Νέα Ιωνία – 11ο Συμπόσιο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.: Αναμνήσεις, διηγήσεις και συγκίνηση για τον «Έναν αιώνα Νέα Ιωνία»

Ένα διήμερο γεμάτο Νέα Ιωνία, αναμνήσεις, διηγήσεις και συγκίνηση για τον ένα αιώνα ζωής της πόλης, ήταν το 11ο Συμπόσιο του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκεμβρίου.

Με τίτλο “Ένας αιώνας Νέα Ιωνία” οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν 12 καταξιωμένους ερευνητές και ιστορικούς της Ν. Ιωνίας και όχι μόνο, που περιέγραψαν τους κύριους τομείς της δραστηριότητας των δημοτών της Ν. Ιωνίας σε αυτά τα 100 χρόνια της ζωής της.

Την έναρξη του Συμποσίου έκανε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., Λουκάς Χριστοδούλου – Διοικούσα Επιτροπή και όχι αυτόνομο νομικό πρόσωπο γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε το 2023 ότι τα νομικά πρόσωπα του Μικρασιατικού Πολιτισμού δεν ήταν και τόσο απαραίτητα και τα κατήργησε.  

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Παναγιώτης Μανούρης μίλησε για τη «Νέα Ιωνία που ξεκίνησε από το μηδέν ως πολιτεία ξεριζωμένων προσφύγων αλλά το DNA των  ανθρώπων της, όπως λέει ο αείμνηστος Χάρης Σαπουντζάκης, της έμαθε να κοιτάει προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω. Θα κρατηθεί και σαν τον αρχαίο Ανταίο, παίρνοντας δύναμη από το άγγιγμα με τη Γη, θα ξανασηκωθεί…και όπως το θέλει ο ποιητής θα δει «να φυτρώνουν πάλι τα φτερά, τα φτερά τα πρωτινά της τα μεγάλα».

Ακολούθησε η βράβευση του Νεοιωνιώτη Βάσου Ηλία Βογιατζόγλου με το σπουδαίο συγγραφικό του έργο που έχει τιμηθεί και από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και το τεράστιο κοινωνικό έργο που επιτελεί ακόμα μέχρι σήμερα.

Στην πρώτη ημέρα του συμποσίου και στην πρώτη ενότητα τοποθετήθηκε η Καλλιόπη Στεριάδου, Δρ. του Παντείου Πανεπιστημίου, που μίλησε για την  “Πεζογραφία στα εκατό χρόνια ζωής της Ν. Ιωνίας” και για τους σπουδαιότερους πεζογράφους που διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο, στη λογοτεχνική ζωή του τόπου.

Ακολούθησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Καρυάμης που αναφέρθηκε στη “Συμβολή ”στην Εκκλησιαστική Ιστορία της Νέας Ιωνίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα” αναφερόμενος σε πρόσωπα του κλήρου που σημάδεψαν την ιστορία της πόλης μας και η πρώτη ενότητα έκλεισε με την αρχαιολόγο Όλγα Δακουρά-Βογιατζόγλου που μίλησε για την “Βιομηχανική κληρονομιά των Ποδαράδων. Ένας αγνοημένος γίγαντας” παρουσιάζοντας άγνωστο φωτογραφικό υλικό για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις του Μεσοπολέμου στη Νέα Ιωνία.

Στη δεύτερη ενότητα, ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Χαλέμος αναφέρθηκε “Στα ιστορικά σωματεία και τις θρυλικές μορφές, στον ένα αιώνα αθλητισμού στη Ν. Ιωνία” και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “Τάκης Σινόπουλος”  Ξάνθος Μαϊντάς αναφέρθηκε στην “Ποίηση και πόλη. 100 χρόνια Νέα Ιωνία” κάνοντας μια ιστορική διαδρομή και καταλήγοντας στους σπουδαιότερους Ιωνιώτες, ποιητές.

Τελευταία εισήγηση της ημέρας ήταν του προέδρου του Ιωνικού Συνδέσμου Γιάννη Κοντίτση που ανέπτυξε το θέμα “Μουσική και Μουσικοί στη Ν. Ιωνία” αναφέροντας οργανοπαίχτες και τραγουδιστές που ανέδειξαν την μουσική παράδοσή.

Η 2η ημέρα του Συμποσίου ξεκίνησε με την τρίτη ενότητα του Συμποσίου και χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνος Γιάννης Τομπούλογλου, λέγοντας πως «η σημερινή εκδήλωση επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν καλά όλοι οι κάτοικοι της Ν. Ιωνίας, της Ν. Φιλαδέλφειας και της Ν. Χαλκηδόνας: Ότι οι πόλεις μας είναι «αδέλφια», έχουν κοινή ρίζα και κοινωνική διαδρομή τον ένα αιώνα της ζωής τους. Γι’ αυτό και σήμερα αισθάνομαι λίγο -πολύ σα το σπίτι μου…».

Στη συγκεκριμένη ενότητα συμμετείχε μια άλλη… Νέα Ιωνία, αυτή της πόλης της Μαγνησίας, με ένα video με την ομιλία  της Αργυρώς Μάμαλη-Κοπάνου προέδρου της Μικρασιατικής Εστίας «Ιωνες» και ακολούθησε ο συγγραφέας  Αρχάγγελος Γαβριήλ που μίλησε για “Τα γράμματα στην Εκατόχρονη Ν. Ιωνία” εστιάζοντας την εισήγησή του σε σημαντικές προσωπικότητες της Νέας Ιωνίας.

Η τρίτη ενότητα ολοκληρώθηκε με τον σκηνοθέτη Πολύκαρπο Πολυκάρπου με ομιλία-«σκηνοθεσία» για τη “Νέα Ιωνία και το Θέατρο”.

Η τέταρτη και τελευταία ενότητα ξεκίνησε με την εισήγηση της Πολυξένης Παπαγγελοπούλου, πρώην επιστημονικής συνεργάτιδας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα “Ιστορίες ζωής της πρώτης και δεύτερης γενιάς Μικρασιατών προσφύγων της Ν. Ιωνίας” και ακολούθησε ο Λουκάς Χριστοδούλου με την εισήγηση “Εκατό χρόνια Παιδεία στη Ν. Ιωνία”  αναφερόμενος κυρίως στα σχολεία της πρώτης εγκατάστασης των προσφύγων. Το 11ο Συμπόσιο έκλεισε με την ομιλία-εισήγησή του, ο καθηγητής της Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θανάσης Χρήστου “Μεγαλώνοντας μέσα στη στοργική αγκαλιά των Μικρασιατών προσφύγων της Ν. Ιωνίας: Αναμνήσεις και παρακαταθήκες”.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU