Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου: Carmen Mola – Κόκκινη Μαδρίτη

Carmen Mola

Κόκκινη Μαδρίτη

Μετ.: Αγγελική Βασιλάκου

Εκδ.: Κλειδάριθμος, 464 σελ.

ISBN: 978-960-461-946-7

 

Η σκοτεινή πλευρά της Μαδρίτης

Όταν κυκλοφόρησε στην Ισπανία το μυθιστόρημα «Κόκκινη Μαδρίτη» (La novia gitana) το 2018 ως πρώτο μέρος μιας σειράς μυθιστορημάτων με πρωταγωνίστρια την αστυνόμο Έλενα Μπλάνκο, ο εκδοτικός οίκος ισχυρίστηκε ότι πίσω από το ψευδώνυμο Carmen Mola κρυβόταν μια καθηγήτρια, γύρω στα πενήντα, μητέρα τριών παιδιών, η οποία στον ελεύθερο χρόνο της έγραφε αστυνομικά μυθιστορήματα.

Ωστόσο, το 2021 το τέταρτο μυθιστόρημα της συγγραφέως τιμήθηκε με το Premio Planeta και οδήγησε στην αποκάλυψη ότι πίσω από το ψευδώνυμο κρύβονται τρεις άντρες σεναριογράφοι, οι Jorge Díaz, Agustín Martínez και Antonio Mercero.

Αυτή η αποκάλυψη οδήγησε σε μια λογοτεχνική αναταραχή, καθώς ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι αυτό το επικοινωνιακό τέχνασμα δεν ήταν σωστό. Ανεξάρτητα από αυτό, τα μυθιστορήματά της συγγραφικής ομάδας είναι εξαιρετικά δείγματα του σκοτεινού αστυνομικού μυθιστορήματος.

Ένας ιδιαίτερα σκληρός φόνος βρίσκεται στο επίκεντρο της ιστορίας. Μια μελλόνυμφη τσιγγάνα, η Σουσάνα, βρίσκεται δολοφονημένη με φρικτό τρόπο: από τρεις τρύπες στο κρανίο της έχουν εισαχθεί προνύμφες ενός σπάνιου είδους μύγας που της έχουν φάει τον εγκέφαλο. Οι αστυνομικοί που φτάνουν στον τόπο του εγκλήματος αδυνατούν να καταλάβουν ποιος και γιατί θα έκανε ένα τέτοιο έγκλημα. Ξαφνικά, τους απομακρύνουν από την υπόθεση και την αναθέτουν στην αστυνόμο Έλενα Μπλάνκο και την ομάδα ΤΑΥ, μια ανεξάρτητη ομάδα που αναλαμβάνει της επίλυση πολύ δύσκολων υποθέσεων. Και ποιος είναι ο λόγος που την αναθέτουν σε αυτούς; Επτά χρόνια πριν, μια άλλη μελλόνυμφη τσιγγάνα, η Λάρα, η αδερφή της Σουσάνα, δολοφονήθηκε με τον ίδιο τρόπο. Ο δολοφόνος της βρίσκεται ήδη στη φυλακή, άρα μήπως κάποιος μιμείται τις μεθόδους του ή μήπως κάποιος αθώος βρέθηκε στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε; Η Έλενα και η ομάδα της πρέπει να δουλέψουν γρήγορα για να ανακαλύψουν τι πραγματικά έχει συμβεί.

Το μυθιστόρημα είναι αρκετά ιδιαίτερο και σίγουρα σκληρό∙ σκηνές εγκλεισμού και μαρτυρίου, η σκηνή του εγκλήματος, αλλά και αυτή η υπόγεια πραγματικότητα της ισπανικής πρωτεύουσας, με τις εγκληματικές δραστηριότητες, το σκοτεινό διαδίκτυο που μπορεί να καταστρέψει ζωές σε δευτερόλεπτα.

Μέσα σε αυτόν τον σκοτεινό κόσμο η Έλενα, μια γυναίκα ιδιόμορφη -μάλλον εξαιτίας των όσων η ίδια έχει βιώσει-, εθισμένη στην γκράπα, το καραόκε και τις περιστασιακές σεξουαλικές συνευρέσεις με ιδιοκτήτες αυτοκινήτων υψηλού κυβισμού,  ψάχνει, εντοπίζει και εκθέτει συνεχώς τον εαυτό της σε κίνδυνο για να ανακαλύψει την αλήθεια.

Την αλήθεια όχι μόνο για αυτό το φρικτό έγκλημα, αλλά και για ένα άλλο που συνέβη εις βάρος της σχεδόν μια δεκαετία πριν, όταν κάποιος της έκλεψε τον πεντάχρονο γιο της σχεδόν μέσα από τα χέρια της στην Πλάθα Μαγιόρ (μια από τις κεντρικές πλατείες της Μαδρίτης).

Είναι φανερή η εμπειρία των συγγραφέων στη συγγραφή σεναρίων: με ύφος κοφτό και χωρίς περιττές περιγραφές, με κεφάλαια σύντομα αλλά αγωνιώδη και με κινηματογραφικό ρυθμό χτίζουν μια ιστορία ανατριχιαστική και ταυτόχρονα τόσο ενδιαφέρουσα που δεν είναι εύκολο να την αφήσεις από τα χέρια σου. Οι συνεχόμενες ανατροπές, τόσο στην εξέλιξη της υπόθεσης όσο και στη ζωή της Έλενα, διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος, ένα τέλος που είναι από μόνο του καθηλωτικό, καθώς δημιουργεί προσδοκίες για το επόμενο μυθιστόρημα και τα επόμενα βήματα της Έλενα και της ομάδας της.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU