Περιφέρεια Αττικής: Συνενώνονται δυνάμεις απέναντι στη νεοδημοκρατική διοίκηση Πατούλη

Του Τάσου Τατάρογλου – Μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε προεκλογικό κλίμα για τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου, ωστόσο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Περιφέρεια Αττικής, που είναι αρκετά πιθανό να ανατρέψουν πράγματα και καταστάσεις, σε σχέση με τη νεοδημοκρατική διοίκηση Πατούλη. Μία Περιφέρεια που σύμφωνα με δημοσιεύματα και αναφορές της αντιπολίτευσης, δυστυχώς, μεταξύ άλλων βρίσκεται και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Οι αντίπαλοι του νυν Περιφερειάρχη υποστηρίζουν ότι ο κ.Πατούλης δεν έκανε τίποτα λιγότερο, απ’ ότι έκανε και στο δήμο Αμαρουσίου, όπου ήταν Δήμαρχος για αρκετές τετραετίες: «Πανάκριβες δημόσιες σχέσεις και πελατειακές σχέσεις στο έπακρο», λένε χαρακτηριστικά

Μία συνταγή, σύμφωνα με τους ίδιους, δοκιμασμένη και ιδιαίτερα αποτελεσματική, κάτι που του εξασφάλισε την άνετη εκλογή του, στις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις που συμμετείχε.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, «οι συνθήκες που επικράτησαν από το 2020 και λόγω του covid, έδωσαν τη δική τους ώθηση σ’ αυτό που μπορεί να χαρακτηρίσει με μία μόνο λέξη τη διαχείριση της ΝΔ και του κ.Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής: Πάρτυ».

Πάντως στην Περιφέρεια Αττικής, μεταξύ άλλων, η διοίκηση Πατούλη ήρθε σε σύγκρουση με τους πρώην συναδέλφους του, τους Δημάρχους της Αττικής, οι οποίοι, αν και οι περισσότεροι ανήκουν στη Ν.Δ., μέσα από το αρμόδιο όργανό τους, την ΠΕΔΑ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής) τον έχουν καταγγείλει ουσιαστικά για απίστευτη και αδιαφανή κακοδιαχείριση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων (Δείτε ενδεικτικά ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Ειδικά ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος στο «καυτό» κομμάτι των απορριμμάτων είχε καταγγείλει δημόσια απίστευτα πράγματα για τον κ.Πατούλη.

Με την ιδιότητα του Πρόεδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Διαχείρισης Απορριμμάτων των δήμων της Αττικής, μεταξύ άλλων είχε κάνει λόγο για «απευθείας αναθέσεις μελετών και υπηρεσιών δεκάδων εκατομμύριων χωρίς κριτήρια κατανομής και μάλιστα σε πλήρη αδιαφάνεια και με πρωτοφανή (μη) λειτουργία οργάνων»…

Δείτε ολόκληρη την τοποθέτηση του εδώ:

UPDATE 16/5/23

Χαρακτηριστικά είναι και όσα δημοσίευσε πρόσφατα ο Άρης Βρούστης, πρώην περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Δύναμη Ζωής» και εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) την περίοδο 2015-2019, με πολύ μεγάλη εμπειρία στο αντικείμενο των απορριμμάτων. Δείτε παρακάτω το σχετικό βίντεο που ανέβασε στα social media για την πολιτική Πατούλη στον συγκεκριμένο τομέα, το οποίο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον νυν Περιφερειάρχη:

 

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες, υπήρξαν -σχεδόν παράλληλα χρονικά- δύο ειδήσεις από το «μέτωπο» της Περιφέρειας Αττικής:

  • Τη διοργάνωση εκδήλωσης με κοινή πρωτοβουλία στελεχών της μείζονος αντιπολίτευσης («Δύναμη Ζωής» που έχει επικεφαλής την Ρένα Δούρου) και της πρώτης δύναμης της ελάσσονος αντιπολίτευσης («Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» που έχει επικεφαλής τον Γιάννη Σγουρό) , παρουσία μεταξύ άλλων πρώην υπουργών, βουλευτών και στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, καθώς και εκπρόσωπων τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού
  • Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας για τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής, του νυν Δήμαρχου Νίκαιας Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη. Πρόκειται για τον Δήμαρχο που κατέχει το ρεκόρ επανεκλογής (7 θητείες!), κάτι που συμβαίνει για… διαφορετικούς λόγους από τον Γιώργο Πατούλη: Όπως έχει γραφτεί σχετικά και ισχύει, «ο Γιώργος Ιωακειμίδης είναι ένας εξαιρετικά πετυχημένος δήμαρχος, έχει το όνομα του Πρύτανη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μεταξύ των Δημάρχων, αλλά και του αδέκαστου, αφού μετά από 38 χρόνια διοίκησης δεν έχει ακουστεί το παραμικρό για την διαχείριση των οικονομικών στον δήμο του. Ο κ. Ιωακειμίδης παραμένει αδιάφθορος και άφθαρτος».

Η υποψηφιότητα Σγουρού και το νέο σκηνικό

Σύμφωνα με γνωρίζοντες τα δρώμενα στην Περιφέρεια Αττικής, ένα μέρος στελεχών της παράταξης της Ρένας Δούρου ήταν εδώ και καιρό σε «ανοικτή γραμμή» επικοινωνίας, με στελέχη της παράταξης Σγουρού.

Κοινός τόπος, η σφοδρή αντίθεση τους στα πεπραγμένα της διοίκησης Πατούλη.

Στις αρχές Απριλίου, έγινε και μία εκδήλωση «για την σύγκλιση των Δημοκρατικών και Προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Αττικής», σύμφωνα με αυτούς που πήραν την σχετική πρωτοβουλία και συγκεκριμένα τον Περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, Χρίστο Καραμάνο, πρώην Αντιπεριφερειάρχη με τη «Δύναμη Ζωής» και τον Δημήτρη Κατσικάρη, πρώην Αντιπεριφερειάρχη με την «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής», ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος τοπικής αυτοδιοίκησης Ηλέκτρα Βισκαδουράκη.

Να σημειωθεί, ότι Χ.Καραμάνος είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. και ο Δ.Κατσικάρης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ (ακούστε δηλώσεις του ΕΔΩ)

Η λίστα σχετικά με το ποιοι παρευρέθηκαν, είναι πολύ μεγάλη: Πρώην υπουργοί, βουλευτές, στελέχη των 2 κομμάτων και πολλοί αυτοδιοικητικοί. Δείτε όλη τη λίστα ΕΔΩ.

Στο ρεζουμέ: Όπως τόνισαν οι οργανωτές της εκδήλωσης, «η Περιφέρεια Αττικής αντιμετωπίστηκε από τον κ. Πατούλη ως λάφυρο και προσωπική ιδιοκτησία, οδηγώντας -μέσα από μια πρωτοφανή πορεία στον κατήφορο- σε χρεοκοπία και πλήρη εκφυλισμό την Περιφέρεια Αττικής.

Η σύγκλιση και συμπόρευση των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Αττικής μπροστά στη λαίλαπα Πατούλη, είναι πλέον χρέος και ευθύνη όλων μας.

Οφείλουμε όλοι να αντισταθούμε στην πρωτοφανή αυτή κατρακύλα και να σταματήσουμε την καταστροφική πορεία, που όμοιά της δεν υπήρξε στα χρονικά της αυτοδιοίκησης.

Η πρωτοβουλία μας αυτή, είναι μια κίνηση ευθύνης και χρέους απέναντι σε όλους τους  πολίτες της Αττικής, όπου κι΄ αν ανήκουν -και αγκαλιάζεται ήδη από αυτούς- γιατί μας ενώνουν κοινές αγωνίες για πραγματικές λύσεις που θα αλλάξουν τις ζωές των παιδιών μας προς το καλύτερο.

Η παράταξη Πατούλη που διέλυσε και διασύρει καθημερινά την Περιφέρεια Αττικής πρέπει να φύγει και θα φύγει με τη σύγκλιση των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ένα κοινό ενωτικό ψηφοδέλτιο, με ένα μακρόπνοο σχέδιο για μια νέα Αττική, που αξίζει να ζούμε. Με τη νίκη από τον Α΄ γύρο στις Περιφερειακές εκλογές στις 8 Οκτωβρίου 2023. Σήμερα έγινε η αρχή…».

Όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει λύσει και το θέμα του επικεφαλής που θα ηγηθεί της σχετικής κίνησης και αυτός θα είναι ο Γιάννης Σγουρός.

Στον χαιρετισμό που απέστειλε ο ίδιος στην εκδήλωση, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η εκδήλωση που έγινε για την Πρωτοβουλία  σύγκλισης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων στην Περιφέρεια Αττικής, σηματοδοτεί την πορεία μας προς τις  κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου».

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Σγουρός «ο στόχος είναι ήδη γνωστός: να απαλλαγεί η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας-, με τον  μισό πληθυσμό της επικράτειας- από τον ανίερο συνεταιρισμό του αποτυχόντος Γ. Πατούλη».

Κάπου εκεί ο πρώην Περιφερειάρχης είπε και κάτι πολύ σημαντικό: Ότι «ασφαλώς οι  βουλευτικές εκλογές  για τις οποίες  η προεκλογική αναμέτρηση άρχισε ήδη, θα ορίσει τη συνολική πορεία της πατρίδας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι  αυτοδιοικητικές εκλογές που  θα ακολουθήσουν συνδέουν – και συντονίζουν- τη βούληση του ελληνικού λαού στο σύνολο του για καλύτερο μέλλον, με τον αγώνα των τοπικών κοινωνιών για  ευημερία  με λύσεις στα προβλήματα που  έχουν συσσωρευτεί, σε εθνικό και  περιφερειακό επίπεδο τα τελευταία χρόνια».

Μια αναφορά που συνδέει εμμέσως το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, με τις εξελίξεις στο κομμάτι των συνεργασιών στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, κάτι που είναι σαφώς πολύ λογικό.

Π.χ. όλοι καταλαβαίνουν πως εάν μετά τις βουλευτικές εκλογές προκύψει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ ή και το ακριβώς αντίθετο, μια μονοκομματική κυβέρνηση ΝΔ, αυτό εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να μην προκαλέσει και ανάλογες διεργασίες στις εκλογές του Οκτωβρίου για δήμους και Περιφέρειες – τουλάχιστον για τις περιπτώσεις όλων των Περιφερειών, αλλά και των μεγάλων δήμων.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει μία πολύ σημαντική… άνω τελεία: Οι σχέσεις του Γιάννη Σγουρού με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να είναι και οι καλύτερες. Ο κυριότερος λόγος ήταν η… αδιαφορία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να βάλει, κατά κάποιον τρόπο, «πάγο» σε όσους περιφερειακούς συμβούλους – μέλη του, εξελέγησαν το 2019 με τον συνδυασμό Σγουρού και στη συνέχεια μεταπήδησαν στην παράταξη Πατούλη, συνήθως με αντάλλαγμα κάποια θέση στη διοίκηση, προκειμένου ο νυν Περιφερειάρχης να αποκτήσει την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο – κάτι στο οποίο βοήθησαν σε πολλές ψηφοφορίες και οι προερχόμενοι από την άκρα δεξιά περιφερειακοί σύμβουλοι.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν κάποιοι από αυτούς τους περιφερειακούς συμβούλους που την… “έκαναν” προς την παράταξη Πατούλη, ανακοινώθηκαν και ως… υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Γιάννης Σγουρός εξοργίστηκε, ενώ άλλα στελέχη της παράταξης του, όπως ο Δ.Κατσικάρης, απέσυραν την δική τους βουλευτική υποψηφιότητα.

Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Σγουρός είπε τα αυτονόητα για όσους είναι απέναντι στον νυν Περιφερειάρχη, ότι δηλαδή «έχουμε ήδη συγκλίνει στη διαπίστωση ότι η  θητεία Πατούλη  βαίνει πως το τέλος της, αφού  μετέτρεψε την  Περιφέρεια σε έναν απερίγραπτο βάλτο διαφθοράς, ανικανότητας, αυθαιρεσίας, χοντροκομμένης αλαζονείας και μηδενικού αποτελέσματος για τους πολίτες.

Από τη διοικητική αυθαιρεσία και διαφθορά, μέχρι τις  ψευδεπίγραφες, βαρύγδουπες υποσχέσεις και την αδιάντροπη συνεργασία με τους  εκπροσώπους της «Χρυσής Αυγής», αλλά και στη συνδρομή από θεσιθήρες αποστάτες» – και αυτή ακριβώς η αναφορά παραπέμπει στα παραπάνω.

Η υποψηφιότητα Ιωακειμίδη – «Δίνουμε τα χέρια»

Σχεδόν ταυτόχρονα, την δική του υποψηφιότητα για τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής παρουσίασε και ένας εξαιρετικά έμπειρος και πετυχημένος δήμαρχος, ο Γιώργος Ιωακειμίδης. (Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ομιλία του).

Πολιτικά προέρχεται από τον χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς, ωστόσο τα ποσοστά εκλογής του (πέριξ του 60%) σε ένα αρκετά πολυπληθή δήμο, του Άγιου Ιωάννη – Ρέντη, δείχνουν σαφώς μια υπερκομματική διείσδυση.

Αντικειμενικά πάντως το σίγουρο είναι πως δεν θα τον χαρακτήριζε κανείς «δεξιό» και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα απέναντι στην υποψηφιότητα του καθαρόαιμου και κομματικού Νεοδημοκράτη Γ.Πατούλη.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πλεονέκτημα του. Είναι ένας εξαιρετικός δήμαρχος που γνωρίζει άριστα τα θέματα της αυτοδιοίκησης, μακριά και έξω από λαϊκισμούς και “φραμπαλάδες”.

Το έργο του στον Άγιο Ιωάννη – Ρέντη είναι υποδειγματικό και δεν υπάρχει καμία σύγκριση με το υπερχρεωμένο και ταλαιπωρημένο Μαρούσι που άφησε πίσω του ο Γ.Πατούλης το 2019.

Στην εκδήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του δεν αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της νυν περιφερειακής αρχής Πατούλη, λέγοντας ότι μέχρι τις εκλογές «θα έχουμε όλο τον χρόνο να τα συζητήσουμε όλα διεξοδικά», ωστόσο είναι δεδομένο ότι αναμένεται… σφυροκόπημα.

Εξάλλου και τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν λίγες οι φορές που οι επιλογές του Γ.Πατούλη βρέθηκαν στο στόχαστρο του Γ.Ιωακειμίδη, επιλογές που ο Δήμαρχος Άγιου Ιωάννη – Ρέντη, τις αποδομούσε ολοκληρωτικά.

Όπως δήλωσε «Θέτω την υποψηφιότητά μου στην κρίση αυτών των πολιτών. Θα διεκδικήσω στο όνομά τους την δυνατότητα να βελτιωθεί η ζωή τους στην καθημερινότητα, με ασφάλεια και προστασία. Δεν θέλω να υποσχεθώ αυτά που δεν πρόκειται να γίνουν. Μιλώ για τα αυτονόητα που δεν έχουν ξεκινήσει ή βαλτώνουν.

Μιλώ για τους  66 δήμους που δεν έχουν βρει στην περιφέρεια την αρωγή, την συνεργασία που τους αξίζει! Αυτά  πρέπει να τα αλλάξουμε και ναι μπορούμε!

Γι’ αυτό σήμερα «Δίνουμε τα χέρια» σαν ένα συμβόλαιο τιμής με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτόν τον τόπο και κυρίως τους νέους που έχουν δικαίωμα στο όνειρο, στις μεγάλες  προσδοκίες, στην μουσική και στο χρώμα στην ζωή τους, σε ένα πιο φωτεινό αύριο. Και αυτό το δικαίωμα είναι δικό μας.»

Η παρουσία στελεχών από την κεντρική πολιτική σκηνή και την αυτοδιοίκηση ήταν σαφώς πολύ πιο περιορισμένη, σε σχέση με την πρώτη εκδήλωση. Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτ. Χατζηγιαννάκης, ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξ. Μανιατογιάννης και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Σταμάτης Μαλέλης.

Κάλπη και μαθηματικά

Το 2019 ο Γ.Πατούλης πήρε στον 1ο γύρο των εκλογών 37,63%. Αυτό έχει μία διπλή ανάγνωση. Η πρώτη είναι πως με τη ΝΔ στα πολύ πάνω της τότε, κάτι που σαφώς δεν ισχύει τώρα, το ποσοστό που πήρε ο νυν Περιφερειάρχης το 2019 δεν ήταν και τόσο ικανοποιητικό.

Ωστόσο η δεύτερη ανάγνωση είναι, πως ο Γ.Πατούλης μετά από 4 χρόνια στην εξουσία, με τους… γνωστούς προαναφερθέντες τρόπους που πολιτεύεται, μπορεί να «κλειδώσει» αυτό το ποσοστό, ως βάση εκκίνησης.

Φυσικά η Περιφέρεια Αττικής ως μέγεθος δεν είναι ούτε δήμος Αμαρουσίου, ούτε Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και αν μη τι άλλο δεν κυριαρχούν τοπικά χαρακτηριστικά, αλλά έντονα πολιτικά.

Ωστόσο, εδώ υπάρχει και το δεδομένο του νέου εκλογικού νόμου, σύμφωνα με τον οποίο Περιφερειάρχης και Δήμαρχος μπορεί να εκλεγεί από τον 1ο γύρο εάν λάβει ποσοστό 43%.

Προκειμένου λοιπόν η εκλογική αναμέτρηση στην Περιφέρεια να αποκτήσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον θα πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να υπάρξει τουλάχιστον μία σύγκλιση Σγουρού – Ιωακειμίδη.

Αυτό είναι σχεδόν σίγουρο πως θα υπάρξει σε έναν ενδεχόμενο 2ο γύρο. Μάλιστα σε ερώτηση από την «Εφημερίδα των Συντακτών» προς τον Γ.Ιωακειμίδη εάν θα επιτευχθεί το δημοκρατικό μέτωπο που θα αλλάξει σελίδα στην Περιφέρεια Αττικής η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη: «Σίγουρα στον δεύτερο γύρο θα είμαστε μαζί».

Ο οποίος όμως 2ος γύρος θα πρέπει καταρχάς να… υπάρξει, γιατί εάν ο Γ.Πατούλης καταφέρει το άλμα στο 43% στον 1ο γύρο, τότε όλα τελειώνουν εκεί.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU