Δύναμη Ζωής: Ο κ. Πατούλης “δουλεύει” τους πολίτες για τον “μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο της Αττικής”

Για άλλη μια φορά, ο κ. Πατούλης, που επί 3 χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής, διαπρέπει στην αυτοπροβολή και την επικοινωνιακή προπαγάνδα, επιχειρεί να παρουσιάσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Προπαγανδίζει έτσι ότι… “δούλεψε” για ένα “οραματικό έργο”, τον “μεγαλύτερο ποδηλατόδρομο της Αττικής” που “γίνεται πραγματικότητα”. Τους μόνους όμως που επιχειρεί να δουλέψει είναι τους πολίτες!

 

Πώς;

 

Με ένα προκλητικό colpo grosso για δημιουργία εντυπώσεων. Την εμπλοκή του ΤΑΙΠΕΔ, που θα δημοπρατήσει την Προμελέτη, θα επιβλέψει την εκπόνησή της (για την οποία η Περιφέρεια απλά θα ενημερωθεί και θα κληθεί να την εγκρίνει εντός ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων) και εν συνεχεία θα δημοπρατήσει την ανάθεση της Μελέτης και της Κατασκευής του έργου. Άρα το όλο έργο θα το διαχειριστεί, ειδικά στην κρίσιμη πρώτη φάση του, το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Δηλαδή, ενώ Αναθέτουσα Αρχή έχει με νόμο οριστεί η Περιφέρεια Αττικής, αυτή θα είναι θεατής και θα υπογράφει ό,τι εκπονεί το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Τίθενται όμως κρίσιμα ερωτήματα:

 

  1. Γιατί με την σύμβαση συνεργασίας η Περιφέρεια Αττικής παραχωρεί την αρμοδιότητά της στο ΤΑΙΠΕΔ;
  2. Υπάρχει κάποια αδυναμία της Περιφέρειας να ασκήσει τις αρμοδιότητές της ή  εξυπηρετείται κάποια σκοπιμότητα;
  3. Τι εμπειρία έχει το ΤΑΙΠΕΔ από εκπόνηση μελετών και από κατασκευή έργων;
  4. Διαθέτει οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία με πολύχρονη εμπειρία όπως η Περιφέρεια Αττικής;

 

Τίποτα απ’ όλα αυτά.

 

Η απάντηση στα ερωτήματα βρίσκεται στο γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ (που, σύμφωνα με τη Σύμβαση για να αναλάβει τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Αττικής σε σχέση με το έργο θα εισπράξει από την Περιφέρεια 496.000 ευρώ), διαθέτει ένα “μεγάλο πλεονέκτημα” για το “καθεστώς Μητσοτάκη” : μπορεί να αναθέτει μεγάλα ποσά σε πάσης φύσεως Συμβούλους χωρίς να χρειάζεται έγκριση από κανένα συλλογικό όργανο διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, είτε πρόκειται για το Περιφερειακό Συμβούλιο είτε για την Οικονομική Επιτροπή όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης. Χωρίς διαφάνεια.

 

Με απλά λόγια, η Διοίκηση Πατούλη βάζει τέλος στον υγιή ανταγωνισμό και στην ποιοτική εκπόνηση Μελετών.

 

Να σημειωθεί ότι ο τίτλος του σχετικού ΔΤ Διοίκησης είναι εσκεμμένα παραπλανητικός.

Και αυτό γιατί αναφέρει ότι δήθεν “ξεκινούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του ενιαίου δικτύου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου στην Αττική Ριβιέρα από την Καλλιθέα έως και τη Βούλα, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης”.

 

Φευ.

 

Παλιότερα πανηγύριζαν  πάνω από μακέτες. Τώρα πανηγυρίζουν ενώ ούτε καν μακέτα δεν έχουν! Δεν υπάρχει καν Προμελέτη για το έργο! ΤΩΡΑ ΘΑ αρχίσει η διαδικασία ανάθεσης της Προμελέτης.

 

Άρα;

 

Η Διοίκηση που επί τρία χρόνια εγκατέλειψε το “ωριμότατο” έργο του Δημόσιου Οικολογικού Πάρκου στον Φαληρικό Όρμο, πραγματικά εμβληματικό έργο (αντιπλημμυρικό, οικολογικό, έργο οδοποιίας κ.λπ.) με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει βαλτωμένο,

 

Η Διοίκηση που επί τρία χρόνια δεν κατάφερε καν να τελειώσει την Α Φάση του έργου στο Φαληρικό, που όφειλε να είναι έτοιμη το αργότερο τον Σεπτέμβριο του 2020,

 

Η Διοίκηση που επί τρία χρόνια δεν έκανε τίποτε δεν έκανε τίποτε για τρία μείζονα έργα ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ εντός Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων (ΠΕΕ), που απαιτούσαν μόνο τελική ωρίμανση και επικαιροποίηση υπαρχουσών μελετών, με δεσμευμένα χρήματα στον Προϋπολογισμό (στο τέλος επισυνάπτεται ο σχετικός Πίνακας),

 

η Διοίκηση Πατούλη πανηγυρίζει τώρα για την… εκκίνηση των διαδικασιών για τον Ποδηλατόδρομο και για την (υποτιθέμενη…) ολοκλήρωσή τους στις 31.12.2025!

 

Θα ήταν πραγματικά τραγικό, αν ο εμπαιγμός των πολιτών δεν ήταν τόσο προκλητικός!

 

Τέλος αλλά όχι έλασσον: το ίδιο το έργο έχει υπολειπόμενο μήκος 13,5 χλμ από τα αρχικά 22χλμ. Τα υπόλοιπα χλμ είναι 4 κομμάτια που θα κατασκευαστούν από τους επιμέρους Δήμους που διέρχεται ο ποδηλατόδρομος. Πειραιάς, η Ανάπλαση που ξεκίνησε από τη “Δύναμη Ζωής” στο Φαληρικό, Ελληνικό, Γλυφάδα.

 

Πρόκειται δηλαδή για έργο “patchwork” δηλαδή έργο “μπάλωμα”. Καθώς πουθενά δεν γίνεται λόγος για ενιαίες Προδιαγραφές! Ο κάθε φορέας θα κάνει ότι θεωρεί αυτός σωστό …

 

Δυστυχώς οι πολίτες δεν μπορούν να περιμένουν απαντήσεις σε όλα αυτά από μια Διοίκηση που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η επικοινωνία και οι απ’ ευθείας Αναθέσεις. Και όχι με αυτή τη σειρά!

 

 

ΕΡΓΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ ΕΝΤΑΓΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ 2019
ΤΙΤΛΟΣ ΚΑΕ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΓΚΑΖΙ ΕΩΣ ΚΗΦΙΣΙΑ 9781.02.012 10.000.000
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΤΕΧΑΚΗ – ΓΟΥΔΙ – ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ 9779.01.192 5.000.000
ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ – ΚΟΡΩΠΙ 9779.01.193 18.000.000
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ 9769.01.164 500.000
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU