ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.: 100 Χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή – Θεσσαλονίκη – Παρουσίαση βιβλίου – ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Την  Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 7.30 μ.μ. στο κατάμεστο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»  στη Καλαμαριά Θεσσαλονίκης έγινε η παρουσίαση του συλλογικού έργου «Ο τραγικός ξεριζωμός των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής-Οι διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα», μιας έκδοσης του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που διοργάνωσαν ο Δήμος Καλαμαριάς, το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητρόπολης Σταυρουπόλεως και Νεαπόλεως. Η παρουσίαση αφορούσε την περιοχή της Μακεδονίας, αφού η πρώτη παρουσίαση είχε γίνει στην Αθήνα στις 4 Ιουλίου 2022.

Στις εισηγήσεις τους, τόνισαν  μεταξύ άλλων:

Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

«…Όμως, η συλλογική και προσωπική τραγωδία των προσφύγων, χάρη στον συνεχή αγώνα τους μεταμορφώθηκε τελικά σε θαύμα: ό,τι έχασε ο Ελληνισμός στην αντίπερα πλευρά του Αιγαίου, το κέρδισε σε δύναμη, οικονομική ανάπτυξη, πολιτιστική-σωματειακή και πνευματική δημιουργία στον ελλαδικό χώρο, μπολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ελλαδική κοινωνία…»

Κώστας Νίγδελης, Δ/ντής Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού

«… Οι συγγραφείς συνεχίζουν στα χνάρια μιας αέναης εντολής που δόθηκε από τα παλιά, από τους δικούς μας ανθρώπους: Μην λησμονάτε τα όσια και ιερά του ελληνισμού και του χριστιανισμού…κρατήστε τις σημαίες, διαφυλάξτε μέσα στην καρδιά σας όλους αυτούς τους ακοίμητους φρουρούς της ορθοδοξίας; κοινότητες, μνημεία, εκκλησίες…ανάψτε ένα μικρό αγιοκέρι στη μνήμη όλων εκείνων…».

Λουκάς Π. Χριστοδούλου, Πρόεδρος ΚE.ΜΙ.ΠO. δήμου Ν. Ιωνίας

«…Εμείς πάντως προσπαθήσαμε και ελπίζουμε πως καταφέραμε να αποτυπώσουμε, στο μέτρο του εφικτού, τον τραγικό ξεριζωμό των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολής και τις διαδρομές σωτηρίας προς την Ελλάδα. Είναι γνωστό πως η εθνική καταστροφή γέννησε τον Γολγοθά μυριάδων προσφύγων που ξαφνικά, εν μια νυκτί, βρέθηκαν «ξένοι» στον δικό τους τόπο, αντιμέτωποι με τη δυσπιστία, τις χυδαίες αγριότητες, τις ξεδιάντροπες «αφαιμάξεις- πλιάτσικο», αλλά ακόμα και φονικά…».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Σίμος Κοιμίσογλου, ενώ μουσικά την έντυσε, η Παιδική και Νεανική Χορωδία Φιλομήλα, Μ. και Κ. Συλλόγου Ευόσμου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καππαδοκικών Σωματείων Ελλάδας Θεοφάνης Ισαακίδης.

Την εκδήλωση τίμησαν εκτός των προαναφερθέντων δεκάδες Πρόεδροι-εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων από την Μακεδονία, συγγραφείς και ιστορικοί και βέβαια απόγονοι δεύτερης και τρίτης γενιάς προσφύγων.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU