Πατούλης: Το 2018 έφταιγε η Περιφέρεια & η Δούρου, τώρα η… πυροσβεστική

Των φρονίμων τα παιδιά μην πεινάσουν μαγειρεύουν για την περιφερειακή αρχή Πατούλη στην Αττική. Έτσι, μπορεί κάθε τρεις και λίγο στα δελτία τύπου που εκδίδει (από τότε που κέρδισε τις εκλογές το καλοκαίρι του 2019) να συνεχίζει να κατηγορεί την πρώην Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για την τραγωδία στο Μάτι, τώρα όμως που είναι ο ίδιος Περιφερειάρχης, δηλώνει ουσιαστικά ότι η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια για τις πυρκαγιές – προκειμένου να προλάβει οποιαδήποτε κριτική για την καταστροφή από την πυρκαγιά που ξεκίνησε στο Σχίνο Κορινθίας και πέρασε στην Αττική.

Οπότε μάλλον φυσιολογικά ήρθε η δήλωση του υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Κόκκαλη με τίτλο «μην εμπλέκετε την Περιφέρεια Αττικής στις αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών».

Βέβαια, από το 2018 και έπειτα οι ίδιοι άνθρωποι, της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και τα στελέχη της ΝΔ, είχαν φροντίσει να «σταυρώσουν» την τότε υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής της διοίκησης της «Δύναμης Ζωής» της Ρένας Δούρου, για την τραγωδία στο Μάτι, και οι φωνές ότι –προφανώς- η Περιφέρεια Αττικής δεν σβήνει φωτιές, πέφταν (και μέχρι ένα βαθμό πέφτουν ακόμη) στο κενό.

Εξάλλου πολύ πρόσφατη είναι και η δημοσιοποίηση του πορίσματος του Ανακριτή για την τραγωδία στο Μάτι, στο οποίο δεν αποδίδονται ευθύνες στην τότε διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής – αντιθέτως γίνεται σαφής αναφορά σε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής, τα οποία με τη σημερινή κυβέρνηση βρέθηκαν ακόμη πιο ψηλά με προαγωγές.

Ας δούμε όμως τι δηλώνει ο κ.Κόκκαλης: «Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως ορίζεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στο Δασαρχείο, που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, όταν σε σημερινή παρέμβασή του σε ραδιοφωνική εκπομπή,  ανέφερε ότι ως μια αιτία για την μη γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες και την αδυναμία οριοθέτησης του τεράστιου μετώπου της, είναι και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, για τη δημιουργία των οποίων αρμόδια θεωρούσε την Περιφέρεια.

Η δημόσια παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ποια είναι η αλήθεια, ήταν καταλυτική, αλλά δεν αρκεί. Είναι προφανές πως ένα στέλεχος που εκπροσωπεί μια τόσο κρίσιμη για την πολιτική προστασία των τοπικών μας κοινωνιών υπηρεσία, οφείλει να γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες κι ευθύνες των φορέων του Κράτους. Πως θα αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς, όταν  στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αγνοούν τα στοιχειώδη; Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Aρχηγός της Πυροσβεστικής, θα πράξει ό,τι απαιτείται για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Σε κάθε περίπτωση η άποψη αυτή δεν αναιρεί τη δημόσια διακηρυγμένη θέση μας ως Περιφέρεια Αττικής ότι τιμούμε κι αναγνωρίζουμε το τεράστιο έργο και προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής, το οποίο στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι αρμοδιότητες ορίζονται ως εξής:

-Τα Δασαρχεία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) έχουν την αρμοδιότητα καθαρισμού, βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.

-Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα εκτέλεσης έργων και εργασιών προληπτικού χαρακτήρα εντός οικιστικού ιστού αλλά και στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων και οικισμών (σε συνεργασία με το δασαρχείο), όπως είναι η απομάκρυνση της ξερής βλάστησης, οι ελεγχόμενες αραιώσεις, οι κλαδεύσεις, η αφαίρεση και η ελάττωση της πυκνότητας των θάμνων,

Με βάση τα παραπάνω η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει καμία αρμοδιότητα έργων αντιπυρικής προστασίας σε δασικές εκτάσεις, ζώνες μίξης δασών-πόλεων και οικισμών».

Επίσκεψη Πατούλη

Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης είχε επισκεφθεί την περιοχή νωρίτερα σήμερα και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τις αναφορές του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής για ευθύνες της Περιφέρειας σε ότι αφορά στην δημιουργία αντιπυρικών  ζωνών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Περιφέρειας «ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε  πώς η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ανήκει στο Δασαρχείο και την εποπτεύουσα αρχή που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση  γεγονός το οποίο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να γνωρίζει ως εκπρόσωπος της πυροσβεστικής».

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως «Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει από την πρώτη στιγμή  ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας  Αττικής ο οποίος συνδράμει το έργο της Πυροσβεστικής με 27 υδροφόρες, μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα μηχανήματα. Μετά την ενημέρωση που είχε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης προχώρησε στη παρακάτω δήλωση: “Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά όλος ο Μηχανισμός της Περιφέρειας συνδράμει  στο δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής. Απόλυτη προτεραιότητα  μας η ασφάλεια των πολιτών.  Σήμερα, όπως όλα δείχνουν προς το παρόν τουλάχιστον,  οι άνεμοι έχουν κοπάσει και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία, για τον περιορισμό των καταστροφών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό που μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει αναφερθεί ούτε ένας μικρός τραυματισμός. Δυστυχώς όμως έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα δάσους καθώς και οικίες”.

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU