Το Σάββατο 21/12/2024 οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες της Νέας Ιωνίας παρακολούθησαν ένα μοναδικό θέαμα Παράδοσης και Πολιτισμού. Οι Μνήμες Παράδοσης και το Χορευτικό Εργαστήρι Νέας Ιωνίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Νέας Παναγιώτη Μανούρη, για αναβιωση δρώμενων – εθίμων του Δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων .
Με πάνω από 100 χορευτές και ζωντανή μουσική και οι δύο σύλλογοι, χάρισαν στο πολυπληθές κοινό που τους ακολουθούσε σε όλη διαδρομή, ανεπανάληπτες στιγμές χαράς, γέλιου και συγκίνησης.
Περπάτησαν τους δρόμους και πεζοδρόμους όλης της Νέας Ιωνίας χορεύοντας και παίζοντας τα μουσικά όργανα, ξεσηκώνοντας τους περαστικούς και τους επισκέπτες να πιαστούν στον κύκλο και να χορέψουν.
Ο Πολιτιστικός σύλλογος Μνήμες Παράδοσης χόρεψαν το δρώμενο Καμήλα και Ντιβιτζής που είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ανατολικής Ρωμυλίας.
Η καμήλα είναι μια ξύλινη κατασκευή σκεπασμένη με υφαντό, με έναν μακρόστενο λαιμό από προβιά, όπως και το κεφάλι της, με κρεμασμένα πολλά μεγάλα μπρούτζινα κουδούνια.
Ο θόρυβος των κουδουνιών, καθώς η καμήλα κουνιέται, συντελεί στο ξύπνημα της φύσης από τη χειμωνιάτικη νάρκη.
Επίσης έψαλαν τα θρακιώτικα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα .
Το Χορευτικό Έργαστήρι Νέας Ιωνίας χόρεψαν τα Ρουκάτσια και τους Μωμόγερους
Τα Ρουγκάτσια είναι ένα από τα ωραιότερα Ρουµλουκιώτικα έθιµα. Πρόκειται για µία οµάδα φουστανελοφόρων που φέρουν σπαθιά και κατά την διάρκεια του Δωδεκαηµέρου περιφέρονται στα χωριά του κάµπου χορεύοντας µε τους ήχους των ζουρνάδων και του νταουλιού. Κύριος σκοπός της τέλεσης του εθίµου είναι η συγκέντρωση χρηµάτων, που τα προσφέρει ο νοικοκύρης του κάθε σπιτιού που επισκέπτονται, σαν ενίσχυση για την οικοδόµηση νέου ναού ή την συντήρηση παλαιού, πολλές φορές δε και σχολικού κτιρίου στο χωριό από το οποίο κατάγονται οι χορευτές της οµάδας.
Μωμόγεροι: Το λαϊκό Χριστουγεννιάτικο δρώμενο του Πόντου που πραγματοποιούνταν την περίοδο του Δωδεκαημέρου και διαρκούσε από την παραμονή των Χριστουγέννων έως των Φώτων.
Κεντρικό πρόσωπο του εθίμου ήταν η νύφη, η οποία αντιπροσώπευε τη βλάστηση και τη γονιμότητα της γης. Επίσης κεντρικά προσωπικά ήταν ο γέρον και ο νέος, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του δρώμενου συγκρούονταν, καθώς διεκδικούσαν και οι δυο τη νύφη. Από τη σύγκρουση αυτή νικητής αναδεικνύονταν ο νέος, με τη νίκη αυτή να συμβολίζει την αντικατάσταση του παλιού χρόνου με τον νέο.
Σημαντικό μέλημα του Δήμου Νέας Ιωνίας είναι τα Παλαιά Έθιμα να μην ξεχαστούν, αλλά να αναβιωθούν και να μεταδοθούν στα παιδιά μας.