Νέα Ιωνία: Βρέθηκε «επιστημονικό εργαστήριο» για κλοπές Ι.Χ. – Επαναπρογραμμάτιζαν τα κλειδιά -BINTEO

Πηγή: ieidiseis.gr –  Μία από τις μεγαλύτερες σπείρες που διέπραττε κλοπές οχημάτων στην Αττική, με λεία 770.000 ευρώ, «ξηλώθηκε» από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών.

Συνολικά συνελήφθησαν εννιά άτομα, ακόμα τόσα ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται, ενώ εξιχνιάστηκαν 64 περιπτώσεις κλοπών.

Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη αστυνομική επιχείρηση σε Αττική, Αγρίνιο, Τρίκαλα και Φθιώτιδα.

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στην «καβάτζα» του κυκλώματος στην οδό Νυμφαίου στη Νέα Ιωνία, όπου σε κλειστό χώρο-γκαράζ βρέθηκε -παρουσία Εισαγγελέα- ένα πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο εργαστήριο, στο οποίο με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επαναπρογραμμάτιζαν κλειδιά αυτοκινήτων, παρέκαμπταν πρωτόκολλα ασφαλείας εγκεφάλων οχημάτων, καταργώντας του κύριες λειτουργίες προστασίας από μη εξουσιοδοτημένα άτομα. Ο εξοπλισμός που βρέθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από κάποιον που διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις χειρισμού της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Αρχηγικό μέλος είναι, σύμφωνα με την Αστυνομία, ένας 28χρονος, ο οποίος είναι σεσημασμένος για ίδια αδικήματα και ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, ενώ στενή «συνεργάτιδά» του είναι 23χρονη επίσης σεσημασμένη για ίδια αδικήματα.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης αξιοποιήθηκαν και αναλύθηκαν στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν από προγενέστερη σύλληψη δύο μελών της οργάνωσης μετά από κλοπή οχήματος στην περιοχή της Καισαριανής,. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχαν βρεθεί και κατασχεθεί μηχάνημα αντιγραφής κλειδιών, κλειδί αυτοκινήτου, εξάρτημα εγκεφάλου, κατσαβίδι, φακός και 28 δισκία ναρκωτικής ουσίας.

Τα μέλη της οργάνωσης, αφού εντόπιζαν υποψήφια προς κλοπή οχήματα, τα οποία βρίσκονταν ακόμα και πλησίον των οικιών τους ή συγγενικών τους προσώπων, χαρτογραφούσαν την περιοχή για τυχόν ύπαρξη καμερών και όταν διαπίστωσαν ότι οι συνθήκες το επέτρεπαν, προέβαιναν στην κλοπή τους.

Χαρακτηριστικό του «επαγγελματισμού» με τον οποίο λειτουργούσαν ήταν ότι διέθεταν έναν πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο εργαστήριο όπου με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο από άτομα με εξειδικευμένες γνώσεις, επαναπρογραμμάτιζαν κλειδιά αυτοκινήτων και παρέκαμπταν πρωτόκολλα ασφαλείας εγκεφάλων οχημάτων, καταργώντας κύριες λειτουργίες προστασίας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παράνομων ενεργειών τους.

Από τη μέχρι σήμερα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί επιπλέον 63 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, από τα οποία τα 18 έχουν ανευρεθεί, ενώ ένα από αυτά είναι το όχημα που είχε κλαπεί από το Γαλάτσι πρωινές ώρες της 8-7-2023 και εντοπίστηκε αργότερα την ίδια μέρα στο Μοσχοχώρι Λάρισας.

Υπολογίζεται ότι το παράνομο οικονομικό όφελος που έχουν αποκομίσει τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης από τη μέχρι τώρα δράση τους υπερβαίνει το ποσό των 774.400 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας και την ταυτοποίηση και εντοπισμό τυχόν συνεργών τους συνεχίζεται.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU