Κωνσταντοπούλειο «Αγία Όλγα» Νέας Ιωνίας: Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για πλήθος προβλημάτων

Σειρά προβλημάτων και ζητημάτων που απαιτούν παρεμβάσεις και το κυριότερο λύσεις για το νοσοκομείο της «Αγίας Όλγας»,  αναφέρονται σε ερώτηση που κατέθεσαν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και  κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Πάνου Σκουρλέτη.

Μεταξύ άλλων αναφέρονται προβλήματα στο Παιδιατρικό Εξωτερικό Ιατρείο και στην Κλινική Μελέτης Ύπνου, καταγράφονται και σοβαρά ζητήματα σε θέματα εξοπλισμού (φορεία, αμαξίδια, ηλεκτρολογικός, μηχανολογικός κ.α.) και γίνεται και ειδική αναφορά σε θέματα υποδομών (κατάσταση ανελκυστήρων, πρόβλημα σε μία εσωτερική γεννήτρια).

Αναλυτικά η ερώτηση:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον Υπουργό Υγείας

 

ΘΕΜΑ: Επιτακτική ανάγκη η συντήρηση υποδομών και εξοπλισμού του Γ.Ν. Ν. Ιωνίας «Η Αγία Όλγα» για την ασφάλεια προσωπικού και ασθενών και η πλήρης λειτουργία των τμημάτων του

 

Από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ αντί να στηρίξει ολόπλευρα το ΕΣΥ, συνέχισε ακόμη πιο επιθετικά την στρατηγική της που οδηγεί σε απαξίωση, απονέκρωση και παράδοσή του σε μεγάλα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις και η νοσηλεία για άλλες παθήσεις, πλην  covid-19, στα δημόσια νοσοκομεία, δέχονται συνεχώς τεράστια πλήγματα με αποτέλεσμα να δημιουργείται καθημερινά «αναγκαστική πελατεία» προς τις ιδιωτικές κλινικές και αντίστοιχες ασφαλιστικές, τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί επάξια η παρούσα κυβέρνηση.

Πρόσφατα, καταγράφηκε ακόμη μια τραγική απώλεια νοσηλευτή εν ώρα εργασίας στο ΑΧΕΠΑ ενώ καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια τεράστια προβλήματα και ελλείψεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Πέραν των αναγκών σε θέματα νοσηλείας, περίθαλψης κ.α., η έλλειψη σχεδιασμού και παρεμβάσεων σε συντήρηση εξοπλισμού και υποδομών θέτει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα ασθενών και προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτά που συνέβησαν πριν μερικούς μήνες αλλά και πολύ πρόσφατα στο Γ.Ν Ν. Ιωνίας «Η Αγία Όλγα»: α) την Τρίτη 26.07.2022 και ώρα 04:30 τραυματιοφορείς, που μετέφεραν με τον ανελκυστήρα ορθοπεδικό ασθενή για εξετάσεις, διαπίστωσαν κατά τη μεταφορά του ότι έσπασε το συρματόσχοινο της θύρας. Είναι προφανές ότι αποτελεί εντελώς τυχαίο γεγονός ότι δεν τραυματίστηκε κάποιος εργαζόμενος από το νοσηλευτικό ή διοικητικό προσωπικό, ασθενείς, συνοδοί κλπ.  β) Την Τετάρτη  2.11.2022 περί τις 16:00 άρχισε να κατακλύζεται ο χώρος του Αξονικού Τομογράφου από έντονο καπνό. Το σύστημα πυρασφάλειας του τμήματος αυτόματα σήμανε συναγερμό λόγω ανίχνευσης του καπνού στο χώρο του αξονικού τομογράφου και  στο Νοσοκομείο εστάλησαν δύο Πυροσβεστικά Οχήματα. Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη συντήρηση και κλήθηκε προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία της εμφάνισης καπνού στην αίθουσα του Αξονικού Τομογράφου διαπίστωσε πρόβλημα σε μία εσωτερική γεννήτρια.

Περιπτώσεις ελλιπούς συντήρησης των υποδομών και του τεχνικού εξοπλισμού των δημόσιων νοσοκομείων σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο μοναδικής πρόκλησης για τη δημόσια υγεία, που συμπυκνώνει την έλλειψη βασικών παρεμβάσεων σε υποδομές και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και έρχεται δίπλα σε αναφορές για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ασθενοφόρα, σύγχρονα μέσα (φορεία, αμαξίδια), αναλώσιμα, καθυστερήσεις στη λίστα χειρουργείων και που εξηγούν σε σημαντικό βαθμό ακόμα και τα φαινόμενα παραιτήσεων προσωπικού από το ΕΣΥ.

Πέραν των σημαντικών προβλημάτων σε ζητήματα υποδομών και εξοπλισμού προκύπτει αδήριτη ανάγκη να υπάρξει άμεσα στήριξη για την ολόπλευρη στήριξη του εν λόγω Νοσοκομείου. Ειδικότερα, στο Νοσοκομείο λειτουργεί  Παιδιατρικό Εξωτερικό Ιατρείο όπου εξυπηρετούνται τακτικά ραντεβού αλλά ταυτόχρονα οι ίδιοι Παιδίατροι καλύπτουν σε 24ωρη βάση τα νεογνά στο Μαιευτικό Τμήμα. Ωστόσο, μετά την 01.09.2021 και την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους  2 από τις 4 Παιδιάτρους έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας με αποτέλεσμα να μείνει το Τμήμα  με μία μόνιμη Δ/ντρια και μία Επικουρική γιατρό, οι οποίες  δουλεύουν στα όρια των δυνατοτήτων τους. Επίσης, εδώ και 20 περίπου χρόνια λειτουργούσε στο 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ Κλινική Μελέτης Ύπνου, η οποία μεταφέρθηκε και συνέχισε τις εργασίες της στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», καλύπτοντας ως μοναδική δημόσια δομή όλους τους όμορους δήμους με εύρος περί τους 300.000 ασθενείς στην 20ετη λειτουργία του. Με αφορμή την πανδημία η Διοίκηση διέκοψε εδώ και 2,5 χρόνια τη λειτουργία και παρά την αποκλιμάκωση της πανδημίας οι κλίνες (2) δεν επέστρεψαν ποτέ σε λειτουργία αλλά δόθηκαν για άλλη χρήση. Παρά τα αιτήματα του Διευθυντή Πνευμονολόγου για την επανέναρξη της Μελέτης Ύπνου,  έστω και κατ οίκον με φορητά μηχανήματα, η Διοίκηση όχι μόνο δεν προχωράει στο άνοιγμα της συγκεκριμένης ιατρικής υπηρεσίας αλλά με μια απαράδεκτη τουλάχιστον συμπεριφορά πλήρους απαξίωσης αρνείται και να απαντήσει στα έγγραφα αιτήματα του υπεύθυνου γιατρού.

Επειδή η καθημερινή μέριμνα για ένα ισχυρό ΕΣΥ είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να υπάρξει άμεσα συντήρηση και επισκευή σε όλους τους μηχανισμούς μεταφοράς ασθενών, προσωπικού, συνοδών αλλά και να ελεγχθούν οι αιτίες που οδήγησαν στο προαναφερόμενο παρ’ ολίγον τραγικό συμβάν σε ανελκυστήρα στο Νοσοκομείο «Αγία Όλγα»;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να ανανεωθούν και να συντηρηθούν τα φορεία, αμαξίδια, ο ηλεκτρολογικός, μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός του εν λόγω Νοσοκομείου αλλά και να στελεχωθεί ώστε να λειτουργεί με την αναγκαία πληρότητα και ασφάλεια;
  3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να στελεχωθεί πλήρως το παιδιατρικό τμήμα και να επαναλειτουργήσει το Τμήμα Μελέτης Ύπνου όπως ακριβώς πριν την εκδήλωση της πανδημίας;
  4. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να αναβαθμιστούν οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στα δημόσια νοσοκομεία;

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)

Αλεξιάδης Τρύφωνας

Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος -Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Βαρεμένος Γιώργος

Γκιόλας Γιάννης

Δρίτσας Θεόδωρος

Ζαχαριάδης Κώστας

Καφαντάρη Χαρά

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Μάρκου Κώστας

Μπάρκας Κώστας

Μωραϊτης Θάνος

Ξανθός Ανδρέας

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

Παπαδόπουλος Σάκης

Παπαηλιού Γεώργιος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Τελιγιορίδου Ολυμπία

Τζούφη Μερόπη

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φίλης Νίκος

Φωτίου Θεανώ

Χρηστίδου Ραλλία

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU