Ανακοίνωση της Δημάρχου Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου: «Η αλήθεια για την ΕΡΙΟΤΕΚ»

Σε απάντηση δημοσιευμάτων για την απαλλοτρίωση της ΕΡΙΟΤΕΚ, η θέση της δημοτικής αρχής έχει εκφραστεί τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και δημόσια.

Για ένα θέμα που απασχολεί το Δήμο μας για πάνω από 30 χρόνια, η δημοτική αρχή προσπάθησε να δώσει λύση ενόψει αιτήσεως των ιδιοκτητών για άρση της απαλλοτρίωσης.

Ήδη από το 2021, η δημοτική αρχή προσπάθησε να πετύχει την απαλλοτρίωση των χώρων από τον Κρατικό Οργανισμό «Κτιριακές Yποδομές» (ΚΤΥΠ), ο οποίος όμως δεν ανταποκρίθηκε.

Το 2023 και ενώ το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα ότι δεν αίρεται η απαλλοτρίωση, η δημοτική αρχή πρότεινε άμεσα τη λήψη δάνειου από το ΤΠκΔ ώστε να πληρωθεί η απαλλοτρίωση, ως άμεση και βιώσιμη λύση και μέσα σε εμπρόθεσμο χρόνο. Η αντιπολίτευση, που έχει και την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, το καταψήφισε.

Στη συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακύρωσε την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου και έκρινε ότι η απαλλοτρίωση ήρθη.

Η δημοτική αρχή αμέσως συνέταξε προσφυγή για την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης της Αποκεντρωμένης.

Το Δημ. Συμβούλιο, του οποίου την πλειοψηφία έχει η αντιπολίτευση όπως επισημάνθηκε προηγουμένως, πήρε απόφαση «Να ασκηθούν όλα τα απαραίτητα ένδικα μέσα προς αντίκρουση της με αρ. πρωτ. 82857/19-10-2023 απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με τη συνδρομή εξιδεικευμένου έγκριτου νομικού προσώπου και να γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση (32η Έκτακτη Συνεδρίαση, 2/11/2023, Πράξη με αριθ. 288).

Η αντιπολίτευση, ελαφρά τη καρδία μπορεί να παίρνει αποφάσεις, αλλά η δημοτική αρχή οφείλει να εφαρμόζει το νόμο και να φέρνει τα θέματα στα αρμόδια όργανα.

Έτσι:

  • Ερμηνεύοντας την απόφαση του δημ. συμβουλίου, ζητήσαμε να προτείνουν οι έχοντες την πλειοψηφία εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για να συνδράμει το Δήμο
  • Ήρθαμε σε επαφή με τον κ. Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ώστε να οριστεί συνάντηση όλων των δημοτικών παρατάξεων με τον ίδιο.

Ειδοποιήθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τα ανωτέρω, πλην όμως ουδένα δικηγορικό γραφείο δεν πρότειναν, ενώ οι παρατάξεις του κ. Μανούρη και του κ. Κανλή ούτε καν προσήλθαν στη συνάντηση με τον Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, παρόλο που με πρωτοβουλία του ιδίου, πρότεινε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο Δήμο μας και συγκεκριμένα στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου.

Περαιτέρω, επειδή εμείς ως δημοτική αρχή θέλουμε πραγματικά την απαλλοτρίωση του χώρου, φέραμε το θέμα στην αρμόδια Οικονομική Επιτροπή και ασκήσαμε προσφυγή κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης, γιατί δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να χαθεί η προθεσμία.

Σημείωση: Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν προσήλθαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν σε αυτήν, ούτε βέβαια ψήφισαν την άσκηση της προσφυγής, ούτε πρότειναν εξιδεικευμένο δικηγορικό γραφείο.

Η διοίκηση του Δήμου Ν. Ιωνίας έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της και άσκησε, δια μέσου της νομικής υπηρεσίας του, εμπρόθεσμα την προσφυγή, για τη στήριξη της οποίας αναζητείται δικηγορικό γραφείο.

Η διοίκηση του Δήμου Ν. Ιωνίας δεν έχει τη θέληση ούτε και την πολυτέλεια να παίζει πολιτικά παιχνίδια για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

Αναρωτιέται κανείς, γιατί οι παρατάξεις του κ. Μανούρη και του κ. Κανλή δεν εφαρμόζουν τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν λ.χ. δεν παρευρίσκονται στη συνάντηση με το Γραμματέα της Αποκεντρωμένης ή όταν δεν προτείνουν εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο, τη στιγμή που οι ίδιες το εισηγούνται και το επιβάλλουν, ως πλειοψηφία στο Δημ. Συμβούλιο;

Επιθυμούν πραγματικά ο χώρος αυτός να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου ή όχι;

Αντιλαμβάνονται ότι η ευθύνη τους είναι μεγάλη καθώς αποτελούν την πλειοψηφία του Δημ. Συμβουλίου;

Εμείς ως δημοτική αρχή προτείναμε τη λήψη δανείου, αλλά μη έχοντας την πλειοψηφία στο Δημ. Συμβούλιο (όχι σήμερα, 4 χρόνια τώρα!!!) δεν μπορούμε να το πάρουμε δίχως τη δική τους ψήφο.

Κύριοι της αντιπολίτευσης, είστε υπόλογοι για όλα τα παραπάνω και για τα πολιτικά παιχνίδια που παίζετε στις πλάτες του Ιωνιώτικου λαού!

Αυτοί που επενδύουν στην απώλεια του χώρου για το Δήμο, θα απογοητευτούν! Εμείς, είτε ως διοίκηση είτε ως αντιπολίτευση, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να απαλλοτριωθεί ο χώρος!!!

 

Η Δήμαρχος

Δέσποινα Θωμαΐδου

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU