεί βλέπεται την αναλογία σε ιδιωτικό πράσινο (τμ/κάτοικο) σε διάφορες πόλεις της Αττικής. Η Νέα Ιωνία βρίσκεται σε μια από τις πιο χαμηλές θέσεις.

 

 

Στον πίνακα που ακολουθεί επίσης παρουσιάζεται σύμφωνα με την μελέτης του (Κολιώτσης 2017). Η επιφάνεια πρασίνου συνολικά (δημόσιο και ιδιωτικό) που αντιστοιχεί ανά κάτοικο σε πόλεις της Αττικής. Η Νέα Ιωνία ξεχωρίζει και εδώ, όχι θετικά.

 

 

Από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη είναι ο μέσος όρος πρασίνου που αναλογεί σε κάθε Ιωνιώτη.

Εντωμεταξύ, από το ποσοστό πρασίνου εξαρτάται ο θόρυβος και η καθαρότητα του αέρα σε καθημερινή βάση, τα μέγιστα επίπεδα θερμοκρασίας το καλοκαίρι αλλά και ο κίνδυνος πλημμύρας τον χειμώνα, όπως και η σωματική και ψυχική υγεία όλων μας.

 

Ακόμη πιο σκληρά είναι τα νούμερα, άμα αναζητήσουμε την αναλογία του πρασίνου και των δέντρων σε σχέση με τον πληθυσμό που ζει και αναπνέει ανά περιοχή: στο Λεκανοπέδιο αντιστοιχούν 2,5 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο και στην Νέα Ιωνία το αντίστοιχο ποσοστό κάνει βουτιά στα 1,1 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο, όταν μάλιστα η οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ορίζει ελάχιστη επιτρεπόμενη αναλογία τα 9 τ.μ. πρασίνου/κάτοικο (και ιδανική αναλογία τα 50 τμ/κάτοικο).

 

Όπως καταλαβαίνεται νομίζω ότι η απάντηση για το τί πρέπει, για το τί οφείλουμε να κάνουμε είναι προφανής. Ενδεικτικά αναφέρω τους κάτωθι χώρους:

 

 

Με βάση την ιεράρχηση της αναγκαιότητας απόκτησης Κοινόχρηστων και Κοινωφελών χώρων σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση των χώρων αυτών για τον δήμο.

Στα παραπάνω χρειάζεται να προστεθούν οι ακόλουθες 2 περιπτώσεις:

 

Οικοδομικό τετράγωνο ΚΧ 33 – Αγ. Κωνσταντίνου: Ο δήμος δήλωσε στο Κτηματολόγιο μόνο το οικοδομικό τετράγωνο 33 μαζί με τον Ναό. Άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Η εκκλησία διεκδίκησε λοιπόν δικαστικά να πάρει στην κυριότητα της όχι μόνο τον ναό, που είναι μια λογική απαίτηση, κέρδισε πρωτόδικα, αλλά και τον κοινόχρηστο χώρο της πλατείας δηλαδή όλο οικοδομικό τετράγωνο 33.

Οι χειρισμοί που έχουν γίνει από την προηγούμενη αρχή καθιστούν τη θέση του δήμου πολύ δυσχερή. Ζήτησα από την εκκλησία αναλογιζόμενη και το ρόλο της να συμφωνήσει στο προφανές και να αρθεί η έφεση του δήμου.

Ο ναός στην εκκλησία και η πλατεία στον δήμο και στους πολίτες. Δυστυχώς δεν έχω βρει ευήκοα ώτα και η συνέχεια είναι στα δικαστήρια, αλλά ομολογουμένως με το δήμο σε δυσχερή θέση με ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

 

Οικοδομικό τετράγωνο 92Κ – Φιλοθέη: λόγω κωλυσιεργιών και αμέλειας του Δημοσίου η πόλη έχασε έναν χαρακτηρισμένο και διαμορφωμένο χώρο πρασίνου. Έναν χώρο στον οποίο πέρα των υπολοίπων βρίσκονται και δύο πεσσοί του Αδριάνειου Υδραγωγείου (μνημείο Ρωμαϊκής περιόδου). Αναφέρομαι στη διαμορφωμένη νησίδα πρασίνου στη λεωφόρο Καποδιστρίου, στο ύψος της Φιλοθέης λίγο πριν την Κύμης. Ο χώρος αυτός πλέον με δικαστική τελεσίδικη απόφαση είναι ιδιωτικός χώρος. Οι ιδιοκτήτες ζητούν την αξιοποίηση του. Προσπαθούμε να δούμε τί δυνατότητες έχουμε και να επαναπαλοτροιώσουμε το χώρο. Να μη χαθεί αυτή η λωρίδα πρασίνου. Θα τα καταφέρουμε

 

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω στην περίπτωση του οικοδομικό τετράγωνο  425 – Εριοτέκ. Κινούμαστε αφενός στη σύναψη δανείου για την απόκτηση του, αφετέρου είμαστε σε συζήτηση  με τον ιδιοκτήτη για εναλλακτικούς τρόπους κατασκευής σχολικής δομής».

 

Κομμάτι δάνεια και δανεισμός

Αναφερόμενος σε δομές & υποδομές της πόλης σε σχέση με τον δανεισμό, ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «οι υφιστάμενες υποδομές της πόλης είναι σε κακά χάλια, αναφέροντας:

«Τα σχολεία μας έχουν πάρα πολλές ανάγκες. Έχουμε 52 σχολεία, καθένα από τα οποία έχει τουλάχιστον ανάγκη για τουλάχιστον 10 διαφορετικές εργασίες.

Οι κοινόχρηστοι χώροι χρήζουν σχεδόν όλοι ανακατασκευών. Τα πεζοδρόμια της πόλης είναι σε μεγάλο βαθμό απροσπέλαστα. Τα αιτήματα των πολιτών για αντικατάσταση και επιδιόρθωση πεζοδρόμιων έρχονται κατά δεκάδες στο γραφείο μου και στις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Αν είχαν από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή επαρκώς αξιοποιήσει προγράμματα και χρηματοδοτήσεις αυτή τη στιγμή, δεν θα είχαμε την ανάγκη να εξυπηρετήσουμε τις παραπάνω ανάγκες από ίδιους πόρους. Και αυτό κατά συνέπεια οδηγεί στο επόμενο θέμα. Δάνεια.

 

Προκειμένου να βάλουμε σε μια σειρά την πόλη, να προβούμε άμεσα σε εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις που θα τονώσουν την πόλη και θα βελτιώσουν τις συνθήκες άνεσης των πολιτών εξετάζουμε την πιθανότητα και τους δυνητικούς όρους για την συνομολόγησή του δήμου 2 δανείων:

(α) για την απαλλοτρίωση χώρων που έχουν κριθεί αναγκαίοι από το Δημοτικό Συμβούλιο και έχουν δεσμευθεί πολλά χρόνια τώρα, όπως και οι νέοι όπως το οικοδομικό τετράγωνο 92 Κ

(β) αναπλάσεις που αφορούν την προσβασιμότητα, το πράσινο και γενικότερα τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας ζωής  για την συντήρηση δομών και υποδομών.

 

Ταυτόχρονα με την έρευνα για τη δυνατότητα δανειοδότησης έχουμε ξεκινήσει την προσπάθεια για τη διεκδίκηση πόρων απευθείας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Περισσότερα για αυτό θα σας πω όταν έχει ολοκληρωθεί η διερευνητική διαδικασία και έχουμε κάτι συγκεκριμένο ως προς τους όρους.

Θέλω να τονιστεί ότι το δάνειο, αν τελικά προχωρήσουμε, δεν θα επιβαρύνει τους δημότες επιπλέον.

Θα πληρωθεί με την εξοικονόμηση πόρων από την αύξηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων που θα επιδιώξουμε και θα επιτύχουμε καθώς και από τη μόχλευση εσόδων του δήμου και τον εξορθολογισμό του οικονομικού του περιβάλλοντος.

 

Πέρα των ανωτέρω εκφρασμένη απόφαση μας είναι να προχωρήσουμε όχι με μικρο-αναθέσεις, αλλά με μεγάλους διεθνείς διαγωνισμούς, με πολυετείς δαπάνες και τρόπο που να φέρει καλύτερο πιο γρήγορο και με οικονομίες κλίμακας αποτέλεσμα. Η πληρωμή του δανείου δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω τον δημότη.

 

Η δημοτική Αρχή δεν παρεκκλίνει χρονικά και μάλιστα καθόλου από το αρχικό χρονοδιάγραμμα που είχε αποφασίσει. Και όλα θα γίνουν χωρίς καμία χρονοτριβή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε χρόνο μεγαλύτερο του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος».

 

Αθλητικοί Χώροι –  Δημοτικό Στάδιο

Σε σχέση με τους αθλητικούς χώρους σημείωσε «Θέλω στο σημείο αυτό να κάνω ιδιαίτερη μνεία στους αθλητικούς χώρους της πόλης.

Α) Δημοτικό Στάδιο:  Ξεκινά η αποκατάσταση του χλοοτάπητα στον αγωνιστικό χώρο και χυτού ελαστικού τάπητα τύπου ταρτάν. Η σύμβαση υπογράφηκε  στις 7 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου. Λίγες μόλις  μέρες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της προηγούμενη δημαρχιακής αρχής.

Μετά από συνεργασία και συνεννόηση με τις ομάδες κλείνουμε το Στάδιο και αρχές Ιουνίου θα μπουν τα συνεργεία να πιάσουν δουλειά.

 

Β) Κλειστό Γυμναστήριο (Πευκάκια): σε συνεργασία με Περιφέρεια και Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθούμε να διασφαλίσουμε νέα χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του γυμναστηρίου. Δυστυχώς η αδράνεια της προηγούμενης Δημάρχου οδήγησε στο αν και είχε βγάλει χρηματοδότηση η Περιφέρεια αυτή να μην αξιοποιηθεί και να είμαστε πάλι στο μηδέν. Ευελπιστούμε ότι θα διασφαλίσουμε το ποσό των 500.000 ευρώ».

Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας αναφέρθηκε και σε μία σειρά από τρέχοντα ζητήματα. Αναλυτικά:

 

Πολεοδομία (Υπηρεσία Δόμησης – ΥΔΟΜ): Εδώ είναι κάτι που επίσης αξίζει να δώσετε την προσοχή σας.

Στην Νέα Ιωνία λειτουργεί διαδημοτική πολεοδομία.

Η πολεοδομία αυτή εξυπηρετεί τους Δήμους Γαλατσίου, Ηρακλείου, Μεταμόρφωση, Νέας Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Η λειτουργία της πολεοδομίας έχει ένα συνολικό ετήσιο κόστος που υπερβαίνει το 1.150.000 €. Η συστηματική αμέλεια της πρώην Δημάρχου οδήγησε το κόστος αυτό να το επωμίζεται σχεδόν αποκλειστικά ο δήμος και οι πολίτες της Νέας Ιωνίας! Καμία αναλογικότητα.

Έχω συναντηθεί ήδη με τους συναδέλφους Δημάρχους, έχω στείλει και 2 επιστολές ήδη. Είμαι πεπεισμένος ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί λύση, λύση στη βάση των αρχών δικαίου και της αναλογικότητας με την ανάληψη του σχετικού κόστους από όλους τους δήμους.

Αυτό καταλαβαίνεται ότι θα δημιουργήσει την ανάλογη ελάφρυνση (πάνω από 700.000 €) στα οικονομικά της πόλης».

 

Τροφεία βρεφονηπιακών & παιδικών σταθμών: Είχαμε δεσμευθεί προεκλογικά. Το κάναμε μετεκλογικά. Δρομολογώντας δράσεις (όπως και αυτές που προαναφέραμε, οι οποίες οδηγούν στην αύξηση των εσόδων του Δήμου και στην ορθολογικοποιήση των εξόδων)  προχωρήσαμε την κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς και στους παιδικούς σταθμούς της πόλης.

 

Μετεγκατάσταση Καζίνο στο Μαρούσι: Ο δήμος μας πρωτοστατεί στην κίνηση των όμορων δήμων για την αποτροπή λειτουργία Καζίνο στο κτήμα Δηλαβέρη στο Μαρούσι.

Συμμετέχει σε κάθε προσπάθεια δικαστική ή μη για να αναδείξει τα προβλήματα που θα προκύψουν  τα οποία θα είναι πολύ περισσότερα από τα πιθανά οφέλη.

Η ζωή δεν είναι μόνο χρήμα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας οφείλει να αποφασίσει πλέον, αλλά οφείλει να το κάνει λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους. Τη ζωή των ανθρώπων σε όλους τους όμορους Δήμους και πώς θα επηρεαστεί.

 

Επιστροφή φαρμακείου ΕΟΠΥΥ: Ένα από τα πρώτα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε ξαφνικά τις πρώτες μέρες της ανάληψης των  καθηκόντων μας ήταν η απόφασή του ΕΟΠΥΥ να μεταφέρει το φαρμακείο στην Αγία Παρασκευή.

Τρέξαμε, πιέσαμε, φωνάξαμε, ενοχλήσαμε. Συντηρήσαμε το κτίριο με δικά μας συνεργεία αν και δεν οφείλαμε.   Τελικά τα καταφέραμε.

Το φαρμακείο του ΕΟΠΠΥΥ επέστρεψε και λειτουργεί κανονικά πλέον στην πόλη.

 

Γλυπτά – Αγάλματα – Προτομές: Η επαναφορά του πολιτισμού, η ανάδειξη της ιστορίας της πόλης και η ενσωμάτωση τους στην καθημερινότητας της ζωής μας αποτελεί προτεραιότητα.

Στόχος μας είναι η Νέα Ιωνία να αποκτήσει τη θέση της ως κέντρο πολιτισμού και να αναβαθμιστεί αισθητικά με την τοποθέτηση σε επιλεγμένα σημεία τη πόλης, γλυπτών αγαλμάτων και προτομών.

Ξεκινάμε τη σταδιακή εφαρμογή του σχεδίου μας αυτού με την τοποθέτηση της προτομής του Πλαστήρα, θεμελιωτή της πόλης μας, ενός ατόμου που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία της πόλης μας (100 χρόνια από την Ίδρυσή της φέτος). (*αναφορά στους Συλλόγους μας).

Πρόθεση μας είναι να αναδείξουμε και να τιμήσουμε πέρα των άλλων ιστορικές προσωπικότητες συνδεδεμένες με την πόλη.

Θα τιμήσουμε και όλες τις προσωπικότητες που συνέβαλαν στην ίδρυση της πόλης αλλά και νεότερους συμπολίτες μας που συνέβαλαν και συμβάλλουν στις τέχνες και τα γράμματα στην πολιτιστική Άνοιξη της Νέας Ιωνίας.

 

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία: Θέλω να κλείσω ανακοινώνοντας σας μια πρωτοβουλία που έχουμε λάβει.

Οι κάτοικοι της πόλης μας εδώ και χρόνια συχνά διαμαρτύρονται για νόμιμες και παράνομες κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Ανησυχούν για τις συνέπειες τους και για το κατά πόσον οι εν λόγω κεραίες εκπέμπουν ακτινοβολία στα όρια ορίζουν οι αρχές ασφαλείας και που ο νόμος επιβάλει.

Προκειμένου λοιπόν αφενός μεν να εντοπίσουμε κεραίες που εκπέμπουν εκτός ορίων, τυχόν παράνομες κεραίες και λοιπές υπερβάσεις προχωρήσαμε σε συνεργασία με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων.

Σύντομα στην πόλη θα κυκλοφορεί – με ευθύνη και με προσωπικό του Δήμου, κατάλληλα εκπαιδευμένο για το σκοπό αυτό – ειδικά εξοπλισμένο όχημα που θα πραγματοποιεί απροειδοποίητα μετρήσεις και ελέγχους σε όλο το μήκος και πλάτος του Δήμου.

 

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ από τη σελίδα του zonews.gr στο facebook ΕΔΩ:

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU