Μήνυμα Χριστουγέννων Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας Γαβριήλ
«Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη ἐν ἀνθρώποις εὐδοκία».
(Λουκ. 2, 14).
Αγαπητοί μου αδελφοί,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Δοξολογούμε και ανυμνούμε τον Πανάγαθο Τριαδικό Θεό, που η χάρις Του μας αξιώνει και εφέτος να συνεορτάσουμε το μέγα μυστήριο της Γεννήσεως του Θεού Λόγου, που είναι, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, «το πάντων καινών καινότατον, το μόνον καινόν υπό τον ήλιον»[1] γεγονός, το οποίο τέμνει την ανθρώπινη ιστορία.
Μετέχοντας ο πιστός στην εορτή των Χριστουγέννων μετέχει στην γέννηση της νέας ανθρωπότητας. Μετέχει στα νέα ζωή και στη φανέρωση της άμετρης αγάπης και φιλανθρωπίας του Θεού. Αυτά δεν είναι μόνο απλά κάποια λόγια ή κάποιες αφηρημένες σκέψεις, αλλά αφορούν την ουσία της ιστορίας του ανθρώπου στην ολότητά του και την σωτηρία της ψυχής του εν Χριστώ.
Εκείνη την άγια νύχτα στο ταπεινό και παγωμένο σπήλαιο της Βηθλεέμ, γεννήθηκε Αυτός που υπάρχει αιώνια. Γεννήθηκε η Ευσπλαχνία. Σαρκώθηκε η Αγάπη, διότι ο Χριστός μας είναι η ίδια η αγάπη του Θεού σεσαρκωμένη.
Εκείνη την ολόλαμπρη νύχτα πληροφορηθήκαμε από αγγέλων χείλη, ότι επιτέλους φανερώθηκε στη γη μας η ειρήνη του κόσμου και η ευδοκία του ανθρώπου: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία»[2], έψαλλε ουράνια στρατιά αγγέλων, βλέποντας τον Θεό στη γη και τον άνθρωπο στον ουρανό.
Πολλοί όμως άνθρωποι μπορεί εύλογα να αναρωτηθούν, για ποια ειρήνη μπορούμε σήμερα να ομιλούμε με τόσους πολέμους γύρω μας; Για ποια ειρήνη μπορούμε να ομιλούμε όταν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή μαίνονται; Όταν εκατοντάδες παιδιά, αθώες ψυχές, μωρά και βρέφη χάνονται καθημερινά στη Γάζα και στην αιματοκυλισμένη Συρία; Και όλα αυτά, όταν οι ισχυροί του κόσμου τούτου και οι πολυδιαφημιζόμενοι διεθνείς οργανισμοί στέκονται απαθείς και αδρανείς μπροστά σε αυτή την ανείπωτη τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης; Αλήθεια, υπάρχει σήμερα ειρήνη; Για ποια ειρήνη ομιλούσαν οι άγγελοι;
Η ειρήνη, για την οποία ομιλούσαν οι άγγελοι, δεν είναι κάποια αφηρημένη ιδέα, κάποια ακαθόριστη ή απροσδιόριστη έννοια, από αυτές που ακούμε συνήθως καθημερινά. Στην Εκκλησία άλλωστε δεν υπάρχουν αφηρημένες, άπιαστες ιδέες, χωρίς περιεχόμενο και χωρίς νόημα. Στην Εκκλησία έχουμε πρόσωπο συγκεκριμένο και το πρόσωπο αυτό είναι ο ίδιος ὁ Χριστός. Ο Χριστός «εστιν η ειρήνη ημών»[3], κατά τον απόστολο Παύλο.
Συνεπώς, η ειρήνη, την οποία ανήγγειλαν υμνολογικά οι άγγελοι την άγια εκείνη νύχτα, είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος έλαβε για εμάς «δούλου μορφή»[4] και έγινε άνθρωπος, όπως εμείς.
Το πρόβλημα λοιπόν του σύγχρονου ανθρώπου ξεκινά όταν εκβάλλει από την ζωή του, την όντως ειρήνη, τον ίδιο τον Χριστό. Από αυτό ξεκινούν όλα τα κακά, από αυτό πηγάζουν όλοι οι πόλεμοι και όλες οι συμφορές.
Η έλευση του Χριστού στον κόσμο σημαίνει την έλευση της ειρήνης στον κόσμο. Η ειρήνη του Χριστού σηματοδοτεί την ειρήνη του ανθρώπου με τον Θεό, με τον συνάνθρωπο και με τον ίδιο του τον εαυτό.
Η ειρήνη δεν είναι η απουσία του πολέμου, αλλά η παρουσία του Χριστού, ο οποίος είναι η αιώνια και ακατάλητη ειρήνη.
Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι σε όλες και όλους, ο αγγελικός ύμνος «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία», που ηχεί κάθε χρόνο επί 21 συνεχείς αιώνες, να ηχήσει εφέτος δυνατά στις καρδιές κάθε ανθρώπου, σε κάθε λαό και σε κάθε τόπο επάνω στη γη!
Καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα!
Το δε νέον Έτος 2025 να είναι ειρηνικό, πλήρες της χάριτος του Σαρκωθέντος Χριστού μας!
Ο Μητροπολίτης
† Ο Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας,
Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ
[1] ᾿Ιω. Δαμασκηνού, Έκδοσις ακριβής της ορθοδόξου πίστεως, PG 94, 984.
[2] Λουκ. 2, 14.
[3] Εφ. 2, 14.
[4] Φιλιπ. 2, 17.