ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.: 100 Χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή – Συμμετοχή σε Εκθέσεις

Α. Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 8 το βράδυ εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου η έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία», στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα έρευνας της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας, το οποίο φιλοξενεί το μοναδικό Αρχείο Προφορικής Ιστορίας που συγκροτήθηκε με βάση τις μαρτυρίες περισσοτέρων από 5.000 εκπατρισμένων Μικρασιατών πρώτης γενιάς.

Η μεγαλόπνοη αυτή έκθεση για την εκατονταετηρίδα της Μικρασιατικής Καταστροφής, περικλείει το πριν και το μετά της Καταστροφής και του δράματος, επιχειρώντας να συνθέσει τη ζωή του μικρασιατικού Ελληνισμού πριν το τέλος της αίγλης και λάμψης του, όσο και την άφιξή του στην Ελλάδα μετά τον ξεριζωμό, και τον αγώνα της σταδιακής ενσωμάτωσής του στη νέα πατρίδα.

Το ταξίδι στο χρονικό του Ελληνισμού της Μ. Ασίας, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Ξεκινά από τα δυτικά παράλια της Ιωνίας με επίκεντρο την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, αλλά και το Αϊβαλί, τα Βουρλά και τόσες άλλες ξακουστές ελληνικές κοινότητες, αστικές και αγροτικές. Η μετάβαση σ’ αυτή την πρώτη ενότητα γίνεται με μια συμβολική γέφυρα, όπου και τα ονόματα των δωρητών της έκθεσης κι ένα animation από καρτ ποστάλ της εποχής, για ν’ αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο πλούτος των εκθεμάτων και τεκμηρίων.

Απ’ αυτήν την έκθεση δεν μπορούσε να απουσιάζει το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με διάθεση κειμηλίων (ενδυμασίες, φωτογραφίες, αντικείμενα και τον ταπητουργικό αργαλειό σε περίοπτη θέση).

Από τη Ν. Ιωνία καλεσμένοι ήταν: Ο Μητροπολίτης Ν.Ι.Φ.Η.Χ. κ. Γαβριήλ, η δήμαρχος Ν. Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου και ο Αντιπρόεδρος Μάκης Λυκούδης.

Η έκθεση θα λειτουργήσει μέχρι τον Φεβρουάριο και θα πρέπει να την επισκεφθούν ΟΛΟΙ.

 

Β. Η έκθεση φωτογραφίας του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο 2022 στο Παναιτώλιο, αφού ταξίδεψε στην Κεφαλονιά τον Αύγουστο, τώρα παρουσιάζεται στη Λέσβο με τη συνεργασία του «Μουσείου Προσφυγικής Μνήμης 1922» της Σκάλας Λουτρών με τη βοήθεια της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης, υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, με τον τίτλο: Μικρασία, αλησμόνητες πατρίδες. Από τη Μεγάλη Ιδέα στην Καταστροφή».

Η έκθεση πραγματοποιείται στον χώρο της Φωτογραφικής Εταιρείας Μυτιλήνης στο κάτω κάστρο της Μυτιλήνης και φιλοξενεί μοναδικές φωτογραφίες και χάρτες που φέρνουν στο φως σπάνια στιγμιότυπα από την Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και φωτογραφίες από τις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής.

Μετά το πέρας της εν λόγω έκθεσης θα ταξιδέψει στα Γιαννιτσά.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU