Τι γίνεται με τα ενοίκια σε Νέα Ιωνία & Ηράκλειο Αττικής; Δείτε τις τάσεις

Αυξήσεις φωτιά στα ακίνητα έως 15 ετών, αυξήσεις – ηπιότερες ωστόσο – καταγράφονται και σε ενοίκια ακινήτων άνω των 15 ετών, μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης καταγράφονται κατά κύριο λόγο στα παλαιά ακίνητα, άνω των 30 ετών. Αυτή είναι η εικόνα που καταγράφεται σε ρεπορτάζ του www.imerisia.gr . Ειδικά για τη Νέα Ιωνία και το Ηράκλειο, η εικόνα είναι η εξής:

 

Νέα Ιωνία: Ικανοποιητικός αριθμός διαθέσιμων ακινήτων άνω των 15 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των διαθέσιμων ακινήτων άνω των 15 ετών, είτε είναι πλήρως ανακαινισμένα κατασκευής 1980, είτε νεότερα ακίνητα κατασκευής 1995-2000. Ελάχιστα τα διαθέσιμα ακίνητα έως 15 ετών.

 

Ηράκλειο: Ικανοποιητικός διαθέσιμος αριθμός ακινήτων άνω των 15 ετών, διατίθενται διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα και στην ανώτερη τιμή πλήρως επιπλωμένα. Μικρός ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων έως 15 ετών.

 

Επίσης για τη γειτονική Νέα Φιλαδέλφεια:

 

Νέα Φιλαδέλφεια: Μηδενικά διαμερίσματα έως 15 ετών. Τα διαμερίσματα που διατίθενται προς μίσθωση άνω των 15 των είναι κυρίως ανακαινισμένα με έτος κατασκευής από το 1980 έως το 1997.

 

 

Μεταξύ άλλων, αναφέρει το ρεπορτάζ του www.imerisia.gr :

 

Φωτιά έχουν πάρει τα ενοίκια σε νεόδμητα ακίνητα έως 15 ετών, λόγω της μικρής διαθεσιμότητας τους σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Γενικώς η ζήτηση είναι πλέον μεγαλύτερη από την προσφορά, καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που καταγράφεται και τη φετινή χρονιά είναι η πολύ μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων προς μίσθωση, ιδίως για ακίνητα έως 15 ετών (κατασκευής μετά το 2005), επισημαίνουν στελέχη της κτηματαγοράς.

 

Αυξήσεις – ηπιότερες ωστόσο – καταγράφονται και σε ενοίκια ακινήτων άνω των 15 ετών. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα κατασκευής από το 1975 έως το 1990, σε μεγάλο ποσοστό μερικώς ή/και ολικώς ανακαινισμένα, που σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας, αγγίζουν σε τιμές μίσθωσης τις ζητούμενες νεόδμητων τιμές διαμερισμάτων έως 15 ετών.

 

Μειώσεις των ζητούμενων τιμών μίσθωσης καταγράφονται κατά κύριο λόγο στα παλαιά ακίνητα, άνω των 30 ετών, κυρίως σε μη ανακαινισμένα διαμερίσματα που δεν κατάφεραν να μισθωθούν το προηγούμενο διάστημα.

 

Η μεγάλη αύξηση των ενοικίων οφείλεται κυρίως στην συσσώρευση πολλών ετών υποαπόδοσης των κατοικιών, γεγονός που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες στην απότομη αύξηση των ζητούμενων ενοικίων, προκειμένου να περιορίσουν τις ζημίες των χρόνων της οικονομικής κρίσης, αλλά και στη αδυναμία των ενδιαφερομένων να επενδύσουν στην αγορά ακινήτου για τη κάλυψη της στεγαστικής τους ανάγκης.

 

– Σύμφωνα με τον ∆είκτη τιμών ενοικίων της ΕΣΥΕ (είναι ένα κομμάτι του ∆είκτη Τιμών Καταναλωτή), τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά την περίοδο 1994 – 2005 κατά +75%. Η αύξηση αυτή ήταν αντίστοιχη της αύξησης των τιμών αγαθών και υπηρεσιών σύμφωνα με τον ∆είκτη Τιμών Καταναλωτή.

Ενώ τα ενοίκια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακολουθούσαν τον πληθωρισμό, η μεγάλη άνοδος των τιμών των ακινήτων σε σχέση με τα ενοίκια οδήγησε πολλά νοικοκυριά στην ενοικίαση κατοικίας, με αποτέλεσμα, μετά το 2002, τα ενοίκια να αυξάνουν με ρυθμούς σημαντικά υψηλότερους του πληθωρισμού. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το 2005 και κατά 5,8 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2006. Από το 2007 έως και το 2011 καταγράφηκε αύξηση των ενοικίων 15,20%.

Αντίθετη ήταν η πορεία την περίοδο της κρίσης, καθώς από το 2012 ως το 2017 καταγράφηκε μείωση που άγγιξε το -25,5%. Το 2018 τα ενοίκια επιστρέφουν με αυξητικές τάσεις +8,4 %, ενώ το 2019 ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων άγγιξε το +10%.

 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ για την Αττική αλλά και τη Θεσσαλονίκη ΕΔΩ.

 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU