Έφυγε από τη ζωή ο Ιωνιώτης και Σπάρταλης Χάρης Σαπουντζάκης – ΑΦΙΕΡΩΜΑ – Μηνύματα, δηλώσεις, ΒΙΝΤΕΟ

Έφυγε από τη ζωή ένα πρόσωπο με πολύ μεγάλη συμβολή στη Νέα Ιωνία, ο Χάρης Σαπουντζάκης. Δάσκαλος πολλών Ιωνιωτών, άνθρωπος με μεγάλη πολιτική και κοινωνική δράση, ως αντιδήμαρχος, δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού – ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και φυσικά για δεκαετίες ως πρόεδρος του μεγαλύτερου προσφυγικού σωματείου της Νέας Ιωνίας και ενός από τα μεγαλύτερα στη χώρα, της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας.

 

Ο Χάρης Σαπουντζάκης γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία από γονείς μικρασιάτες. Ο πατέρας του Δαμιανός ήταν δάσκαλος από τη Σπάρτη Πισιδίας, ενώ η μητέρα του Κυριακή, είχε γεννηθεί στην Αττάλεια.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Ιδιωτική σχολή Σαπουντζάκη και το 8/τάξιο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στη Μαράσλειο Παιδ. Ακαδημία, από όπου απεφοίτησε με «Άριστα».

 

Λίγο μετά το διορισμό του στο Δημόσιο, ως δασκάλου και μετά από εξετάσεις παρακολούθησε 2/ετείς μεταπτυχιακές σπουδές αποφοιτήσας πάλι με «Άριστα». Στη συνέχεια επέτυχε σε διαγωνισμό και διορίσθηκε ως Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε. στις Αχαρνές.

 

Εκεί εφάρμοσε πρωτοποριακά συστήματα για την εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας από Ελληνοπόντιους μαθητές και τσιγγάνους, ενώ είχε την ευθύνη σε πανελλήνιο επίπεδο για την επιμόρφωση Σχολικών Συμβούλων Π.Ε. στη διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας.

 

Έχει εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Ιωνίας, υπήρξε Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοίκησης, πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου.

 

Υπήρξε ως εκπρόσωπος της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας μέλος της πρώτης διοίκησης της Ο.Π.Σ.Ε και ένας εκ των εισηγητών του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, το 1985, που οδήγησε τελικά στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.

 

Κατά καιρούς έχει τιμηθεί από συλλόγους και φορείς, ενώ το 1993 παρέλαβε, ως Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης, το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το επιτελούμενο έργο στο σωματείο του.

 

Το 2002 υπεδέχθη στη Νέα Ιωνία ως πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, στον οποίο απενεμήθηκαν τιμές.

 

Μεταξύ των ετών 2003-2010 διετέλεσε Πρόεδρος του Κέντρου Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ) του Δήμου Νέας Ιωνίας.

 

Το 2016 τιμήθηκε από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με το μετάλλιο Α΄τάξεως για την «πολύτιμον προσφοράν του εις την διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης και παραδόσεως.

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο και φωτογραφίες:

Μήνυμα Δημάρχου

Ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης, που ήταν και μαθητής του Χάρη Σαπουντζάκη δήλωσε: «Εξαιρετική τιμή για όσους είχαμε την τύχη να είμαστε μαθητές του σπουδαίου δασκάλου Χάρη Σαπουντζάκη.

Δάσκαλε,

Θα σου πω μόνο ότι κάποιοι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί που αξίζει να ζεις μόνο και μόνο για να τους συναντήσεις.

Καλότυχοι είναι εκείνοι που στο πέρασμα τους δεν κοίταξαν μόνο τον εαυτό τους.

Ανδρείοι, εκείνοι που αποσιωπήσαν τα δικά τους θέλω και προσέφεραν τόσα πολλά, ώστε η κοινωνία να υποκλίνεται στο άκουσμα του ονόματος τους.

Μα ευλογημένοι αυτοί που τα δώσανε όλα και ύστερα κοίταξαν ένα, άστρο σαν τη μόνη ανταπόδοση.

Δάσκαλε,

Ο κόσμος μόνο όταν προσφέρεις υπάρχει

Κι εσύ προσέφερες στην κοινωνία πολλά.

Ο σεβασμός και η εκτίμηση μου για σένα θα είναι παντοτινά.

Καλό ταξίδι».

 

Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος με αισθήματα της κατ’ άνθρωπον θλίψεως και με την βεβαία ελπίδα της Αναστάσεως, αποχαιρετά σήμερα τον αείμνηστο μεγάλο Σπάρταλη εκπαιδευτικό και ιστορικό Πρόεδρο της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας Χαράλαμπο (Χάρη) Σαπουντζάκη.

 

Ο αείμνηστος Χάρης Σαπουντζάκης υπήρξε μία σπάνια, πολυσχιδής και ιδιαίτερα δυναμική προσωπικότητα, ο οποίος διακρίθηκε για την ανεξάντλητη κοινωνική του δραστηριότητα, αλλά και για τον ένθερμο ενθουσιασμό του για την ανάδειξη της ιστορίας των αλησμόνητων πατρίδων, οι οποίες αποτελούσαν για τον ίδιο πηγή έμπνευσης και αφειδώλευτης αγάπης.

Ο αοίδιμος Πρόεδρος υπήρξε ένας άνθρωπος ευγενής, με σπάνιο και εξαίρετο ήθος, και συνάμα απλός, ταπεινός και σεμνός, που υπηρέτησε με συνέπεια τόσο την προσφυγούπολη της Νέας Ιωνίας, όσο και τις τιμαλφείς αξίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, τις οποίες κληροδότησε από τους Μικρασιάτες γονείς του.

 

Ο ίδιος γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Ψυχολογία στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Υπηρέτησε ως δάσκαλος και στη συνέχεια ως σχολικός Σύμβουλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, μετά τις Μεταπτυχιακές του Σπουδές.

 

Είχε δημοσιεύσει πλήθος δοκιμίων και εγχειριδίων παιδαγωγικού και διδακτικού περιεχομένου, ενώ είχε συγγράψει ή εισηγηθεί την έκδοση βιβλίων που αναφέρονται στην ιστορία και τον πολιτισμό της Μ. Ασίας, ειδικότερα δε της Σπάρτης, της Πισιδίας και της Νέας Ιωνίας.

 

Κατά την διάρκεια του βίου του διετέλεσε Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, καθώς και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, προσφέροντας τα μέγιστα στην τοπική κοινωνία της πόλεως, ενώ από το έτος 1985 έως το 2019 εκλεγόταν συνεχώς Πρόεδρος της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας.

 

Το έτος 1993 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ το 2016 την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ήτοι το Μετάλλιο Α΄ Τάξεως του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο.

 

Ξεχωριστή στιγμή για την Τοπική μας Εκκλησία αποτέλεσε η 30η Ιουνίου του έτους 2020, όταν κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού επί τη εορτή του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Αναργύρων, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γαβριήλ απένειμε στον αείμνηστο Χάρη Σαπουντζάκη την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως, ήτοι το παράσημο του Πολιούχου της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου τόσο για την πολύπτυχη προσφορά του στην πρόοδο της Νέας Ιωνίας, όσο και για την πολυσήμαντη συμβολή του στην διατήρηση της ιστορικής και πολιτισμικής μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

 

Η Τοπική μας Εκκλησία απευθύνει τα θερμότατα συλλυπητήριά της προς την πολυαγαπημένη σύζυγο, τα τρία τέκνα και τον εγγονό του αειμνήστου Χάρη Σαπουντζάκη και δέεται προς τον Αναστάντα Κύριο της δόξης, όπως αναπαύσει την ψυχή αυτού εν χώρα ζώντων.

 

Δήλωση πρ.Δημάρχου Δέσποινας Θωμαΐδου

Με βαθιά οδύνη αποχαιρετούμε το Χάρη Σαπουντζάκη, τον άνθρωπο, το δάσκαλο, τον επί δεκαετίες ενεργό πολίτη της Νέας Ιωνίας.

Τίμησε την πόλη μας και τιμήθηκε από αυτήν με αγάπη και σεβασμό.

Ως ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος, ως πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ διακρίθηκε για την πίστη του στον άνθρωπο, την εμπεριστατωμένη μελέτη του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Κρατώ στη μνήμη μου το πάθος για τη ζωή και ταυτόχρονα τη σοφή της προσέγγιση. Αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Απευθύνω τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας, στην πόλη μας. Αιωνία η μνήμη του.

 

Αλλαγή για τη Νέα Ιωνία – Βασίλης Χριστοδούλου

Έφυγε ένας σπουδαίος Ιωνιώτης!

Ο Χάρης Σαπουντζάκης δεν είναι πια μαζί μας… Εμβληματική προσωπικότητα της πόλης μας. Ιστορικός πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μικράς Ασίας, επίτιμος πρόεδρος του ΚΕΜΙΠΟ, υπήρξε θεματοφύλακας της μνήμης της προσφυγικής ιστορίας της πόλη μας και όχι μόνο. Δάσκαλος, παιδαγωγός, ένας σπουδαίος άνθρωπος… Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καλό ταξίδι δάσκαλε…

 

update 14/6

«Ενότητα για τη Νέα Ιωνία»

Η Δημοτική Παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ”, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για την απώλεια του Χάρη Σαπουντζάκη, ενός ανθρώπου του οποίου η διαδρομή σημάδεψε κυρίως την πολιτιστική αλλά και την αυτοδιοικητική ζωή της Νέας Ιωνίας.

Λίγα λόγια για τον Χάρη Σαπουντζάκη:

Υπήρξε μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου με έντονη, ευγενική και ποιοτική παρουσία στα κοινά της Νέας Ιωνίας.

Σύζυγος, πατέρας, δάσκαλος, ιστορικός, συγγραφέας, Μικρασιάτης, Ιωνιώτης.

Εμβληματικός Πρόεδρος στην Ένωση Σπάρτης Μικράς Ασίας από το 1985 μέχρι το 2019, χωρίς διακοπή και πρώτος Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. (2003), ο οποίος έβαλε τις βάσεις με το κύρος του και το ερευνητικό του έργο, για τη διατήρηση και ανάδειξη της μικρασιατικής ταυτότητας της Νέας Ιωνίας.

Το 2011, επί δημαρχίας Ηρακλή Γκότση, ανακηρύσσεται επίτιμος Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Είχε εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος Νέας Ιωνίας και διετέλεσε Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διοίκησης, με Δήμαρχο τον Πέτρο Μπουρδούκο και τη “Δημοκρατική Ενότητα”.

Βραβεύτηκε από πλήθος πολιτιστικών συλλόγων της πόλης μας, ενώ έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Το Δεκέμβριο του 1993, η ΕΝΩΣΗ ΣΠΑΡΤΗΣ Μ. ΑΣΙΑΣ και επί των ημερών του ως προέδρου, βραβεύτηκε για το σύνολο του πολιτιστικού της έργου από την Ακαδημία Αθηνών.

Σύσσωμη η Δημοτική Παράταξη “ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ” εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του Χαρίκλεια, στα παιδιά, στα εγγόνια του και σε όλους τους στενούς του συνεργάτες και φίλους.

Καλό σου ταξίδι φίλε Χάρη. Η Νέα Ιωνία θα σε θυμάται πάντα.

 

Ένωση Σπάρτης

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Σπάρτης Μικράς Ασίας, μόλις πληροφορήθηκε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Χάρη Σαπουντζάκη Επιτίμου Προέδρου και επί 35 χρόνια Προέδρου αυτής, ο οποίος με την προσωπικότητά του, το ήθος και την εν γένει διαδρομή του στα Μικρασιατικά δρώμενα και την Ιστορία της πόλης της Ν. Ιωνίας, τίμησε τον Σύλλογό μας, συνήλθε εκτάκτως σήμερα 12 Ιουνίου 2024 σε έκτακτη συνεδρίαση  και αποφάσισε τα εξής:

– Να παραστεί το Διοικ. Συμβούλιο του συλλόγου, στην νεκρώσιμη ακολουθία.

– Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

– Να αναλάβει τα έξοδα της κηδείας του.

– Να καταθέσει στέφανο στη μνήμη του.

– Η σημαία του Συλλόγου να κυματίζει μεσίστια επί 3ήμερον.

– Να αποχαιρετήσει τον εκλιπόντα εκ μέρους του Συλλόγου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ.

– Να θεσπίσει ετήσιο χρηματικό βραβείο στη μνήμη του, που θα απευθύνεται στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας, για συγγραφή μελέτης – άρθρου με θέμα: “Η Νέα Ιωνία μας”.

– Το παρόν να επιδοθεί στους οικείους του και να δημοσιευθεί  στον τύπο και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου.

Ιωνικός Σύνδεσμος

Με σεβασμό και εκτίμηση ο Ιωνικός Σύνδεσμος αποχαιρετά τον δάσκαλο, σχολικό σύμβουλο, πρόεδρο της Ενώσεως  Σπάρτης Μικράς Ασίας, πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Αντιδήμαρχο, ιστορικό  και κυρίως συνεργάτη και φίλο Χάρη Σαπουντζάκη.

Ο Χάρης, όπως του άρεσε να τον αποκαλούν, υπήρξε μια σπάνια και πολυσχιδής προσωπικότητα με ιδιαίτερα δυναμική παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα της Νέας Ιωνίας. Ευγενής, με εξαιρετικό ήθος, φιλικός και σεμνός άκουγε με προσοχή τους συνομιλητές του και χωρίς έπαρση έλεγε την δική του γνώμη. Ο χαρακτήρας αυτός φαίνεται ιδιαίτερα στα κείμενα και βιβλία που έχει δημοσιεύσει (ανάμεσά τους και στο περιοδικό του Ιωνικού Συνδέσμου το “Λυχνάρι”) με αναφορές στην έρευνά του για την ζωή των Ελλήνων στις πόλεις της Μικράς Ασίας αλλά και για την εγκατάστασή τους στην Νέα Ιωνία.

Για την προσφορά του στην Παιδεία και στον Πολιτισμό ο Ιωνικός Σύνδεσμος τίμησε τον Χάρη Σαπουντζάκη τον Ιανουάριο του 2015. Το 2016 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και το 2020 την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως μας.

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος απευθύνει τα θερμότατα συλλυπητήριά του προς την σύζυγο του Χαρίκλεια, τα παιδιά του και τον εγγονό του καθώς επίσης και προς την Ένωση Σπάρτης που διετέλεσε επί 35 συνεχή χρόνια πρόεδρός της,

Πιστεύουμε ότι ως  ελάχιστη προσφορά στο έργο του ο Δήμος μας θα τον τιμήσει ανάλογα.

 

update 14/6

Νέα Αριστερά Νέας Ιωνίας

Η οργάνωση της Νέας Αριστεράς, Νέας Ιωνίας εκφράζει την θλίψη της για την απώλεια του Χάρη Σαπουντζάκη, ενός ανθρώπου με τεράστιο κοινωνικό και πολιτιστικό έργο στην πόλη μας.

Ο Χάρης Σαπουντζάκης πρόσφερε τα μέγιστα στη διατήρηση του Μικρασιατικού πολιτισμού των προσφύγων που ίδρυσαν και γιγάντωσαν την πόλη μας με τους αγώνες τους και την κουλτούρα τους.

Ο Χάρης, ήταν ένας σπάνιος και ευγενικός άνθρωπος που κέρδιζε την εκτίμηση με το έργο και το λόγο του.

Σύσσωμη η Νέα Αριστερά Ν. Ιωνίας αποχαιρετά τον Χάρη και εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του, στα παιδιά, στα εγγόνια του και σε όλους τους Ιωνιώτες.

 

Δείτε παρακάτω από το mikrasiatis.gr ένα βίντεο με τοποθέτηση του Χάρη Σαπουντζάκη για το θέμα για την ανταλλάξιμη περιουσία και το ΤΑΠΑΠ σε σχέση με τους προσφυγικούς συλλόγους.

 

Δείτε επίσης ένα πολύ ζεστό απόσπασμα από την κοπή πίτας της χορωδίας του, τότε, ΟΠΑΝ:

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU