Νέα Ιωνία – “Μικρασία… ζεις!” – Παρουσίαση του βιβλίου του θεολόγου, μουσικού και συγγραφέα Ηλία Λιαμή στο Σύνδεσμο Αλαγιωτών

Στα πλαίσια του εορτασμού των 80 χρόνων από την ίδρυσή του, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών θα φιλοξενήσει στον χώρο πολιτισμού ALAYA την παρουσίαση του βιβλίου εφηβικής λογοτεχνίας “Μικρασία… ζεις!” του συγγραφέα Ηλία Λιαμή από τις εκδόσεις “Αρχονταρίκι”.

Πίσω από τις 60 συναρπαστικές μικρές ιστορίες του βιβλίου αυτού, κρύβονται γεγονότα αληθινά που όλα έχουν κάτι κοινό: τη ρίζα της Μικρασίας που αρνιέται να μαραθεί και συνεχίζει ν’ ανθίζει!

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά η Μικτή Χορωδία του Συνδέσμου υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Καίτης Τσεκούρα, ενώ στο πιάνο θα είναι η Δέσποινα Στεφανίδου.

Η παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 4 Ιουνίου στις 7 μ.μ. (Καρολίδου 5, Νέα Ιωνία). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, ο Βάσος Βογιατζόγλου, ιστορικός και ερευνητής Μικρασιατικού Πολιτισμού, ο Γιώργος Νουβέλογλου, Πρόεδρος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, ενώ ομιλητές θα είναι η Καλλιόπη Στεριάδου, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας και φυσικά ο  Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας, εκπαιδευτικός, μουσικός, συγγραφέας του βιβλίου.

 

Για το βιβλίο

Δεν είναι η ομορφιά των τόπων. Δεν είναι οι καρποί των περιβολιών. Δεν είναι τα αρχοντικά. Δεν είναι οι εκκλησιές. Δεν είναι τα αρχαία ερείπια και τα μνήματα των Ρωμηών. Δεν είναι ο πλούτος. Δεν είναι τα ιδρύματα. Δεν είναι τα θέατρα και οι αθλητικοί όμιλοι. Δεν είναι τα ασημικά και οι πορσελάνες στο σκρίνιο του σαλονιού. Δεν είναι τα μεταξωτά, οι παριζιάνικες τουαλέτες και τα ευρωπαϊκά καπέλα για τους απογευματινούς περιπάτους. Δεν είναι τα στάρια, τα μπαχάρια και τα παστά που γέμιζαν τα κελάρια.

Όλα αυτά αλέστηκαν στις μυλόπετρες της ιστορίας και γίναν ολοκαύτωμα στα σχέδια των ισχυρών και φθονερών του κόσμου τούτου.

Είναι το ήθος, η αρχοντιά και η ευσέβεια. Είναι η δίψα για μάθηση, το όραμα για προκοπή και η αφοσίωση στην οικογένεια. Είναι η θυσία του πατέρα για τους γιους και τις κόρες, ο σεβασμός των παιδιών σε γονείς και συγγενείς. Είναι η λεπτότητα των τρόπων, η λατρεία των συζύγων και τα δάκρυα μπροστά στην ελληνική σημαία. Είναι η θερμή πίστη, ακόμη και με το μαχαίρι στον λαιμό. Είναι η αξιοπρέπεια, η περηφάνια για το πριν και το μετά του Γένους. Είναι η ευγένεια της βελούδινης ψυχής των Μικρασιατών, που πέρασαν μέσα από το καμίνι της καταστροφής και σπάρθηκαν σαν σπόροι ζωντανοί στην τραχιά ελλαδική γη και τη μερώσανε.

Πίσω από τις μικρές ιστορίες του βιβλίου αυτού, άλλοτε τραγικές, άλλοτε τρυφερές, άλλοτε πικρές κι άλλοτε αισιόδοξες, κρύβονται γεγονότα αληθινά, που δώσαν στη φαντασία ανοιχτό ουρανό να ταξιδέψει και να καλέσει, εσάς τους αναγνώστες, για συνταξιδιώτες. Όλες αυτές οι ιστορίες είναι διαφορετικές, αλλά με κάτι κοινό: Μια ρίζα που αρνιέται να μαραθεί και συνεχίζει να πετάει νέα κλαδιά και νέα άνθια, νέους καρπούς και νέο σπόρο!

Αυτόν τον σπόρο, μετά τον χαμό, την απόγνωση και τις κραυγές της σφαγής, η γενιά των προσφύγων τον ξανάσπειρε στη νέα της πατρίδα. Πίσω από την πίκρα της υποκρισίας των Μεγάλων Δυνάμεων, της προδοσίας των πολιτικών και της επιπολαιότητας των στρατιωτικών, η ζωή της Ιωνίας έβαλε πείσμα να ζήσει! Άρπαξε ό,τι πρόλαβε, έβαλε στον κόρφο μια εικόνα, έριξε μια τελευταία δακρυσμένη ματιά στην αγκαλιά της Μικρασίας, ξεριζώθηκε και βλάστησε ξανά σε πλινθόκτιστα σπιτάκια στους προσφυγικούς καταυλισμούς, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Ζούμε ξανά πικρούς καιρούς, σκληρούς καιρούς. Ο κόσμος αυτός συνεχίζει να πορεύεται «με φωτιά και μαχαίρι». Μα θα ζήσουμε, σε πείσμα των πονηρών και των θηρίων! Θα ζήσουμε, γιατί ο αφανισμός δεν νίκησε, ακόμη κι όταν βρεθήκαμε ταπεινωμένοι. Σκύβουμε και πίνουμε απ’ την πηγή της Μικρασίας, απ’ όπου ρέει βάλσαμο και ελπίδα.

Ναι, κάποτε η ομορφιά, η ευγένεια και το όραμα ενός κόσμου που ξέρει μόνο ν’ αγαπά και να μοιράζεται, θα νικήσουν για πάντα!

Μπορεί να ριζώσαμε στη νέα μας πατρίδα, η Μικρασία όμως ζει στα τζοβαΐρια της ψυχής όσων γλιτώσανε απ’ τον χαμό και μας ανάθρεψαν. Πατρίδα μας είναι η ψυχή τους που κληρονομήσαμε και που θα παραδώσουμε!

Ανοίγουμε τα σεντούκια. Θυμόμαστε. Και επειδή θυμόμαστε όσα φέραν οι γονιοί μας, αυτά ζουν! Και θα ζουν!

 

Ηλίας Λιαμής

Ο Ηλίας Λιαμής γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Οικουμενικό Ινστιτούτο του Bossey.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και άρχισε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής. Το 2002 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πεδίο της Νηπτικής Θεολογίας.

Αμέσως μετά έγινε δεκτός ως υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Μουσικολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα τις σύγχρονες μουσικοπαιδαγωγικές μεθόδους.

Παράλληλα με τις θεολογικές του σπουδές πήρε τα πτυχία πιάνου και ανώτερων θεωρητικών (αρμονίας, αντίστιξης και φούγκας) από το Ελληνικό Ωδείο, ενώ παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα μουσικολογίας και διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας στην Αγγλία και την Ουγγαρία.

Ορίστηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος μέλος της Συνολικής Επιτροπής Εορτασμού του Ιωβηλαίου Έτους (1998), μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων (2003), ενώ από το 2000 είναι μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος και Πρόεδρος της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων.

Υπό την τελευταία αυτή ιδιότητα, διοργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων και συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι πρόεδρος και ιδρυτικός μέλος του Ερευνητικού Ιδρύματος Πολιτισμού και Εκπαίδευσης (Ε.Ι.Π.Ε.) το οποίο εκπονεί ελληνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας. Αποτελεί μόνιμο συνεργάτη του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ενώ μετέχει συστηματικά σε Σχολές Γονέων και σεμινάρια επιμόρφωσης κατηχητικών πολλών Ιερών Μητροπόλεων.

Διδάσκει επί 25 έτη στην Ελληνογαλλική Σχολή “St Joseph”, ως καθηγητής θεολόγος και μουσικός ενώ από το 2000 μέχρι το 2015 κατείχε την θέση του Υποδιευθυντή του Γυμνασίου. Ανέλαβε την αναδιοργάνωση της παιδικής χορωδίας της Σχολής η οποία συμμετείχε σε πλήθος εκδηλώσεων.

Είναι συγγραφέας βιβλίων, κατηχητικών βοηθημάτων και θεατρικών παραστάσεων, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ίδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κ.ά.

Αρθρογραφεί συστηματικά, ενώ, επί εικοσιπενταετία, είναι και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών με θέμα την ανάλυση θεμάτων Βιβλικής και Πατερικής Θεολογίας σε σχέση με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU