ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Νέας Ιωνίας: Οι 7οι Αγώνων Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» – Φωτορεπορτάζ

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 διοργανώθηκε ο 7ος Αγώνας Δρόμου με την επωνυμία: «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» που είχε επετειακό χαρακτήρα, λόγω της συμπλήρωσης 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή.

Συνδιοργανωτές του αγώνα ήταν: ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας (Ο.Π.Α.Ν.) του Δήμου  Ν. Ιωνίας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής – Τμήμα Αθλητισμού  του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνος, το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) δήμου Ν. Ιωνίας και ο Γυμναστικός Σύλλογος «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας.

Την κεντρική ευθύνη της φετινής διοργάνωσης είχε ο Δήμος Ν. Ιωνίας. Τα δύο προηγούμενα χρόνια την ευθύνη είχε ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας.

Η διοργάνωση περιελάμβανε δύο αγώνες: 1.000μ. για παιδιά και 10.000μ. για ενήλικες. Η εκκίνηση και ο τερματισμός έγιναν επί της οδού Χρυσ. Σμύρνης, κάτω από το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.), στη Ν. Ιωνία.

Οι διοργανωτές με τα επιτελεία τους, τις γνώσεις τους και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων κατάφεραν και έφεραν σε πέρας την πολύ δύσκολη διοργάνωση, κύρια των 10.000 μ., γιατί η διαδρομή, περνώντας από όλα τα ιστορικά και χαρακτηριστικά σημεία των προσφυγικών περιοχών, απέκλεισε όλους τους κυκλοφοριακούς κόμβους. Φέτος, για πρώτη φορά, όλοι οι δρομείς των 10.000μ. έλαβαν κατά την παραλαβή των αριθμών τους και την ειδική τεχνική μπλούζα του αγώνα, με τυπωμένη την αφιέρωση του αγώνα.

Η Τροχαία Νέας Ιωνίας και οι Δημοτικές Αστυνομίες των δύο Δήμων, με την καθοριστική βοήθεια των άνω των 130 εθελοντών συνέδραμαν και η διοργάνωση στέφθηκε από οργανωτική επιτυχία. Οι γιατροί των αγώνων κ. Καραγιαννίδης και κ. Ζαχαρίας, ο νοσηλευτής από το Νοσοκομείο «Αγ. Όλγα» κ. Παγκράτης και το ασθενοφόρο ήταν έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο. Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί όλους τους παραπάνω, στους οποίους ανήκει μέρος της επιτυχίας της διοργάνωσης. Εκτός όμως αυτών, τα επιτελεία των διοργανωτών διατέθηκαν με όλη τους τη δύναμη και κάλυψαν τα νευραλγικά σημεία της διαδρομής και του τερματισμού.

Την εκκίνηση στον αγώνα των 10.000μ. έδωσε η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κα Δέσποινα Θωμαΐδου, ενώ για τα 1.000μ. η Πρόεδρος του ΟΠΑΝ κα Γεωργία Μπίμη. Ο καιρός ήταν πολύ κατάλληλος για τέτοιο αγώνα. Στη διαδρομή των 10.000μ. υπήρχαν δύο σταθμοί υδροδοσίας, στο 3,5ο χλμ. και στο 7ο χλμ.

Έλληνες πρωταθλητές, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος αλλά και απλοί δρομείς έδωσαν τον αγώνα τον τίμιο και τερμάτισαν με πλήρη ικανοποίηση, λέγοντας συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άψογη διοργάνωση, αλλά και για τα μηνύματα και την αφιέρωση του αγώνα. «Οι γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» θα μείνουν στη μνήμη τους, και του χρόνου, αλλά και τα επόμενα χρόνια θα είναι παρόντες και πάλι να τρέξουν για τις αξίες που πρόσφερε και υπενθύμισε αυτός ο αγώνας. Η Οργανωτική Επιτροπή του Δήμου Ν. Ιωνίας «πρόσθεσε» Μικρασιατική μουσική και τραγούδια των αλησμόνητων πατρίδων, καθώς και μηνύματα, που ακούγονταν από τη μεγαφωνική εγκατάσταση στο χώρο της εκκίνησης.

Μαζί ήταν και η μπάντα κρουστών του 3ου Λυκείου Ν. Ιωνίας που πρόσφεραν ρυθμό και στους δύο αγώνες αλλά και σε όλους τους τερματισμούς των 10.000μ. Αξίζει να αναφερθούν τα ονοματεπώνυμα των παιδιών του 3ου Λυκείου, τα οποία το πρωινό αυτό της Κυριακής το αφιέρωσαν στη διοργάνωση του ιδιαίτερου αγώνα: Ιωάννα Στουραΐτη, Ζωή Μπρόμπεργκερ, Κων/να Κολλόκα, Ελπινίκη Τζανή, Ευαγγελία Βλαχοπάνου, Άγγελος Μήτσης, Δημήτρης Κολλιογιάννης, Ζωή Ζορμπά, Μαρία Ανδρεάδη, Παύλος Αντωνίου. Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί την ομάδα κρουστών, καθώς και την καθηγήτριά τους κ. Ελένη Κατσάνη, η οποία ενέκρινε τη συμμετοχή των παιδιών. Οι φωτογράφοι της διοργάνωσης Δημ. Βάρβογλης και Τριανταφυλλιά Περράκη απαθανάτισαν πολλά στιγμιότυπα από την εκκίνηση, τη διαδρομή, τον τερματισμό και τις απονομές.

Στον τερματισμό όλοι οι δρομείς πήραν το ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο, για την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Οι δρομείς μπορούν να «κατεβάσουν» το δίπλωμά τους, με την ατομική τους επίδοση, στην πίσω όψη του οποίου αναφέρονται όλα τα ιστορικά σημεία.

Όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, υπηρεσίες και είδη, προσφέρθηκαν ΔΩΡΕΑΝ για μία ακόμη φορά. Οι διοργανωτές θεωρούν ότι πρέπει να προσφέρουν συνθήκες και ευκαιρίες στους πολίτες να αθλούνται. Το τρέξιμο (και ειδικά το χαλαρό τροχαδάκι) είναι επένδυση για την υγεία μας.

Ο πρώτος και η πρώτη του γενικού τερματισμού τόσο στα 10.000μ. όσο και στα 1.000μ., καθώς και οι  πρώτοι και πρώτες κάθε ηλικιακής κατηγορίας βραβεύτηκαν ιδιαίτερα με κύπελλο. Μετάλλιο πήραν οι τρεις πρώτοι–ες, κάθε ηλικιακής κατηγορίας. Ειδικό μετάλλιο με την αφιέρωση του αγώνα πήραν όλοι–ες που τερμάτισαν στα 10.000 μ. Ειδικές τιμητικές βραβεύσεις έγιναν στους: κ. Νικόλαο Τσατσακλά, τυφλό Παρολυμπιονίκη του 2004, με τον συνοδό του κ. Αντώνη Νικολαΐδη και στην ΤΑΙΕΤΤΙ GUENDALINA τυφλή διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και τον συνοδό της κ. Παναγιώτη Τσατσακλά. Το κύπελλο «για τον αθλητή που δεν νίκησε» απονεμήθηκε, μετά από κλήρωση στο δρομέα του Συλλόγου Δρομέων Πειραιά κ. Κων/νο Χαραλαμπόπουλο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν: η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, η Περιφερειακή Σύμβουλος Βόρειου Τομέα κ. Φωτεινή Δαλιάνη, η κ. Γωγώ Μπίμη (Πρόεδρος ΟΠΑΝ), ο Αντιδήμαρχος κ. Αντώνης Καρβουνιάρης (Υπεύθυνος της Δημοτικής Αστυνομίας), η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Αγγελική Σακαλόγλου,  ο εκπρόσωπος της παράταξης «Δημιουργία – Αλληλεγγύη» και  δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας κ. Γιάννης Λαζαρίδης,  ο δημοτικός σύμβουλος και εκπρόσωπος της παράταξης «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία» κ. Χρήστος Χατζηϊωάννου, η δημοτική σύμβουλος  και Πρόεδρος ΚΕ.ΒΡΕ.ΦΟ κ. Ελένη Γρίβα, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ευθύμιος Παπαμαργαρίτης, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και Πρόεδρος της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας  κ. Λουκάς Χριστοδούλου και πρόεδροι και μέλη Πολιτιστικών σωματείων.   Από το Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας παραβρέθηκε ο Προϊστάμενος της υπηρεσίας Αθλητισμού κ. Δημήτριος Ζέτος, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Θοδωρής Μανωλεδάκης (ο οποίος έλαβε μέρος και τερμάτισε στον αγώνα των 10 χλμ.).

Αναφέρουμε τους οργανωμένους Συλλόγους και φορείς της Ν. Ιωνίας, που το πρωινό αυτό της Κυριακής έγιναν με τα μέλη τους κριτές–εθελοντές των αγώνων: Δημοτικοί Σύμβουλοι Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Ινεπολιτών-Κασταμονιτών, Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία»,  Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας, Σύλλογος Σμυρναίων Ν. Ιωνίας, Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας, Φυσιολατρικός Όμιλος Ν. Ιωνίας, Λύκειο Ελληνίδων Περιφερειακό Τμήμα Χορού Ν. Ιωνίας, Ιωνικός Σύνδεσμος, Σύλλογος Ποντίων «Η Σινώπη», ΔΙΑΠΕ, Ρουμελιώτικη Εστία, Παλαιοί Πρόσκοποι, Ο.Π.Α.Ν., Α.Γ.Σ. «ΑΝΑΤΟΛΗ» Ν. Ιωνίας.

Στον αγώνα των 1.000μ. για τα παιδιά νικητής αναδείχθηκε ο αθλητής της ομάδας RUNZONE Ηλίας Κωνσταντέλος με χρόνο 3:13,3 και στα κορίτσια η αθλήτρια του Γ.Σ. ΙΚΑΡΟΣ Χρύσα Εσμερλή με χρόνο 3:17.

Στον αγώνα των 10.000μ. νικητής αναδείχθηκε ο αθλητής του ΜΥΡΤΕΑ Κωνσταντίνος Ντίνου με χρόνο 37:16 και στις γυναίκες το μέλος της ΑΝΑΤΟΛΗΣ Μαίρη Παππά με χρόνο 43:18.

Στους αγώνες είχαμε τη μαζική συμμετοχή των Συλλόγων Δρομέων Υγείας Αθήνας και Πειραιά, του ΣΕΒΑΣ Νάξου, του Απόλλωνα Δυτ. Αττικής, του Συλλόγου «Αθηναίοι Δρομείς», του Σ.Α.Φ.Α. Νέας Σμύρνης, του Συλλόγου Τελμησσός Μαραθώνα, των ομάδων Adidas Running Team και Runzone.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU