Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις: Το λογότυπο, η έκθεση φωτογραφίας, η επετειακή έκδοση γραμματοσήμων.

Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις: Το λογότυπο, η έκθεση φωτογραφίας, η επετειακή έκδοση γραμματοσήμων.

Ξεκινούν στην περιοχή μας οι επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 έτη από την Μικρασιατική Καταστροφή, με το συντονισμό της Μητρόπολης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και τη συμμετοχή των δήμων Νέας Ιωνίας, Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής.

Το λογότυπο

Καταρχάς, έχουμε το λογότυπο των εκδηλώσεων. Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του δήμου, Νέας Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνος «1922 – 2022. 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή – «Έτος Μικρασιάτικου Ελληνισμού».

Τιμούμε τις ρίζες μας και οραματιζόμαστε το μέλλον μας. Με πολλή χαρά σας παρουσιάζουμε το νέο λογότυπό μας για το «Έτος Μικρασιάτικου Ελληνισμού».

Το σήμα παρουσιάζει την φλεγόμενη Σμύρνη. Τα επτά καραβάκια μεταφέρουν τους πρόσφυγες προγόνους μας, συμβολίζοντας τις επτά Εκκλησίες της Αποκαλύψεως (Αποκ. κεφ. 2-3).

Η λυχνία είναι αναμμένη!

Η ελπίδα ζει!

Η μνήμη μας παραμένει πάντοτε άσβεστη!».

Έκθεση φωτογραφίας

Αναφέρει η πρόσκληση της Επιτροπής για τις επετειακές εκδηλώσεις: «Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή, με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο: «Μικρασία-Αλησμόνητες Πατρίδες», που θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 7:00 μ.μ. στον χώρο του Παναιτωλίου (Πλατεία Παναιτωλίου, Αλσούπολη). Στην εκδήλωση θα εφαρμοσθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά της Covid-19».

Μικρασιατική Καταστροφή

Επετειακή σειρά γραμματοσήμων: «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί»

Την ίδια ώρα, καρποφόρησε η πρωτοβουλία για την έκδοση από τα ΕΛΤΑ επετειακής σειράς γραμματοσήμων με θέμα τη δημιουργία των τεσσάρων πρώτων αστικών προσφυγικών συνοικισμών της χώρας: Του Βύρωνα, της Καισαριανής, της Κοκκινιάς και της Νέας Ιωνίας. Την είδηση έκανε γνωστή ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού, Λουκάς Χριστοδούλου, μέσα από ανάρτηση του στα social media.

Όπως σημειώνουν με κοινή γραπτή τους δήλωση οι Δήμαρχοι Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης, Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης και Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, «με χαρά ανακοινώνουμε ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, κάνοντας δεκτή σχετική μας πρόταση με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή, αποφάσισαν να εκδώσουν επετειακή σειρά γραμματοσήμων με θέμα τη δημιουργία των τεσσάρων πρώτων αστικών προσφυγικών συνοικισμών της χώρας: Βύρωνα, Καισαριανής, Κοκκινιάς και Νέας Ιωνίας. Ως πρώτη ημέρα έκδοσης της σειράς ορίστηκε η 14η Σεπτεμβρίου 2022.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Λουκά Χριστοδούλου, Πρόεδρο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας και τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη για την ανάληψη της πρωτοβουλίας και για την επιμέλεια του θέματος των γραμματοσήμων.

Η συγκεκριμένη έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σ’ ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από τα τέσσερα αυτά γραμματόσημα ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής ταυτότητας, όπως οι προσφυγικοί συνοικισμοί, θα ταξιδεύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου».

 

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια – VIDEO: Το μεγάλο στοίχημα για τη Μητρόπολη & τους 3 δήμους

Μικρασιατική Καταστροφή

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU