Παναγία Βουρλιώτισσα : Η Σύναξη στη Νέα Φιλαδέλφεια

Παναγία Βουρλιώτισσα : Με τη δέουσα λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε τη Σύναξη της Ιεράς θαυματουργού Εικόνος της Υπεραγίας Θεοτόκου της «Βουρλιώτισσας», Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως Ν. Φιλαδελφείας, την οποία οι πρόσφυγες πρόγονοί μας μετέφεραν από τα Βουρλά της Μ. Ασίας και την εναπέθεσαν στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας.

Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021 τελέσθηκε ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντωνίου και συμπροσευχομένων των Σεβ. Μητροπολιτών Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος και του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο  Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με θερμά λόγια τους δύο Αρχιερείς, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την τιμητική παρουσία τους στην προσφυγική Μητρόπολη της Ν. Ιωνίας.

Το θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Αντώνιος, ο οποίος, αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Μητέρας του Θεού και στην θαυματουργή χάρη της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Βουρλιώτισσας.

Την Κυριακή 3 Οκτωβρίου τελέσθηκε η Πανηγυρική Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βεροίας κ. Παντελεήμονος και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ, πλαισιωμένων από πολλούς κληρικούς.

Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος με μέλη του ΔΣ του Δήμου, εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και πλήθους πιστών, οι οποίοι, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, προσήλθαν με ευλάβεια για να τιμήσουν το πρόσωπο της Παναγίας μας και να προσκυνήσουν την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βεροίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην Παναγία Βουρλιώτισσα, την Μητέρα όλων των προσφύγων, και στην άμεση σχέση Της με τον Ελληνισμό, επισημαίνοντας μάλιστα την Μικρασιατική καταγωγή του ιδίου.

Προ του τέλους της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών πάντων των εν Μικρά Ασία αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών, ενώ στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ μετέβη στο μνημείο Μικρασιατών στη Ν. Φιλαδέλφεια όπου τέλεσε Επιμνημόσυνη Δέηση.

 

Φωτογραφίες: Ιερά Μητρόπολη Βεροίας

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

 

Δείτε και εδώ

Παναγία Βουρλιώτισσα – Η σύναξη στη Νέα Φιλαδέλφεια

Δείτε και εδώ  

Παναγία Βουρλιώτισσα – Η γιορτή από την Μητρόπολη

Διαβάστε επίσης:

Παναγία Βουρλιώτισσα : Για την ιστορία της εικόνας της Παναγίας της Βρουλιώτισσας μιλάει στο Πρακτορείο Ορθοδοξία η Ηγουμένη του Ησυχαστηρίου Γερόντισσα Φιλοθέη.

Η Γερόντισσα αναφέρεται στην έλευση της εικόνας από την Μικρά Ασία, αλλά και για θαυμαστά γεγονότα της εικόνας της Παναγίας.

«Η Εικόνα της Παναγίας των Βρυούλων που βρίσκεται στο Μοναστήρι μας είναι αντίγραφο του 1914 και την έφερε από την Μικρά Ασία μια γιαγιά. Το 1999 με τον μεγάλο σεισμό στην Αθήνα η Εικόνα της Παναγίας σώθηκε με θαυμαστό τρόπο. Η Παναγία Βουρλιώτισσα είναι η προστάτιδά μας», τονίζει η Γερόντισσα Φιλοθέη.

Διαβάστε επίσης:

Παναγία Βουρλιώτισσα – Πολιούχος της Νέας Φιλαδέλφειας

Παναγία η επονομαζόμενη Βουρλιώτισσα της οποίας ο ιερός Ναός βρίσκεται στην συμβολή της ομώνυμης οδού με την οδό Βρυούλων, τιμάται ως πολιούχος της Νέας Φιλαδέλφειας, μιας αμιγώς προσφυγικής μητρόπολης.

Ο εορτασμός της Ιεράς Θαυματουργού εικόνας της Θεοτόκου της Οδηγήτριας, η οποία φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα από το έτος 1927, οπότε και μεταφέρθηκε από τα μαρτυρικά Βουρλά της Μικράς Ασίας, θα πραγματοποιείται την πρώτη Κυριακή του μήνα Οκτωβρίου όπως άλλωστε έχει ήδη αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Κωνσταντίνου.

Παναγία Βουρλιώτισσα – ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σύμφωνα με τη μικρασιατική παράδοση η Ιερά Εικόνα βρέθηκε από έναν βοσκό. Αυτός πήγαινε τα ζώα του (γίδια) σ’ ένα χωράφι όπου υπήρχαν βουρλιές (βούρλα). Κάποια στιγμή ένα γίδι αποκόπηκε από το κοπάδι και όταν επέστρεψε ο βοσκός παρατήρησε ότι είχε βρεγμένα γένια.

Την επόμενη μέρα χωρίς τα ζώα αυτή τη φορά ο βοσκός πήγε πάλι στο χωράφι να βρει το μέρος με το νερό ώστε να το ανοίξει και να πίνουν από εκεί όλα τα ζώα του. Ψάχνοντας και μη μπορώντας να βρει την πηγή ανακάλυψε την εικόνα της Παναγίας.
Στο σημείο εκείνο φτιάχτηκε ένα μικρό εκκλησάκι της Ευρέσεως και δίπλα η μεγάλη εκκλησία όπου μέσα εκεί φυλασσόταν η εικόνα. Το 1922 μετά τις 15 Αυγούστου, οι Τούρκοι μπήκαν στα Βουρλά και τα κατέστρεψαν. Βεβήλωσαν, έκλεψαν και στο τέλος έκαψαν την εκκλησία. Άγνωστο πως και από ποιον η εικόνα βρέθηκε στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Σώζεται η εξής ιστορία :
Ένας Βουρλιώτης ονόματι Παναγιώτης είχε αμφιβολίες για το αν αυτή είναι η εικόνα. Το βράδυ στον ύπνο του φανερώθηκε η Παναγία λέγοντάς του: Παναγιώτη παιδί μου γιατί δεν με πιστεύεις, είμαι η Βουρλιωτίνα
Η Εικόνα της Παναγίας υπέστη φθορές από ακόμα μία φωτιά η οποία συνέβη την παραμονή της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο και ανήμερα της επετείου των εγκαινίων της εκκλησίας.

Το ασημένιο κάλυμμα τοποθετήθηκε στη Φιλαδέλφεια ως ευγνωμοσύνη προς την Παναγία τους από μία Βουρλώτισσα η οποία πήρε κάποιο σεβαστό ποσό από το ταμείο ανταλλαξίμων μετά την καταστροφή. Έχει επιτελέσει πληθώρα θαυμάτων και αποτελεί πόλο έλξης για τους Χριστιανούς, Μικρασιάτες και μη.

Παναγία Βουρλιώτισσα Παναγία Βουρλιώτισσα

Παναγία Βουρλιώτισσα Παναγία Βουρλιώτισσα Παναγία Βουρλιώτισσα Παναγία Βουρλιώτισσα Παναγία Βουρλιώτισσα

Παναγία Βουρλιώτισσα Παναγία Βουρλιώτισσα

Παναγία Βουρλιώτισσα Παναγία Βουρλιώτισσα Παναγία Βουρλιώτισσα

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU