Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου: Lone Theils – “Το θανάσιμο πέρασμα”

Lone Theils

Το θανάσιμο πέρασμα

Μτφ.: Γρηγόρης Κονδύλης

Εκδ.: Μεταίχμιο, 445 σελ.

ISBN: 978-618-03-1119-8

 

Ένα συναρπαστικό αγωνιώδες μυθιστόρημα

Η δημοσιογράφος Νόρα Σαν εργάζεται ως ανταποκρίτρια του δανέζικου εβδομαδιαίου περιοδικού Globalt στο Λονδίνο. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής της σε ένα μικρό αγγλικό χωριό αγοράζει από ένα παλαιοβιβλιοπωλείο μια παλιά βαλίτσα για να συμπληρώσει τη συλλογή της.

Όμως, μέσα σε αυτή τη βαλίτσα βρίσκονται διάφορες πολαρόιντ από τη δεκαετία του 1980, μεταξύ των οποίων και μια φωτογραφία δύο νεαρών κοριτσιών από τη Δανία που εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από το φέριμποτ που της μετάφερε από την πατρίδα τους στην Αγγλία το 1985. Αυτή η φωτογραφία κεντρίζει το ενδιαφέρον της και αρχίζει να ερευνά τόσο το παρελθόν των κοριτσιών όσο και την προέλευση της βαλίτσας.

Η έρευνά της περιλαμβάνει πολλά ταξίδια μεταξύ Κοπεγχάγης και Λονδίνου, συνεντεύξεις με πολλούς μάρτυρες και μια αναπάντεχη συνεργασία με τη Σκότλαντ Γιαρντ.

Τα ευρήματα την οδηγούν σε μια διαβόητη βρετανική φυλακή και σε έναν αδίστακτο κατά συρροή δολοφόνο που φαίνεται να κρατάει το κλειδί για την αποκάλυψη της αλήθειας. Όμως, η έρευνά της για την τύχη των κοριτσιών αποδεικνύεται επικίνδυνη για την ίδια τη Νόρα που συνειδητοποιεί ότι ίσως τώρα να είναι η ίδια στόχος του ατόμου που ευθύνεται για την εξαφάνισή τους.

Η Δανή συγγραφέας Lone Theils με το πρώτο της αστυνομικό μυθιστόρημα αποδεικνύει ότι γνωρίζει καλά τις τεχνικές της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Έχοντας εργαστεί και η ίδια για πολλά χρόνια ως ανταποκρίτρια δανέζικων εφημερίδων στο Λονδίνο γνωρίζει καλά τη βρετανική πρωτεύουσα και τον χώρο τω εφημερίδων, γεγονός που τη βοηθά να στήσει με αληθοφάνεια το σκελετό της ιστορίας της.

Η πρωταγωνίστρια διαθέτει ευφυΐα και πείσμα, δύο στοιχεία που την καθιστούν την ιδανική ερευνήτρια για μια υπόθεση που έμεινε άλυτη τόσα χρόνια και σχεδόν κατέστρεψε τη ζωή όσων ενεπλάκησαν σε αυτήν. Το κύριο πλεονέκτημα του μυθιστορήματος, όμως, είναι ότι η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια ιστορία που δεν έχει λογικά κενά και αυθαίρετα συμπεράσματα, όπως συχνά συμβαίνει σε αστυνομικά μυθιστορήματα, βασίζεται στην έρευνα και τη συλλογή στοιχείων με αποτέλεσμα να καθιστά τον αναγνώστη συν-ερευνητή του μυστηρίου.

Το θανάσιμο πέρασμα είναι ένα έξυπνο αστυνομικό μυθιστόρημα, με ρυθμό και γρήγορη εξέλιξη και με μια τελική ανατροπή, η οποία δεν γίνεται για τον εντυπωσιασμό, αλλά συνάδει με τα στοιχεία που σταδιακά έχει προσφέρει στον αναγνώστη.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU