Νέα Ιωνία, “Ίριδα”: Δύο από τους πέντε μαθητές από όσους έχουν κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησης τους, 26η Ιουνίου, το Κέντρο Πρόληψης  « Ίριδα» δήμου Νέας Ιωνίας, παρουσιάζει ενδεικτικά την κατάσταση των ναρκωτικών και γενικότερα των εξαρτητικών συμπεριφορών σε νέους στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Έρευνα, ΕSPAD 2019, που διενεργήθηκε σε δείγμα 17.733 μαθητών, ηλικίας 16-18 ετών, συνοψίζονται τα παρακάτω σημαντικά ευρήματα:

Δύο από τους πέντε μαθητές από όσους έχουν κάνει πρόσφατη χρήση κάνναβης βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο εξάρτησης. Το 50,8 % θεωρεί ακίνδυνη τη δοκιμή, το 33% την περιστασιακή και το 11,4% τη συστηματική χρήση κάνναβης, ενώ το 27,6 % θεωρεί εύκολη την πρόσβαση στην ουσία. Ακόμη σε επόμενο σημείο της έρευνας διαπιστώνεται πως  η σχέση των εφήβων με ψυχοδραστικά φάρμακα που υπάρχουν νόμιμα στο περιβάλλον τους είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη των αντίστοιχων εφήβων στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης δηλώνεται στα αποτελέσματα της έρευνας πως απαιτείται επαγρύπνηση για την ενασχόληση των εφήβων με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος χρειάζεται να προσθέσουμε πως ένα υψηλό ποσοστό έφηβων μαθητών στην Ελλάδα αναφέρει συχνά ψυχολογικά ή /και σωματικά συμπτώματα, μη ικανοποίηση από τη ζωή τους και το σχολείο και χαμηλή υποστήριξη από τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους (ΕΠΙΨΥ, 2019).

Σύμφωνα με το European Prevention Curriculum 2019 του EMCDDA σκοπός της πρόληψης των εξαρτήσεων είναι να σταματήσει ή να καθυστερήσει την έναρξη ψυχοτρόπων ουσιών και να βοηθήσει αυτούς που έχουν ξεκινήσει να αποφύγουν να περάσουν στο στάδιο της εξάρτησης με τα συνακόλουθα προβλήματα. Επιπλέον, η πρόληψη έχει κι έναν πιο ευρύ σκοπό να ενισχύσει την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και των νέων για να μπορέσουν να αναπτύξουν με ασφάλεια τις δυνατότητές τους και τα ταλέντα τους αποφεύγοντας την εμπλοκή τους με εξαρτητικές συμπεριφορές και συμπεριφορές ρίσκου. Αυτό επιτυγχάνεται ενισχύοντάς τους να συνδεθούν με θετικό τρόπο με τις οικογένειές τους, τα σχολεία τους, τους συνομηλίκους τους και τη κοινωνία γενικότερα.

Το Κέντρο Πρόληψης λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω σημαντικά ευρήματα αλλά και τις διεθνείς πολιτικές στο πεδίο της πρόληψης καθώς και τις ανάγκες της τοπικής κοινότητας της Νέας Ιωνίας, μέσα απο την 15ετή του πορεία,  έχει σχεδιάσει την υλοποίηση παρεμβάσεων για παιδιά σχολικής , προσχολικής ηλικίας, αλλά και τους σημαντικούς πληθυσμούς που τους πλαισιώνουν, γονείς και εκπαιδευτικούς. Παρέχει ακόμη ατομικές συναντήσεις διαδικτυακά ή δια ζώσης. Οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνονται στο νέο εγκεκριμένο πενταετή του σχεδιασμό για τα έτη 2021-2025 σε συνεργασία με τον επόπτη / επιστημονικό του φορεά, Ο.ΚΑ.ΝΑ ( Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών).

Με στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων ζωής δημιουργούμε ένα ασφαλές πλαίσιο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων !

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα του Κέντρου, 2102715660 και 2102715379 καθώς και στο www.kpirida.gr.

Οι υπηρεσίες μας παρέχονται δωρεάν.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU