Ηράκλειο Αττικής – Μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών με στόχο να μπει φρένο στην οικοδομική «επέλαση» λόγω Νέου Οικοδομικού Κανονισμού

Τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στα όρια της πόλης, «μόνο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α’ του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών, (εξαιρουμένου του άρθρου 25 παρ.1 που αφορά την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου) άρθρα που επιτρέπουν τη χορήγηση ευεργετημάτων ύψους για κτίρια τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που ορίζει ο ΝΟΚ», αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου Αττικής κατά την τελευταία του συνεδρίαση, σύμφωνα και με ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου.

Το ιστορικό

Σε… απλά ελληνικά, υπενθυμίζεται ότι ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός επί της ουσίας δίνει δικαίωμα έξτρα δόμησης σε κτίρια με αντάλλαγμα τον περιορισμό του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου ή της κάλυψης σε συνδυασμό με απόσυρση κτιρίου ή με απόδοση τμήματος για κοινή δημόσια χρήση κ.λπ.

Αρκετοί δήμοι, μεταξύ αυτών ο Άλιμος και η Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη, αντιδρούν και έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας των περιοχών τους από την υπερδόμηση που προκαλούν τα ψηλά κτίρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις προβλέψεις των κινήτρων του ΝΟΚ για πρόσθετα ύψη έχουν ήδη εξαιρεθεί μέσω νομοθετικής ρύθμισης η Εκάλη, η Φιλοθέη και το Παλαιό Ψυχικό με τροπολογία που ψηφίστηκε πριν το κλείσιμο τις Βουλής για τις εθνικές εκλογές πέρσι.

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το μπόνους τετραγωνικών και ύψους που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός, σε απόφαση που εκδόθηκε και αφορά προσφυγή του δήμου Αλίμου κατά οικοδομικής άδειας για ανέγερση πολυκατοικίας.

Ειδικότερα το ΣτΕ καταλήγει ότι δεν είναι μόνο αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο στην κοινοτική νομοθεσία να λαμβάνονται μέτρα που οδηγούν σε άκρατη ενίσχυση της δόμησης, χωρίς προηγούμενη μελέτη ή εκτίμηση των επιπτώσεων.

Επίσης, τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν επιτελούν το σκοπό τους αλλά τελικά οδηγούν σε πλήθος προβλημάτων, σύμφωνα με το ΣτΕ. Αυτό προκύπτει από το κείμενο της απόφασης 293/2024, με την οποία ο δήμος Αλίμου και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου προσέφυγαν κατά οικοδομικής άδειας η οποία αξιοποιούσε συνδυαστικά διάφορα από τα μπόνους ύψους και συντελεστή δόμησης που δίνει ο ΝΟΚ.

Αυτό οδήγησε τελικά στην κατασκευή μιας 8ώροφης οικοδομής με ύψος 25,9 μέτρα έναντι 17 μ. που ισχύει στην περιοχή και 969 τ.μ. έναντι 820 τ.μ. βάσει του συντελεστή που ισχύει στην περιοχή.

Λόγω όμως της σπουδαιότητας του θέματος, πρέπει να κριθεί από την Ολομέλεια, στην οποία και παραπέμπεται η υπόθεση.

Στο Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου, Νίκου Μπάμπαλου, η οποία θέλει να βάλει «φρένο» στις άδειες που εκμεταλλεύονται τα ευεργετήματα του Ν.Ο.Κ., αλλοιώνουν όμως τα οικιστικά χαρακτηριστικά της πόλης. Παράλληλα, ο δήμος ζητά την επίσπευση και ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΔΟΜ στα κτίρια που ήδη έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες βάσει του ΝΟΚ.

Με αυτήν του την απόφαση ο δήμος Ηρακλείου Αττικής προσθέτει τη φωνή του στις αντίστοιχες των άλλων δήμων αλλά και της ΚΕΔΕ που κάνουν λόγο για δυσμενείς συνέπειες από τον ΝΟΚ, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι η αλόγιστη χρήση των ευεργετημάτων που υιοθετεί θα φέρει υπερδόμηση και θα πλήξει τις πόλεις και την ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Άλλωστε, ο Κανονισμός τέθηκε πρόσφατα στην κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει παραπέμψει στην Ολομέλειά του την οριστική απόφαση, μετά και την πρωτόδικη απόφαση του Ε’ Τμήματος, το οποίο έκρινε ορισμένες διατάξεις του ν. 4067/2012 (ΝΟΚ), ως αντισυνταγματικές.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πόλη μας και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της. Όπως πικρά μας έχει διδάξει το παρελθόν, όταν κάτι γίνεται χωρίς να υπολογίζονται όλες οι παράμετροι, η συνέπεια είναι το αποτέλεσμα να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο βραχέως όσο, κυρίως, μακροπρόθεσμα.

Καταλαβαίνουμε το πρόβλημα που υπάρχει στη στέγαση, όμως δεν μπορούμε να δώσουμε μια λύση σήμερα, η οποία όμως αύριο θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα εις βάρος των ίδιων των κατοίκων και εκείνων που μένουν τώρα στις πόλεις μας, αλλά και εκείνων που θα μετοικίσουν στα νέα κτίρια», το σχόλιο του Νίκου Μπάμπαλου.

Αναλυτικά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την πλήρη επιχειρηματολογία σε μορφή PDF ΕΔΩ:

ΘΕΜΑ 1ο ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Πηγές:

newsbomb

kathimerini.gr 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU