Ιωνικός Σύνδεσμος: Παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών

Ο Ιωνικός Σύνδεσμος, η Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «H Καππαδοκία», ο Αθλητικός Σύλλογος Στίβου «Ανατολή» Νέας Ιωνίας και η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ν. Ιωνίας, μετέχοντας στις εκδηλώσεις του Δήμου μας με την επωνυμία «ΙΩΝΙΚΕΣ ΜΕΡΕΣ – Τέχνης & Πολιτισμού 2022 », αποφάσισαν και αυτή τη χρονιά να κάνουν παρουσίαση των παραδοσιακών παιχνιδιών.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Ιωνίας και του Ο.Π.Α.Ν..

Η παρουσίαση θα γίνει τη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022, στις 7.00 μμ., στην Πλατεία Μακελαράκη, στον Περισσό, πίσω από το 3ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας.

 

Σκοπός της παρουσίασης των παλαιών παραδοσιακών παιχνιδιών είναι να δώσουν την ευκαιρία στους δημότες μας της μεγαλύτερης ηλικίας να παρακολουθήσουν την επίδειξη των παιχνιδιών που παιζόντουσαν εκείνα τα χρόνια στις γειτονιές της Νέας Ιωνίας, φέρνοντας μαζί τους τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Σήμερα, οι ρυθμοί και οι συνθήκες διαβίωσης, έχουν περιορίσει πολύ το χρόνο, αλλά και τους χώρους. Δεν υπάρχουν αλάνες, χωματόδρομοι και λακκούβες. Τα παιδιά δεν παίζουν σχεδόν ποτέ έξω από το σπίτι, έξω από το διαμέρισμα.

   Έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά μεγαλώνουν χωρίς να έχουν ζήσει την παιδικότητά τους. Αυτό είναι ολέθριο. Η εξάρτηση από το ίντερνετ είναι μεγάλη και μαζί με την καθιστική ζωή έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και «ασθένειες» σε μικρούς και μεγάλους.

Ελάτε στις 23 Σεπτεμβρίου να θυμηθούμε τα πατίνια με τα ρουλεμάν, τα τζιτζίλια, το ξυλίκι, το μαντήλι, τις σβούρες, τον κρυφτοντενεκέ, τα τσέρκια, τα φυσοκάλαμα, τα παιχνίδια από απλό χαρτί, τις μπάλες από κουρέλια, τα βαρελάκια, το εφτάπετρο, το σχοινάκι, τον χαρταετό, τον καραγκιόζη, το μαντήλι, τα ξυλοπόδαρα, τα πεντόβολα, τις τσουβαλοδρομίες, τη μακριά γαϊδούρα και πολλά ακόμη απλά στην κατασκευή και στο παίξιμό τους παιχνίδια.

Ελάτε να παίξουμε πάλι……

 

    Είναι βέβαιο ότι θα «ξυπνήσουν» οι ωραίες αναμνήσεις σας.

Μπορείτε και πάλι να δοκιμάσετε τη δεξιοτεχνία σας και να παίξετε μαζί μας.

Να δείξετε στα παιδιά σας και στα εγγόνια σας τα παιχνίδια που παίζατε εσείς στη γειτονιά σας.

Μπορείτε ακόμη να φέρετε ένα δικό σας παιχνίδι ή να προτείνετε την κατασκευή ενός παιχνιδιού.

 

   Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στα «παιδιά» του θιάσου:

 

Τάκη Κωστιδάκη (Ιωνικού Συνδέσμου) τηλ. 6942013881, Κώστα Τσαγκαράκη (Ανατολής Ν. Ιωνίας), τηλ. 6944275365, Βαγγέλη Βασιλείου (Ανατολής Ν. Ιωνίας) τηλ. 6944786130, Κούλας Μπρόλιου ( Ένωσης Μικρασιατών «Η Καππαδοκία») τηλ.6974305165

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU