Άγνωστες πτυχές του προσκοπισμού κατά την περίοδο της κατοχής, καθώς και ιστορική αναδρομή με θέμα τον προσκοπισμό στη Νέα Ιωνία κατά την περίοδο 1926-1946, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων σε μία μοναδική εκδήλωση που διοργανώνει η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Καλογρέζας το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου.
Η 22α Φεβρουαρίου, είναι η ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης, και η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κινηματογράφο «ΑΣΤΕΡΑ» της Νέας Ιωνίας με ώρα έναρξης τις 7.30 μ.μ.
Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ), «Με καρδιά από τόλμη γεμάτη», στο οποίο παρουσιάζονται άγνωστες πτυχές του προσκοπισμού κατά την περίοδο της κατοχής.
Πριν την προβολή θα παρουσιαστεί από τον Ιωνιώτη πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., συγγραφέα και ερευνητή Λουκά Χριστοδούλου, σύντομη ιστορική αναδρομή με θέμα τον προσκοπισμό στη Νέα Ιωνία κατά την περίοδο 1926 – 1946.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι οι Παλαιοί Πρόσκοποι, σε όλη αυτή την περίοδο της κατοχής, η παρουσία των Ελλήνων Προσκόπων, παρά τη διάλυση του ΣΕΠ και την αναγκαστική συγχώνευση με την ΕΟΝ από τη δικτατορία του Μεταξά, ήταν σημαντική.
Πολλοί παλιοί Πρόσκοποι επάνδρωσαν συνεργεία τραυματιοφορέων κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων, ενώ σύντομα μέσα στην Κατοχή οι παλιές Ομάδες άρχισαν να επαναδραστηριοποιούνται.
Εκτός από το Προσκοπικό παιχνίδι που προσέφεραν σε εκατοντάδες παιδιά στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, χαρίζοντάς τους στιγμές ξεγνοιασιάς μέσα στον ζόφο της Κατοχής, οι Πρόσκοποι επάνδρωσαν τα συσσίτια του Εθνικού Οργανισμού Χριστιανικής Αλληλεγγύης (ΕΟΧΑ) και του Ερυθρού Σταυρού, βοηθώντας στην επιβίωση χιλιάδων συμπολιτών τους.
Διοργανώνοντας εράνους, παζάρια, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρα, αθλητικούς αγώνες και κάθε είδους δραστηριότητες, οι Προσκοπικές Ομάδες συνέβαλλαν στην ψυχαγωγία και την επιβίωση μικρών και μεγάλων στις πιο δύσκολες συνθήκες που είχε βιώσει ποτέ ο ελληνικός λαός.
Όπως είναι φυσικό, κάνοντας πράξη το πατριωτικό τους καθήκον, πολλοί Πρόσκοποι οργανώθηκαν στην Αντίσταση σε κάθε είδους οργάνωση, σε δίκτυα πληροφοριών και σαμποτάζ, στο αντάρτικο του βουνού και στην αντίσταση στις πόλεις.
Ακόμα, πολλοί Πρόσκοποι που διέφυγαν στις ένοπλες δυνάμεις στη Μ. Ανατολή και την Αφρική συνέχισαν τον αγώνα για την ελευθερία πολεμώντας.
Κάποιοι που υπηρετούσαν στο Βασιλικό Ναυτικό ίδρυσαν Προσκοπικές συντροφιές μέσα στις μονάδες που υπηρετούσαν κρατώντας άσβεστο το Προσκοπικό πνεύμα.
Η ταινία ιστορικής τεκμηρίωσης βασίζεται σε αφηγήσεις Προσκόπων της εποχής και παρουσιάζει την πολύπλευρη δράση των Προσκόπων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ξεκινώντας με τη διάλυση του Σ.Ε.Π. από τη δικτατορία Μεταξά και ακολουθώντας τα βήματα των Προσκόπων στην επαναδραστηριοποίηση των Προσκοπικών Ομάδων, την κοινωνική τους προσφορά, αλλά και τη συμβολή τους στον αντιστασιακό αγώνα.
Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ εδώ: