Ηράκλειο Αττικής, 1ο Γυμνάσιο: Όλο το ιστορικό, βίντεο, ανακοινώσεις, δηλώσεις, έγγραφα

Πίνακας Περιεχομένων

Ηράκλειο Αττικής, 1ο Γυμνάσιο: Όλο το ιστορικό, βίντεο, ανακοινώσεις, δηλώσεις, έγγραφα

Απάντηση στις ανησυχίες γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών για την κτιριακή κατάσταση στο 1ο γυμνάσιο της πόλης έδωσε με ανακοίνωση του ο δήμος Ηρακλείου Αττικής.

Στο 1ο γυμνάσιο γίνονται εργασίες αποκατάστασης ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό του 2019 και η ανησυχία προκλήθηκε από την κατάρρευση στεγάστρου μέσα στις γιορτές.

Οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κατάρρευση του στεγάστρου ήταν πράγματι σοκαριστικές, ενώ έντονα αντέδρασαν τόσο γονείς, παρατάξεις της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα να υπάρξει και δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος από τα κεντρικά ΜΜΕ.

Εξάλλου, όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει παρόμοια φαινόμενα τόσο σε σχολεία της Αττικής, όσο και στην επικράτεια. Ωστόσο η απάντηση του δήμου Ηρακλείου βάζει 2 παραμέτρους που μάλλον αλλάζουν τις αρχικές εντυπώσεις:

-Καταρχάς, το βασικότερο ίσως, είναι ότι το συγκεκριμένο μέρος του σχολείου είχε εκκενωθεί επειδή ακριβώς γινόντουσαν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό. Δεν μιλάμε δηλαδή για χώρο που είχαν πρόσβαση οι μαθητές.

-Για το κομμάτι του σχολείου που οι μαθητές χρησιμοποιούν, ο δήμος Ηρακλείου αναφέρει ότι έχει πιστοποιητικά από τους μηχανικούς που επιβλέπουν το έργο της αποκατάστασης, τόσο για το προηγούμενο διάστημα, ενώ γίνεται και νέος έλεγχος που διεξάγεται αυτό το διάστημα για τον προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία του Ηρακλείου. Μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα.

Ας δούμε όμως χρονικά την πορεία του θέματος.

Το χρονικό

Ανακοίνωση του δήμου Ηρακλείου

Στις 30 Δεκεμβρίου ο δήμος Ηρακλείου εκδίδει ανακοίνωση στην οποία σημειώνει:

«Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τους τελευταίους μήνες γίνονται εργασίες αποκατάστασης των σεισμόπληκτων σημείων στα σχολεία της πόλης: 1ο Γυμνάσιο, 4ο Δημοτικό, 5ο Δημοτικό. Οι εργασίες αυτές έχουν εντατικοποιηθεί την τρέχουσα περίοδο κατά την οποία τα σχολεία είναι κλειστά για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συνεπώς στον χώρο των εργοταξίων και των εντατικών παρεμβάσεων, που γίνονται αυτό το διάστημα υπό την επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, δεν παρευρίσκεται ουδείς άλλος πέραν από τους εργάτες των συνεργείων.

Στόχος της δημοτικής αρχής είναι τα σχολεία να παραδοθούν ασφαλή και λειτουργικά το συντομότερο δυνατόν στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Στον στόχο αυτό μένει προσηλωμένη μακριά από λαϊκισμούς.

Θυμίζουμε, με το πέρας των εργασιών τα σχολεία θα είναι πλήρως ανακαινισμένα αφού δεν θα γίνουν απλές παρεμβάσεις αποκατάστασης αλλά ευρύτερη αναμόρφωση με ενεργειακή αναβάθμιση όπου χρειάζεται».

Ανακοίνωση του Νίκου Μπαρμπούνη

Την ίδια μέρα και λίγο αργότερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Νίκος Μπαρμπούνης αναφέρει:

«Μετά από σχετικές καταγγελίες συνδημοτών μας διαπίστωσα ιδιοίς όμμασι ότι κατέρρευσε ολόκληρη η οροφή στην αίθουσα εκδηλώσεων στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο της πόλης μας. Από καθαρή τύχη και μόνο δεν θρηνούμε θύματα σήμερα», δηλώνει ο Νίκος Μπαρμπούνης.

Δυο ημέρες πριν το τέλος του 2021 το Ηράκλειο, η πόλη μας δεν θρηνεί θύματα από θαύμα και μόνο. Στο σχολικό συγκρότημα όπου στεγάζεται και το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου  και το οποίο έχει πληγεί από το σεισμό του 2019 κατέρρευσε ολόκληρη η οροφή της αίθουσας εκδηλώσεων.

Πρόκειται για κτίσμα μέσα στο ίδιο σχολικό συγκρότημα με το Γυμνάσιο, το οποίο σύμφωνα με μαρτυρίες παρουσίαζε εμφανή σημάδια διάβρωσης τον τελευταίο καιρό, καθώς καθημερινά έπεφταν σοβάδες.

Παρόλα αυτά το κτίριο εξακολουθούσε να είναι σε χρήση και παρά τα όσα δηλώνει η Δημοτική Αρχή καμιά εργασία συντήρησης, επισκευής , αποκατάστασης ή οτιδήποτε άλλο δεν είχε προβλεφθεί από το Δήμο να εκτελεστεί άμεσα.

Η έντονη βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της οροφής τόσο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων όσο και της οικίας στην οποία διαμένει ο σχολικός φύλακας. Ευτυχώς που το ατύχημα συνέβη κατά την περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων και σήμερα δεν μιλάμε για δυστύχημα.

Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο θα μπορούσαν να βρίσκονται παιδιά, καθηγητές, προσωπικό της σχολικής μονάδας. Την ίδια επικινδυνότητα παρουσιάζει και το παρακείμενο γραφείο των καθηγητών, στο οποίο μόλις σήμερα τοποθετήθηκαν εξωτερικά υποστυλώματα της οροφής.

Η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου, η οποία επιμελώς προσπαθεί εδώ και δυο ημέρες να κρύψει το γεγονός, μετά την καταγγελία του Υποψήφιου Δημάρχου κ. Νίκου Μπαρμπούνη έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση και να μιλήσει για μια ακόμα φορά για λαϊκισμό και παραπληροφόρηση.

Κουράσατε κύριε Δήμαρχε!

Μόνο που τώρα πια είστε και επικίνδυνος!

-Για πείτε μας, λοιπόν, κύριε Δήμαρχε, εσείς ως γονιός θα νοιώθατε ασφαλής να στείλετε τα παιδιά σας στο συγκεκριμένο σχολείο;

-Ποιες ενέργειες έχετε λάβει ως Δημοτική Αρχή για τη συγκεκριμένη αίθουσα;

-Γιατί στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει έρθει καμιά τέτοια πρόταση επισκευής του συγκεκριμένου χώρου;

Στην ανακοίνωσή σας αναφερθήκατε στα συνεργεία τα οποία εργάζονται για την ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ποιών κτιρίων ακριβώς;

-Σε ποια ανακαίνιση αναφέρεστε και ποια ενεργειακή αναβάθμιση;

Εδώ μιλάμε για ένα κτίριο το οποίο πρέπει να κατεδαφιστεί άμεσα.

Επιπλέον, εγείρονται ερωτήσεις για την ασφάλεια και των υπολοίπων κτιρίων του ίδιου σχολικού συγκροτήματος λόγω και της παλαιότητάς τους αλλά και των στατικών θεμάτων που πιθανόν έχουν προκληθεί από το σεισμό του 2019!

-Μπορείτε να εγγυηθείτε την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στο σχολείο;

Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι αυτή τη φορά ήμασταν ΤΥΧΕΡΟΙ!»

Επίσης δίνει στη δημοσιότητα τις παρακάτω φωτογραφίες:

Παρέμβαση Γιώργου Παπαδημητρίου

Στις 9 Ιανουαρίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Παπαδημητρίου κάνει μια δήλωση στο youtube αναφέροντας παράλληλα:

«Οι υπεύθυνοι για την κατάρρευση του στεγάστρου στο 1ο Γυμνάσιο πρέπει να παραιτηθούν

– Δυόμισι χρόνια μετά το σεισμό του 2019, τα σχολεία είναι ακόμα με τις ζημιές

– Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα συνέβαινε αν η κατάρρευση γινόταν σε περίοδο λειτουργίας του σχολείου

– Ο σύλλογος γονέων είχε επισημάνει στη δημοτική αρχή το πρόβλημα και είχε ζητησει να γίνουν εργασίες εκεί

– Κατάφεραν έπειτα από 300.000 ευρώ μελέτες και 1.700.000 ευρώ απευθείας ανάθεση να πέσει το       στέγαστρο!

– Δεν φτάνει να απολογηθούν οι ανίκανοι και ανεύθυνοι, πρέπει τώρα να παραιτηθούν».

Λίγες μέρες αργότερα εκδίδει και σχετικό φυλλάδιο το οποίο διανέμεται στο Ηράκλειο, ενώ στις 15 Ιανουαρίου  κάνει και μία πλήρη δήλωση:

«Η παραμέληση των σχολείων του Ηρακλείου Αττικής είναι πια οφθαλμοφανής σε όλους. Τα σχολεία μας πάσχουν σε όλα τα επίπεδα.

Μετά την κατάρρευση του στεγάστρου στο 1ο Γυμνάσιο, ακολούθησε η αποκοπή του ρεύματος (!) από τη ΔΕΗ στο 3ο δημοτικό και 6ο Γυμνάσιο, επειδή δεν υπήρχαν τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τη λειτουργία τους – και την ασφάλειά τους. Ανήκουστα πράγματα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας, δυστυχώς καθημερινότητα για το Δήμο μας.

Έχουμε θέσει τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, από την αρχή ακόμα της τρέχουσας θητείας, με εισηγητή τον κ. Αθ. Μήνα. Συνεχίσαμε σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας. Δυστυχώς η δημοτική αρχή απαξιεί να λάβει υπόψη της τις επισημάνσεις της αντιπολίτευσης και των φορέων της εκπαίδευσης, οδηγώντας τα πράγματα σε κατάρρευση (κυριολεκτικά).

Καλούμε τη δημοτική αρχή του κ. Μπάμπαλου να αλλάξει ρότα και στο υπόλοιπο της θητείας της να ασχοληθεί στα σοβαρά με τα προβλήματα των σχολείων μας.

Να προβεί άμεσα στους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας,  διασφαλίζοντας  την λειτουργία και την καθημερινότητα των σχολικών μονάδων, με προεξάρχοντα τον αντισεισμικό (για τον οποίο έχει χρηματοδοτηθεί εδώ και 10 μήνες) και να παρέμβει άμεσα, όπου αυτό απαιτηθεί.

Η αλαζονική  συμπεριφορά της αποτελεί πλέον πηγή κινδύνων για τους μαθητές του Ηρακλείου Αττικής».

Σύλλογος καθηγητών «Γιώργος Σεφέρης»

Την ίδια μέρα εκδίδει ανακοίνωση και ο σύλλογος καθηγητών των όμορων περιοχών, «Γιώργος Σεφέρης»:

«Η κυβερνητική  πολιτική της κρατικής υποχρηματοδότησης και της ελλιπούς συντήρησης και συστηματικών κτηριακών ελέγχων  των σχολικών μονάδων του Δήμου  Ηρακλείου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη  σωματική ακεραιότητα εκπαιδευτικών και μαθητών όπως και το δικαίωμα στη μόρφωση.

Μετά την κατάρρευση του στεγάστρου στο 1ο Γυμνάσιο, την παραμονή των τάξεων των 4ου και 5ου Δημοτικών και των περισσότερων παραρτημάτων των Νηπιαγωγείων  για 4ο χρόνο στα προκάτ κλουβιά,  ήρθε να προστεθεί ένα επιπλέον γεγονός στη μαύρη λίστα της αδιαφορίας και της ταύτισης της δημοτικής αρχής με την πολιτική των περικοπών  για τη λειτουργία των σχολείων.

Πριν δύο μέρες στο 3ο  Δημοτικό και το 6ο Γυμνάσιο  η ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή της  παροχής ρεύματος επειδή οι ηλεκτρολογικοί πίνακες και των δύο σχολείων δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα ειδικά τα μικρά  παιδιά να παραμείνουν σε κρύες και σκοτεινές αίθουσες. 

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που μας εκπλήσσει όταν το ποσό που είναι προϋπολογισμένο για τη συντήρηση όλων των σχολείων το  2022  είναι 132.200 ευρώ, στην εποχή  που η τεράστια παραγωγή πλούτου, η πρόοδος της επιστήμης  και της τεχνολογίας δίνει την δυνατότητα  για την κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών  κτηρίων,  η απαράδεκτη εικόνα με αίθουσες προκάτ, που στην πρώτη βροχή πλημμυρίζουν, με καταρρέοντα στέγαστρα, με επικίνδυνους ηλεκτρολογικούς πίνακες, οι προτεραιότητες Κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικών αρχών είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.

Δεν είναι δυνατόν σήμερα η κυβέρνηση να μιλάει από τη μια για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και να χαρίζονται χρήματα σε καναλάρχες, σε αεροπορικές εταιρείες, σε μεγάλες επιχειρήσεις  και   από την άλλη  η Παιδεία να στερείται τα αναγκαία χρήματα για τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων σε σημείο επικίνδυνο για την υγεία και τη ζωή των μαθητών και όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας. 

Απαιτούμε να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα για ασφαλή σχολεία

-Να γίνει τώρα ουσιαστικός τεχνικός έλεγχος στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις  όλων των σχολικών κτιρίων με προτεραιότητα στα παλαιότερα.

-Να γίνει σύγχρονος αντισεισμικός, αντιπυρικός και αντιπλημμυρικός  έλεγχος των σχολικών κτιρίων.

-Άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών  στο 1ο Γυμνάσιο, 4ο και 5ο δημοτικά.

-Να καταργηθούν οι αίθουσες προκάτ και να κατασκευαστούν νέα σχολικά κτήρια».

 

Δ’ ΕΛΜΕ

Την επόμενη ημέρα ακολουθεί η ανακοίνωση από την Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής:

«Την Τρίτη 11-1-2022 το ΔΣ της Δ’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής επισκέφθηκε το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής για να δει από κοντά την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο σχολείο όπου κατά την διάρκεια των γιορτών κατέρρευσε στέγαστρο σε μια από τις πτέρυγες του σχολείου.

Αυτό που αντικρύσαμε δεν εκφράζεται με λόγια. Η μια πτέρυγα του σχολείου είναι υπό κατάρρευση, σε άλλη πτέρυγα εκτελούνται εργολαβικά έργα αποκατάστασης των ζημιών που είχε το σχολείο από το σεισμό του 2019 και στην πτέρυγα με τις τάξεις των μαθητών υπάρχουν ρωγμές, υγρασίες – σε μια εξ΄ αυτών οι σοβάδες είναι έτοιμοι να πέσουν στα κεφάλια των μαθητών.

Οι περιορισμένες εργασίες αποκατάστασης, η ανυπαρξία ελέγχων  του Δήμου και της Περιφέρειας, η κακή συντήρηση των κτιρίων, η προσπάθεια συγκάλυψης και η αδιαφορία από την πλευρά των υπευθύνων  του Δήμου καθώς  και της Εκπαίδευσης, είχαν σαν αποτέλεσμα την υποτίμηση του προβλήματος και των κινδύνων που εγκυμονεί και που εξελισσόμενο οδήγησε στην πτώση του στεγάστρου ευτυχώς χωρίς συνέπειες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στην πτέρυγα όπου έπεσε το στέγαστρο, βρίσκεται οίκημα του σχολικού φύλακα που ευτυχώς απουσίαζε λόγω γιορτών. Τα γραφεία του Συλλόγου διδασκόντων βρίσκονται ακριβώς δίπλα. Αν η κατάρρευση γινόταν σε ώρα λειτουργίας σχολείου θα είχαμε και θύματα μαθητές (που μέχρι και πριν τις γιορτές κινούνταν στον χώρο) και καθηγητές.

Η κατάρρευση δεν ήταν «η κακιά στιγμή» ούτε είναι τυχαίο γεγονός. Το κτίριο είναι επισφαλές εδώ και χρόνια.

Η χρόνια αδιαφορία των ιθυνόντων να δώσουν ικανοποιητικές λύσεις είναι η αιτία.

Σα να μην έφταναν αυτά, μετά τις γιορτές όταν άνοιξαν τα σχολεία, παρά τις εκτεταμένες ζημιές και την ακαταλληλότητα του κτιρίου, οι μαθητές ήταν στις τάξεις τους για μάθημα εκτεθειμένοι στους κινδύνους που αναφέραμε παραπάνω! !!! Υπάρχουν όμως κι άλλα:

το μάθημα γινόταν με τεράστιες δυσκολίες αφού τα παιδιά προσπαθούσαν ν΄ ακούσουν τους καθηγητές εν μέσω φασαρίας που οφειλόταν στα  έργα αποκατάστασης της διπλανής πτέρυγας. Και φυσικά όπως σε κάθε σχολείο έτσι κι εδώ υπάρχουν κενά που η ΔΔΕ δεν έχει ακόμα στείλει καθηγητές για να καλυφθούν.

Συζητήσαμε με τη Διεύθυνση του σχολείου και με συναδέλφους που μας ανέδειξαν τα τεράστια προβλήματα και τους κινδύνους στους οποίους είναι εκτεθειμένοι οι  μαθητές αλλά και οι ίδιοι.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις ανάγκες που έχουν προκύψει από την πανδημία καθώς και τα κενά σε διδακτικό προσωπικό, καταλαβαίνουμε ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί καθημερινά δίνουν τον αγώνα της γνώσης κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες για τη ζωή και την υγεία τους συνθήκες.

Στις 12-1-2022 παρακολουθήσαμε διαδικτυακή σύσκεψη του Συλλόγου Γονέων του σχολείου όπου αναλύθηκε λεπτομερώς η κατάσταση και οι γονείς εξέφρασαν τους φόβους και τις αγωνίες τους για την τύχη των παιδιών τους. Αναδείχτηκε η αδιαφορία των Δημοτικών Αρχών. Έγιναν ερωτήσεις και για τα κενά που υπάρχουν στο σχολείο που κανείς δεν γνωρίζει αν και πότε θα καλυφθούν.

Ως Δ’  ΕΛΜΕ Αν. Αττικής έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

-Το κτίριο είναι επικίνδυνο για τη στέγαση των μαθητών

-Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο λόγω της αδιαφορίας της Πολιτείας που θεωρεί κανονικότητα την παροχή εκπαίδευσης μέσα σε υπό κατάρρευση κτίρια, που θεωρεί κόστος την ασφάλεια των μαθητών μας. Η ευθύνη συντήρησης των σχολικών κτιρίων έγινε μπαλάκι από την Πολιτεία στην ΚΤΥΠ και στους Δήμους. Στη μέση του παιχνιδιού είναι τα παιδιά μας και εμείς, οι δάσκαλοί τους.

-Η Δημοτική Αρχή, παντελώς αδιάφορη, αντί να μεριμνήσει για την μεταφορά των μαθητών σε ασφαλείς εγκαταστάσεις εντός του Δήμου Ηρακλείου, δίνει μόνο προφορικές διαβεβαιώσεις ασφάλειας του κτιρίου. Καμία ανάληψη ευθύνης, καμία ενέργεια για ανεύρεση ασφαλούς λύσης στο πρόβλημα. Κάνει μάλιστα την πρόταση να λειτουργήσει το σχολείο στο διπλανό κτίριο απογευματινές ώρες!!!

-Όταν οι μαθητές έκαναν κατάληψη, αντί να εισακουστούν τα δίκαια αιτήματά τους δόθηκε από την ΔΔΕ εντολή για τηλεκπαίδευση!!!! (Άραγε τι την χρειάζονται; Ούτε καθηγητές δεν έχουν στείλει ακόμα

-Η αδιαφορία είναι παντελής με την Πολιτεία εκτός των άλλων να έχει αφήσει το σχολείο με τεράστια κενά σε διδακτικές ώρες.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι η επιμονή της να αξιολογήσει τις σχολικές μονάδες ενισχύοντας την «αυτονομία» τους δηλαδή την αποποίηση των δικών της ευθυνών για τη λειτουργία τους,  εξεύρεση λύσεων- δράσεων έμμεσης χρηματοδότησης με πρωτοβουλία των συλλόγων των εκπαιδευτικών που τους μετατρέπει δια της αξιολόγησης σε κυνηγούς ιδιωτικών χορηγιών φιλάνθρωπων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Μετά από δυο χρόνια καραντίνας η κατάσταση έχει γίνει ασφυκτική. Η πολιτεία είχε όλο αυτό το χρονικό διάστημα στη διάθεσή της για να ελέγξει και να αποκαταστήσει οιοδήποτε πρόβλημα υπήρχε στα σχολικά κτίρια. Είχε τη δυνατότητα να βρει αίθουσες για την ασφάλεια των μαθητών.

Είχε τη δυνατότητα να μελετήσει και να παρέμβει στα προβλήματα (μαθησιακά και ψυχοκοινωνικά) που δημιούργησε η καραντίνα και η τηλεκπαίδευση.  Όφειλε να προχωρήσει σε πρόσληψη μονίμου προσωπικού για να καλυφθούν οι κενές διδακτικές ώρες.

Το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου δεν είναι το μόνο σχολείο. Πριν δύο μέρες στο 3ο  Δημοτικό και το 6ο Γυμνάσιο  η ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε σε διακοπή της  παροχής ρεύματος επειδή οι ηλεκτρολογικοί πίνακες και των δύο σχολείων δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας, με αποτέλεσμα ειδικά τα μικρά  παιδιά να παραμείνουν σε κρύες και σκοτεινές αίθουσες.  Ας μην ξεχνάμε τα πλημμυρισμένα σχολεία, τις ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες.

Φυσικά αυτά δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν. Όταν το ποσό που είναι προϋπολογισμένο για τη συντήρηση όλων των σχολείων το  2022  είναι 132.200 ευρώ, στην εποχή  που η τεράστια παραγωγή πλούτου, η πρόοδος της επιστήμης  και της τεχνολογίας δίνει την δυνατότητα  για την κατασκευή νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολικών  κτηρίων, η απαράδεκτη εικόνα με αίθουσες ΠΡΟΚΑΤ, που στην πρώτη βροχή πλημμυρίζουν, με καταρρέοντα  στέγαστρα, με επικίνδυνους ηλεκτρολογικούς πίνακες, οι προτεραιότητες Κυβέρνησης, Περιφέρειας και δημοτικών αρχών είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες

Απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική θα σταθεί το Σωματείο μας. Στεκόμαστε δίπλα στα δίκαια αιτήματα των μαθητών των γονέων και των διδασκόντων και απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Απαιτούμε να παρθούν μέτρα εδώ και τώρα για ασφαλή σχολεία

  • Να γίνει τώρα ουσιαστικός τεχνικός έλεγχος στις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές τους εγκαταστάσεις όλων των σχολικών κτιρίων με προτεραιότητα στα παλαιότερα.
  • Να γίνει σύγχρονος αντισεισμικός, αντιπυρικός και αντιπλημμυρικός έλεγχος των σχολικών κτιρίων.
  • Άμεση αποκατάσταση όλων των ζημιών
  • Άμεση κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών».

Τα ρεπορτάζ

Όπως ήταν φυσικό, το θέμα προκάλεσε το ενδιαφέρον των κεντρικών ΜΜΕ. Μεταξύ άλλων υπήρξε ρεπορτάζ από το OPEN και από το in.gr. Ακολουθεί το βίντεο από το OPEN

Η απάντηση του δήμου Ηρακλείου

Ο δήμος Ηρακλείου απάντησε συνολικά σε όλα τα ζητήματα με τα δύο βασικά σημεία που προαναφέραμε στην αρχή. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με αφορμή ρεπορτάζ για την κατάσταση του 1ου Γυμνασίου της πόλης, ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής διευκρινίζει τα εξής:

Οι σχολικές αίθουσες που χρησιμοποιούνται στην εν λειτουργία πτέρυγα του σχολείου είναι ασφαλείς για την καθημερινή δραστηριότητα του 1ου Γυμνασίου. Αυτό πιστοποιείται από τη σχετική έκθεση του μελετητικού γραφείου πολιτικών μηχανικών που ανέλαβε για λογαριασμό του Δήμου τον έλεγχο του σχολείου πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2019 – 2020, μετά το πέρας των εργασιών που πραγματοποίησε στην εν λόγω πτέρυγα ο Δήμος για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε στο συγκεκριμένο σημείο ο σεισμός του καλοκαιριού.

Η ασφάλεια των αιθουσών της πτέρυγας επικαιροποιείται και επανεπιβεβαιώνεται από το νέο έλεγχο που διεξάγεται αυτό το διάστημα για τον προσεισμικό έλεγχο σε όλα τα σχολεία του Ηρακλείου – ανάμεσά τους και το 1ο Γυμνάσιο – στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου προγράμματος που διεκδίκησε και πέτυχε ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής από το «Αντώνης Τρίτσης» (επισυνάπτονται και τα δύο έγγραφα).   

Έλεγχος σχολεία Ηρακλείου 2019

Έλεγχος σχολεία Ηρακλείου 2022

Σε ό,τι αφορά πτώση στεγάστρου κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων, αυτή έγινε σε εργοταξιακό χώρο που είχε εκκενωθεί λόγω εργασιών αποκατάστασης και ανακαίνισης που πραγματοποιούνται την τρέχουσα περίοδο στις κλειστές, για λόγους ασφαλείας, πτέρυγες του σχολείου, οι οποίες είχαν παρουσιάσει σοβαρές φθορές από τον σεισμό του 2019.

Να σημειωθεί ότι οι εργασίες αυτές είχαν εντατικοποιηθεί για να αξιοποιηθεί η περίοδος που τα σχολεία παρέμειναν κλειστά λόγω των εορτών».

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Νέα Ιωνία – «Αγία Όλγα»: Εκατοντάδες άτομα σε αναμονή για χειρουργείο

Νέα Ιωνία

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU