Ειδικό πρόγραμμα για τα άτομα με προβλήματα όρασης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Ηρακλείου Αττικής

Πρόσβαση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Ηρακλείου Αττικής μπορούν να έχουν πλέον και τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, δυσλεξίας και κάθε είδους εντυποαναπηρία. Ο δήμος εγκατέστησε στους υπολογιστές της Βιβλιοθήκης ειδική εφαρμογή που παρέχει εργαλεία ανάγνωσης, όπως μετατροπή κειμένου αλλά και εικόνας σε φωνή, φωνητικές εντολές για την πλοήγηση του χρήστη και, γενικά, δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και όλες να ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο των βιβλίων, οποιοδήποτε πρόβλημα και εάν αντιμετωπίζουν.

 

Ειδικότερα, εκτός από την ανάγνωση βιβλίων, με την καινούργια αυτή εφαρμογή, δίνεται επιπλέον η δυνατότητα στα άτομα με πρόβλημα όρασης ή ανάγνωσης να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να διαβάσουν τα email τους και γενικά να εκτελέσουν εργασίες ή να ψυχαγωγηθούν με ό,τι απαιτεί οθόνη.

 

Ενδεικτικά, μερικές από τις λειτουργίες που προσφέρει το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα που θα βρουν οι πολίτες στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης: προηγμένο σύστημα ανάγνωσης οθόνης (text-to-speech) με ανάγνωση εγγράφων, email, ιστοσελίδων και εφαρμογών, πλήρης υποστήριξη ελληνικών, υποστήριξη οθονών Braille, λειτουργία OCR για φωνητική ανάγνωση εικόνων και εγγράφων PDF, μεγέθυνση έως και 60 φορές με επιπλέον δυνατότητες ενίσχυσης της οθόνης και του κέρσορα, φωνητικός βοηθός για εντολές, συντομεύσεις πληκτρολογίου για εντολές και για πλοήγηση ιστού.

 

Ο δήμος Ηρακλείου Αττικής, είναι ο πρώτος δήμος που προσθέτει στις παροχές της Δημοτικής του Βιβλιοθήκης την εν λόγω υπηρεσία, κάτι που αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση των φορέων των Δημοτικών Βιβλιοθηκών πανελληνίως.

 

Θυμίζουμε, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του δήμου Ηρακλείου Αττικής βρίσκεται στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», Κουντουριώτου και Νεότητος, και είναι ανοικτή για το κοινό: Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, και τα απογεύματα 17.00 – 20.00 κάθε Δευτέρα και Τετάρτη.

 

«Ο δήμος μας πρέπει να γίνει μια πόλη ίσως ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς που βοηθάει τους συνδημότες μας να έχουν πρόσβαση παντού, ανεξάρτητα το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Δημοτική μας Βιβλιοθήκη γίνεται προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες, προκειμένου και οι φίλοι και οι φίλες μας με θέματα όρασης να μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους τον πλούσιο κατάλογο των βιβλίων της. Το Ηράκλειο είναι μια πόλη που αξίζει να ζεις», το μήνυμα του δημάρχου της πόλης, Νίκου Μπάμπαλου.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU