ΚΕΜΙΠΟ: Παρουσίαση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ: «Οι Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί»

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13) έγινε η παρουσίαση της αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ: «Οι Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» Βύρωνας, Καισαριανή, Κοκκινιά, Ν. Ιωνία.

Όλα ξεκίνησαν από μια πρόταση-ιδέα του Προέδρου Λουκά Χριστοδούλου που υιοθέτησαν οι δήμαρχοι των εν λόγω δήμων και εν τέλει ενέκριναν και υλοποίησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη, η οποία αφού καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους κάλεσε για ένα σύντομο χαιρετισμό τους 4 δημάρχους: Βύρωνα Γρηγόρη Κατωπόδη,  Καισαριανής, Χρήστο Βοσκόπουλο,  Νίκαιας-Αγ. Ιωάν. Ρέντη, Γιώργο Ιωακειμίδη και  Ν. Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου.

Στη συνέχεια ο Λουκάς Χριστοδούλου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσης των 4 αυτών συνοικισμών που ανήκαν στην Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (ΕΑ.Π.) μέχρι το 1930, ενώ το 1934 με Ν.Δ. αποσπάστηκαν από τους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς και έγιναν ανεξάρτητοι δήμοι.

Ο Πρόεδρος των ΕΛΤΑ στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

«..Τούτη λοιπόν την ημέρα Εθνικής Μνήμης, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν από την εθνική θύμηση.

            Βρίσκονται εδώ με μια σειρά Γραμματοσήμων που εστιάζει στο ανθρώπινο στοιχείο και φωτίζει τη μεγάλη τραγωδία, από μία διαφορετική γωνία: δηλαδή στο πώς η ελληνική ψυχή, αφού βίωσε το δράμα, κλήθηκε να συνεχίσει το δρόμο της κουβαλώντάς το για πάντα σαν φορτίο αγάπης, πόνου και έμπνευσης. Και στο πώς, παρά τις αντιξοότητες που τους περίμεναν, οι ξεριζωμένοι Μικρασιάτες συνέβαλαν καθοριστικά στην προκοπή της χώρας και στη διαμόρφωση της σημερινής της ταυτότητας, μετουσιώνοντας τον πόνο και την πίκρα σε δημιουργικότητα και κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά.

            Αυτά τα Γραμματόσημα δεν είναι μια αφήγηση από το σκοτάδι. Αποτελούν ένα είδος γέφυρας, όπου η οδύνη γίνεται φως και το τραύμα μετατρέπεται σε πηγή δύναμης. Δείχνουν τη μεγάλη αλήθεια: ότι οι φλεγόμενες αποβάθρες δεν μπορούν να αφανίσουν την ταυτότητα ενός λαού ή τη μνήμη του ή το πεπρωμένο του. Το αντίθετο. Μπορούν μόνο να ενδυναμώσουν αυτή την ταυτότητα και αυτό το πεπρωμένο. 

            Συνεπώς, με αυτή τη φιλοσοφία κατά νου, ήρθαμε εδώ για να σας παρουσιάσουμε ακόμα ένα ταξίδι στο παρελθόν. Την ιστορία αυτού του νήματος…».

Ακολούθησε η παρουσίαση των 4 γραμματοσήμων με video.

Προς το τέλος της εκδήλωσης ο Δρ. Ιστορίας του ΕΚΠΑ Μενέλαος Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στα κοινωνιολογικά στοιχεία του κάθε συνοικισμού και η ζωγράφος Μυρσίνη Βαρδοπούλου στο πόσο συγκίνηση ένοιωσε με την χάραξη των εν λόγω γραμματοσήμων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι βουλευτές: Άννα Καραμανλή (Ν.Δ.), Γιάννης Μπαλάφας (ΣΥΡΙΖΑ) και Μανώλης Συντυχάκης (ΚΚΕ), πολλοί αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους Βύρωνα, Καισαριανής και Νίκαιας-Αγ. Ιωάν. Ρέντη και από τη Ν. Ιωνία: ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Σπηλιωτοπουλος, οι Δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης «Δημιουργία-Αλληλεγγύη» Φώτης Τσομπάνογλου και Αναστασία Κλάρα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» Χρήστος Κανλής, ο Ταμίας της Ο.Π.Σ.Ε. Κώστας Αναγνωστάκης, η Αντιπρόεδρος του Ιωνικού Συνδέσμου, Δέσποινα Γεωργαντζή, η Πρόεδρος του «Συλλόγου Φίλων Στ. Καζαντζίδη» Μαίρη Αρώνη,  ο Αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Μάκης Λυκούδης και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ., της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας, των Αλαγιωτών, των Καππαδοκών κ.α.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU