Με τον Άγιο Ευστάθιο στη Νεάπολη Νέας Ιωνίας, με συνδέει μία μικρή, οικογενειακή ιστορία, που μου είχε διηγηθεί η συγχωρεμένη η γιαγιά μου, η Καλλιόπη Κατσιγιάννη. Ήταν λίγο πριν φύγουν οι Γερμανοί από την Ελλάδα, στην Κατοχή, όταν παντρεύτηκε με τον παππού μου, τον Σταύρο Κατσιγιάννη. Μου είχε πει λοιπόν ότι ο γάμος ήταν εξαιρετικά λιτός: Απλά, ένα καλό φόρεμα – και μάλιστα μου τόνισε ότι δεν υπήρχε καν καθρέφτης να δει τον εαυτό της νύφη. Ο γάμος έγινε στον Άγιο Ευστάθιο.
-Μην φανταστείς τον σημερινό Άγιο Ευστάθιο. Μία ξύλινη παράγκα ήταν ουσιαστικά. Ο Άγιος Ευστάθιος όπως είναι σήμερα χτίστηκε μετά την Κατοχή.
Αυτά ήταν τα λόγια της και δεν το είχα ψάξει παραπάνω. Σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, ανήμερα του Αγίου Ευσταθίου, το έψαξα λίγο παραπάνω και νομίζω βρήκα τα απαραίτητα, από το site της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος.
Ο Άγιος Ευστάθιος λοιπόν της συνοικίας Νεάπολης Νέας Ιωνίας, είναι ο μοναδικός ναός, προς τιμή του Αγίου, σ’ ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Πολλοί Ιωνιώτες συμμετέχουν κάθε χρόνο και στο σχετικό Πανηγύρι που γίνεται στους γύρω δρόμους.
Το 1925 το Υπουργείο Πρόνοιας και Αποκαταστάσεως Προσφύγων παραχώρησε οικόπεδα στην περιοχή δίπλα από το σημερινό άλσος Ομορφοκκλησιάς (Βεΐκου) και παράπλευρά του συνοικισμού της Σαφράμπολης για τη δημιουργία νέου συνοικισμού προσφύγων, οι οποίοι προέρχονταν από τη Νεάπολη (Νεβ – Σεχίρ) από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Η συνοικία κανονικά θα ονομαζόταν Νέα Νεάπολη, αλλά τελικά επικράτησε μόνο το Νεάπολη.
Στις 17 Ιουνίου του έτους 1934 δημιουργήθηκε επιτροπή για τη λήψη απόφασης ανέγερσης προσωρινού ξύλινου Ναού και λίγες μέρες αργότερα, στις 24 Ιουνίου διορίστηκε εκκλησιαστική επιτροπή για την ανέγερση Ιερού Ναού «επ’ονόματι του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου».
Ο αρχικός ξύλινος Ναός, ήταν μήκους 16 μέτρων και πλάτους 8 μέτρων και δεν χτίστηκε στη σημερινή του τοποθεσία, αλλά σε άλλη πλατεία της Νεάπολης, που τότε λεγόταν πλατεία του Σχολείου.
Ήδη στις 15 Ιουλίου του 1934, ημέρα Κυριακή, ήταν έτοιμος για τη πρώτη Θεία λειτουργία «υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ιγνατίου Αναστασιάδου».
Όπως σημειώνει η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας «Κατά το έτος αυτό, περί τα μέσα του μηνός Αυγούστου, απεφασίσθη η μεταφορά των ιερών λειψάνων του Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου (Νέβ-Σεχίρ) Μικράς Ασίας, της τιμίας κάρας του Αγίου Γρηγορίου επισκόπου Νύσσης, τεμαχίων εκ των ιερών λειψάνων των Αγίων Θεοδώρων, του Τήρωνος και Στρατηλάτου καθώς και των ιερών σκευών και ιερών εικόνων, τα οποία παρελήφθησαν από τας αποθήκας των ανταλλαξίμων το έτος 1924. Οι πολύτιμοι αυτοί πνευματικοί θησαυροί του γένους μας, παρέμεναν προς φύλαξιν, επί 10 έτη, έως το 1934 εις το κατάστημα – παντοπωλείον του κυρίου Ιπποκράτους Μητσογιαννάκη εις Πειραιά.
Την Κυριακήν 1η Σεπτεμβρίου του έτους 1934, έλαβε χώρα η επίσημος μετακομιδή των ιερών λειψάνων, των ιερών εικόνων και των ιερών σκευών, από τον Πειραιά εις τον οικείον τους τόπο, την συνοικίαν της Νέας Νεαπόλεως. Ούτως, μετά την Θείαν Λειτουργίαν, με χαρακτήρα πανηγυρικόν και με την συμμετοχήν του θεοφιλεστάτου Επισκόπου Πατάρων κ.κ. Μελετίου, των ιερέων των γειτονικών ενοριών, των ιεροψαλτών και του θεοφιλούς λαού, επραγματοποιήθη η μετακομιδή των ιερών λειψάνων εις τον νέον ξύλινον Ναόν και ετοποθετήθησαν εις την αριστερήν πλευράν του Ναού εις ειδικόν χώρον».
Ο νέος Ιερός Ναός
Το 1948 αποφασίστηκε να κτισθεί νέος πέτρινος Ναός, 100 μέτρα περίπου από εκεί που βρισκόταν ο ξύλινος ναός, στη θέση που βρίσκεται σήμερα. Οι σχετικές εργασίες ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου του 1952.
Σημειώνει η Μητρόπολη Ν.Ιωνίας: «Κατόπιν πολλών κόπων και δαπανών και πάντοτε με την ενεργόν συμπαράστασιν του Συλλόγου κυριών υπό το όνομα «Νεάπολις Καππαδοκίας», ο νεόδμητος Ναός ήτο εις θέσιν να αρχίση να λειτουργή, καίτοι υπήρχον πολλαί ελλείψεις».
Τελικά στις 11 Δεκεμβρίου του 1955, ημέρα Κυριακή, τελέσθηκε η αρχικά η Θεία λειτουργία στον παλιό, ξύλινο, ναό από τον τότε Μητροπολίτη Πατάρων Μελέτιο και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας σχηματίσθηκε πομπή, «προεξάρχοντος του Αρχιερέως, του κλήρου της περιοχής, βασταζόντων τα ιερά Λείψανα, του δε λαού φέροντος τας ιεράς εικόνας και τα άλλα σκεύη και έπιπλα του Ναού. Φτάσαντες, δε, εις την είσοδον του περικαλούς νέου Ιερού Ναού, εγένοντο κατά την εκκλησιαστική τάξιν, τα θυρανοίξια αυτού».
Τα εγκαίνια του Αγίου Ευσταθίου, όπως τον ξέρουμε σήμερα, έγιναν στις 8 Ιουλίου 1956 από τον τότε Μητροπολίτη Πατάρων Μελετίο. Στο χώρο βρίσκεται και το Ιερό Παρεκκλήσιο Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.
UPDATE 25/9/23 με πληροφορίες από τον Πατήρ Νικόλαο Χελιώτη: “Τον πέτρινο Ναό, επιμελήθηκαν να ανεγερθεί ο πατέρας μου Αοίδιμος Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Χελιώτης και ο Αρχιμανδρίτης Αοίδιμος Σπυρίδων Λουλουδάκης, μετέπειτα πρωτοσύγγελος της Ι.Μητροπόλεως Τριφυλλίας και Ολυμπίας και με επίτροπο και ψυχή του έργου, τον μακαριστό Γεώργιο Τσολάκογλου”
Πηγή: www.nif.gr
<
Ο εορτασμός από τη Μητρόπολη
Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου και της συνοδείας αυτού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στη Νέα Ιωνία, όπου φυλάσσονται απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ευσταθίου, καθώς και το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, Προστάτου και Εφόρου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας.
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου, συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και τη συμμετοχή πολλών κληρικών.
Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με θερμά λόγια τον Σεβ. Μητροπολίτη Πέτρας κ. Γεράσιμο, τον οποίο και ευχαρίστησε για την τιμητική παρουσία του στην προσφυγική Ιερά Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας κ. Γεράσιμος ο οποίος, αφού αρχικά ευχαρίστησε τον κ. Γαβριήλ για την ευγενή πρόσκληση στη συνέχεια αναφέρθηκε στον θαυμαστό μαρτυρικό βίο του Αγίου Ευσταθίου.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέσθηκε Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Πέτρας κ. Γερασίμου και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, συμπροσευχομένου εντός του Ιερού Βήματος του Σεβ. Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου.
Το παρών έδωσαν η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου με μέλη του Δ.Σ. Νέας Ιωνίας, πρόεδροι και εκπρόσωποι Μικρασιατικών συλλόγων και τοπικών πολιτιστικών σωματείων και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, ο οποίος, λαμβάνοντας ως παράδειγμα τις αρετές και τα χαρίσματα του Αγίου Ευσταθίου, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις της αποκαλύψεως της χάριτος και των δωρεών του Θεού στον άνθρωπο.
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως