Μία προσωπική μαρτυρία από τον Ιωνιώτη δρομέα Κώστα Τσαγκαράκη – Τι να προσέχετε!

Αγαπητοί δρομείς. Θα ήθελα να σας προσφωνήσω ως «αγαπητούς συναθλητές», αλλά έχουν παρέλθει κατά πολύ τα ζωτικά δικά μου χρόνια.

Με το παρόν σημείωμά μου θέλω να σας ενημερώσω για ένα περιστατικό που μου συνέβη και να σας προβληματίσω, όπως προβληματίστηκα πολύ κι εγώ,  και να σας «συμβουλέψω» για μερικά ζητήματα.

Το πρωί της 27ης Δεκεμβρίου (περίπου 8.30 πμ.).  του περασμένου χρόνου (του 2023), μετά τα Χριστούγεννα, θέλησα να κάνω μία πρωινή χαλαρή προπόνηση.

Διαμένω στη Νέα Ιωνία και το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας είναι πολύ κοντά στο σπίτι μου (στο ένα χιλιόμετρο) και προσφέρεται για προπονήσεις.

Ξεκίνησα πολύ ήρεμα. Είχα φάει λίγο ψωμί με μέλι και μία μπανάνα. Θα είχα αθληθεί για περίπου 40 λεπτά, όταν μου συνέβη ένα πολύ περίεργο περιστατικό και αυτά που σας περιγράφω είναι αυτά (τα ελάχιστα) που θυμάμαι ή μου είπαν τα άτομα, τα οποία με βοήθησαν μετά το περιστατικό.

Για κάποιο ανεξήγητο λόγο έπεσα στο έδαφος, κτύπησα στην αριστερή πλευρά του θώρακα, όπου έσπασε ένα πλευρό. Επίσης κτύπησα στο μέτωπο και μου έβαλαν δύο ράμματα στο αριστερό φρύδι. Στις παλάμες μου είχα πολύ μικρές εκδορές.

Κάποιος διερχόμενος πρέπει να ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, το οποίο όταν ήλθε δήλωσε ότι «δεν δεχόμουν να μπω μέσα». Το ΕΚΑΒ ειδοποίησε το περιπολικό της ΑΜΕΣΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (του «100»), το οποίο με μετέφερε στο σπίτι μου και με παρέδωσε στη σύζυγό μου, με τη συμβουλή να με μεταφέρουν σύντομα σε ένα νοσοκομείο.

Η ώρα ήταν περίπου 10 το πρωί. Από εκείνη τη στιγμή, με τη βοήθεια ενός γείτονα, πήγα σε δύο νοσοκομεία και υποβλήθηκα σε πολλές εξετάσεις για πιθανότητα εγκεφαλικού ή καρδιολογικού προβλήματος. Μου έκαναν πολλές ακόμη εξετάσεις και το βράδυ, κατά τις 10, έφυγα από το δεύτερο νοσοκομείο και με τη βοήθεια του γιου μας, πήγα σπίτι μας, χωρίς να έχει διαγνωσθεί κάποιο παθολογικό αίτιο.

Από την επόμενη μέρα και για δέκα ακόμη ημέρες υποβλήθηκα και σε άλλες εξετάσεις. Συνολικά έκανα δύο αξονικές τομογραφίες, μία μαγνητική, ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, πολλές καρδιολογικές και νευρολογικές εξετάσεις. Δεν προέκυψε κάποιο παθολογικό αίτιο. Ο φάκελός μου είναι γεμάτος με πολλές εξειδικευμένες εξετάσεις, τις οποίες πρότειναν πολλοί γιατροί του Ταμείου Υγείας της Εθνικής Τράπεζας (στην οποία ανήκω ως συνταξιούχος της Τράπεζας), αλλά και οι γιατροί του Γενικού Κρατικού «Γεώργιος Γεννηματάς».

Δεν φαίνεται πουθενά κάποιο στοιχείο ενοχοποιητικό της πτώσης και του τραυματισμού μου.

Σας τα αναφέρω αυτά για να σας επιστήσω την προσοχή στα ακόλουθα θέματα.

Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων, συνήθως φεύγουν από το σπίτι τους και κάνουν μεγάλες διαδρομές σε άγνωστες περιοχές. Σ’ αυτές τις περιοχές εάν τους συμβεί κάποιο ατύχημα, τότε θα μπουν σε μια μεγάλη περιπέτεια όλοι αυτοί που (πιθανόν) θα θελήσουν να τους βοηθήσουν. Εάν θα πέσει ο δρομέας και θα έχει χάσει τις αισθήσεις του, τότε το ΕΚΑΒ ή το περιπολικό ή ο ιδιώτης («καλός Σαμαρείτης») δεν θα γνωρίζει ποιον να ειδοποιήσει από τους οικείους μας. Ο δρομέας συνήθως τρέχει χωρίς να έχει μαζί του κάποιο στοιχείο, που να δείχνει ΣΑΦΩΣ ποιος είναι. Μερικοί δρομείς, μπορεί να έχουν μαζί τους το κινητό τους. Αυτό είναι αβέβαιο εάν θα είναι ικανό να δώσει τα στοιχεία του δρομέα. Μπορεί «το περιβάλλον» να έχει ξαναδεί το δρομέα, γιατί περνάει τακτικά από τα συγκεκριμένα σημεία, αλλά αυτό δεν δείχνει την ταυτότητα του δρομέα.

Προσωπικά σας προτείνω:

1) να γράψετε όλα τα στοιχεία σας: πχ. ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνα όλων των συγγενικών προσώπων, προσωπικά στοιχεία υγείας: φάρμακα τα οποία παίρνετε, εάν έχετε σάκχαρο, εάν έχετε πίεση, χοληστερίνη, εάν είσαστε διαβητικός ή αλλεργικός και γενικά όλα τα προσωπικά στοιχεία σας, τα οποία θα φανούν πολύ χρήσιμα στα άτομα τα οποία θα προσφερθούν να σας βοηθήσουν. Αυτά θα αποτελέσουν την ταυτότητα του δρομέα, την οποία να την πλαστικοποιήσετε και να την κρεμάσετε με ένα κορδόνι στο λαιμό σας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην λέτε «εγώ είμαι δρομέας και δεν έχω ανάγκη από τίποτε». Γνωρίζετε ότι κάθε χρόνο «χάνονται» δρομείς και μάλιστα Μαραθωνοδρόμοι, ή και υπέρ- μαραθωνοδρόμοι, τριαθλητές ή δρομείς με πάνω από 30, 40 και 50 Μαραθωνίους;; Προσωπικά μπορώ να σας περιγράψω δύο τέτοια περιστατικά. Οι δρομείς δεν είναι άτρωτοι, ούτε αθάνατοι. Ένα γραμμάριο πρόληψης, αντιστοιχεί σε ένα τόνο θεραπείας.

2) Εφ’ όσον έχετε επιλέξει να αθλείσθε τρέχοντας, τότε να καθιερώσετε να κάνετε τακτικά πλήρεις εξετάσεις και κυρίως καρδιολογικές. Και όχι ένα απλό καρδιογράφημα. Ίσως γνωρίζετε, ότι ούτε το τεστ κοπώσεως δεν καλύπτει πλήρως το δρομέα, ο οποίος μπορεί να έχει καρδιολογικό πρόβλημα και να το αγνοεί. Οι καρδιολόγοι γνωρίζουν ότι σήμερα υπάρχουν καλύτερες και πιο εύπιστες εξετάσεις.

3) Να μην ξεκινάτε την προπόνηση τελείως νηστικοί. Και εάν είστε «πρωινός» στις προπονήσεις σας, πάντοτε θα πρέπει να έχετε φάει κάτι, έστω ελαφριά, ή ένα σνακ με πολλές θερμίδες (μία μπάρα με ξηρούς καρπούς και μέλι). Δεν ξέρει κανείς τις διεργασίες του οργανισμού. Ένα λιποθυμικό περιστατικό μπορεί να συμβεί εύκολα σε μια πρωινή προπόνηση και να σας δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

4) Η ενυδάτωση πρέπει να γίνεται ανεξάρτητα εάν έχει ζέστη ή εάν διψάτε. Τα υγρά που χάνει ο δρομέας δημιουργούν ανισορροπία σε όλο τον οργανισμό.

5) Εάν είσαστε «βραδινός» δρομέας, τότε, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ πολύ να φοράτε ρούχα ανοιχτόχρωμα, λευκά ή φωσφοριζέ. Βλέπω αρκετές φορές «συμπαθείς» δρομείς με μαύρα ρούχα, με ακουστικά στα αυτιά τους, να τρέχουν στους δρόμους της Αθήνας, αδιαφορώντας για την ενδυμασία τους, δηλαδή ότι τα βράδια τα μαύρα, τα σκουρόχρωμα ρούχα είναι «αόρατα» και αγνοώντας ότι η μουσική είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί δεν έχουμε επίγνωση των κινδύνων του περιβάλλοντος. Η μουσική είναι επικίνδυνη και τις υπόλοιπες ώρες των προπονήσεων. Όταν τρέχετε μην απομονώνεστε από το περιβάλλον.

6) Φυσικά πρέπει να ελέγχω τακτικά τα αθλητικά μου παπούτσια, μήπως έχουν φθαρεί πολύ, και δεν μου προσφέρουν την προστασία που έχω ανάγκη. Όλα τα παπούτσια έχουν διάρκεια ζωής και ημερομηνία ΛΗΞΗΣ.

7) Πριν να αναχωρήσω από το σπίτι μου για την προπόνησή μου, είναι χρήσιμο να έχω ενημερώσει τους οικείους μου για την ώρα αναχώρησης, τη διάρκεια (περίπου) της συγκεκριμένης προπόνησης και (περίπου) τη διαδρομή που θα κάνω. Αυτά όλα θα είναι χρήσιμες πληροφορίες εάν μου συμβεί κάποιο απρόοπτο περιστατικό.

 

Αγαπητοί δρομείς, σας ζητώ συγνώμη εάν σας προτείνω όλα τα ανωτέρω. Να είσαστε σίγουροι όμως ότι θα σας φανούν πολύ χρήσιμα, εάν σας συμβεί κάτι το απρόοπτο, κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας.

 

Σας εύχομαι να μην έχετε ποτέ κάποιο δυσάρεστο περιστατικό.

Εάν το κρίνετε αναγκαίο, σας παρακαλώ να μου γράψετε τις απόψεις σας.

 

Κώστας Τσαγκαράκης    k.tsagkarakis@gmail.com

Ένας δρομέας σαν όλους εσάς, με σχετική πείρα, λόγω μακρόχρονης ενασχόλησης με το τρέξιμο.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU