Παρελάσεις μπάχαλο – Τα υπουργεία πετάνε το «μπαλάκι» στους δήμους και στις περιφέρειες – Τι γίνεται σε Νέα Ιωνία και Ηράκλειο Αττικής

Πίνακας Περιεχομένων

Παρελάσεις μπάχαλο – Το πολιτικό κόστος δηλώνει «παρών» – Τι γίνεται σε Νέα Ιωνία και Ηράκλειο Αττικής.

Το απόλυτο μπάχαλο προκάλεσαν τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών στο θέμα των παρελάσεων, στην προσπάθειά τους να ισορροπήσουν ανάμεσα στο μικρότερο πολιτικό κόστος και στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων για τον covid 19.

Έτσι, όπως και πέρσι με τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, έτσι και φέτος, οι κυβερνώντες δεν λένε αυτό που θέλουν να… πουν και πετάνε το μπαλάκι στους δήμους και στις περιφέρειες.

Κάτι παρόμοιο έγινε και στη Νέα Ιωνία με το Ηράκλειο Αττικής, όπου τα γραφεία Παιδείας των δήμων αποφάσισαν να συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά λίγα μόνο παιδιά από κάθε τάξη ή λίγα μόνο τμήματα από κάποια και μόνο σχολεία, εφαρμόζοντας τις διευκρινιστικές οδηγίες του υπουργείου Παιδείας.

Παρελάσεις μπάχαλο – Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας

Αυτό που θέλουν τα αρμόδια υπουργεία να πουν και δεν το λένε καθαρά, είναι ότι με βάση τους υγειονομικούς κανόνες που περιγράφονται στη διευκρινιστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας (δείτε ΕΔΩ) στις μαθητικές παρελάσεις δεν μπορούν παρά να συμμετέχουν αντιπροσωπευτικά λίγα μόνο παιδιά από κάθε τάξη ή λίγα μόνο τμήματα από κάποια και μόνο σχολεία.

Ειδικά στις τελευταίες λέξεις της τελευταίας παραγράφου («Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, κ.λ.π.») όποιος κάνει την… μετάφραση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τις αποστάσεις που πρέπει να κρατηθούν (1,5 μέτρο περιμετρικά), εάν ήταν να συμμετέχουν κανονικά τα παιδιά, τότε η παρέλαση θα ήταν κάποια… χιλιόμετρα κάτι φυσικά που δεν μπορεί αντικειμενικά να γίνει!

Ωστόσο, επειδή η πολιτική ηγεσία των υπουργείων δεν θέλει να πάρει το πολιτικό κόστος από τη δυσφορία των γονέων, δηλώνει δημοσίως ότι «οι παρελάσεις θα γίνουν» και αφήνει αυτούς που θα τις διοργανώσουν, δηλαδή τους δήμους και τις περιφέρειες να βγάλουν τα… κάστανα από τη φωτιά.

Αυτός ήταν και ο λόγος που τα γραφεία Παιδείας των δήμων δέχονται την κριτική των γονιών, όταν το μόνο που κάνουν είναι να εφαρμόσουν τις αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων μετά και τις διευκρινιστικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Παρελάσεις
Παρελάσεις Νέα Ιωνία

Παρελάσεις

Παρελάσεις

Παρελάσεις

 

Παρελάσεις
Παρελάσεις Ηράκλειο Αττικής

Παρελάσεις

Παρελάσεις Ηράκλειο Αττικής

Παρελάσεις

Παρελάσεις

 

Όλες οι φωτογραφίες είναι από την περίοδο 2010-2018

Όπως αναφέρει και το in.gr, “Συνεχίζεται το αλαλούμ που επικρατεί γύρω από τη διεξαγωγή των καθιερωμένων παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου. Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν κανονικά όλες οι παρελάσεις σε όλη τη χώρα «αδειάζοντας» την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, κυκλοφόρησαν πληροφορίες που ανέφεραν πως η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να επιβάλει περαιτέρω αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της κεντρικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς αντιπροσωπείες από συλλόγους, σωματεία, μαθητές κλπ.

Εξάλλου, η περιφέρεια εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: Ανακοινώνεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κοινοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνεται ότι: «είναι απαραίτητο λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, η οποία να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 60 λεπτά.

Παρελάσεις μπάχαλο – Δεν θα γίνουν παρελάσεις στην Ημαθία

Να μη διεξαχθούν παρελάσεις στην Ημαθία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποφασίστηκε ομόφωνα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γραφείο του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Καλαϊτζίδη.

Ο λόγος, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας, είναι η μεγάλη έκταση που έχει λάβει σε τοπικό επίπεδο η διασπορά του κοροναϊού και η ανάγκη να διαφυλαχτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας από την απειλή της επιπλέον μετάδοσης του ιού λόγω του συνωστισμού που θα προκαλούνταν.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε εκτάκτως ο Κώστας Καλαϊτζίδης, μετά τη ραγδαία και διαρκή αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ημαθία, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό σε σύγκριση με την υπόλοιπη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη εξετάστηκε αναλυτικά η επιδημιολογική κατάσταση στην Ημαθία, κρίθηκε ότι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας είναι πρωταρχικός σκοπός και αποφασίστηκε ομόφωνα να μην πραγματοποιηθεί παρέλαση για την Εθνική Επέτειο σε καμία περιοχή της Ημαθίας.

Παράλληλα αποφασίστηκε να ενταθούν οι πρωτοβουλίες όλων για τον εμβολιασμό των πολιτών και την κατανόηση της αναγκαιότητάς του, καθώς αναφέρθηκε ότι σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο αριθμός των πλήρως εμβολιασμένων στην περιοχή αντιστοιχεί μόλις στο 45% του πληθυσμού.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Βέροιας και Νάουσας, ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας, εκπρόσωποι των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας, ο υπεύθυνος γιατρός του ΕΟΔΥ στην Ημαθία, οι πρόεδροι του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας, οι διευθυντές των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, καθώς και εκπρόσωποι της εκκλησίας και της αστυνομίας”

Παρελάσεις μπάχαλο – Υπουργεία “άδειασαν” την περιφέρεια

Από την πλευρά της σημείωνε χθες η “Εφημερίδα των Συντακτών“: “Σύγχυση για τον τρόπο διεξαγωγής των εκδηλώσεων στη Βόρεια Ελλάδα έξι ημέρες πριν τους εορτασμούς και με ζοφερή επιδημιολογική εικόνα. Το υπουργείο Εσωτερικών «αδειάζει» την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Σπασμωδικές κινήσεις από την κυβέρνηση για τις καθιερωμένες παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου με το μπάχαλο να μεγαλώνει λίγες μόλις ημέρες πριν από την διεξαγωγή των εορτασμών.

Από νωρίς σήμερα το πρωί κυκλοφόρησαν πληροφορίες που ανέφεραν πως η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε να επιβάλει περαιτέρω αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής της κεντρικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων και χωρίς αντιπροσωπείες από συλλόγους, σωματεία, μαθητές κλπ. Παράλληλα, η διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης αναμένεται να μην ξεπεράσει τα 60 λεπτά.

Η περιφέρεια, εξάλλου, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: Ανακοινώνεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κοινοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνεται ότι: «είναι απαραίτητο λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, η οποία να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 60 λεπτά».

Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών διέψευσαν μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ τα δημοσιεύματα, αδειάζοντας, ουσιαστικά, την περιφέρεια και ξεκαθαρίζοντας ότι οι μαθητικές παρελάσεις θα γίνουν κανονικά και δεν θα παρελάσουν μόνο τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου που έχει εκδοθεί στις 13 Οκτωβρίου και προβλέπει ότι στη Θεσσαλονίκη θα παρελάσουν αντιπροσωπευτικά τμήματα μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι λόγω πανδημίας η παρέλαση θα πρέπει να είναι διάρκειας αυστηρά μίας ώρας, ενώ από το υπουργείο αναμένεται να βγει καινούργιο διευκρινιστικό δελτίο Τύπου εντός της ημέρας.

Η κατάσταση, πάντως, στη χώρα, παρά τις όποιες κυβερνητικές θριαμβολογίες παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί κατά 28% τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ τα κρούσματα ανεβαίνουν την… ανηφόρα. Στην Βόρεια Ελλάδα η εικόνα είναι ζοφερή με την πληρότητα στις ΜΕΘ σταθερά ξεπερνά το 90%.”

Παρελάσεις μπάχαλο – Το Υπουργείο Εσωτερικών… διέψευσε τον εαυτό του!

Από την πλευρά του το newsbreak: “Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην ελληνική Κυβέρνηση και στο θέμα των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου. Το αλαλούμ σε όλο του το μεγαλείο και μετά θίγονται κιόλας που τους ασκείται κριτική.

Το πρωί έγινε γνωστό ότι στην Θεσσαλονίκη θα διεξαχθεί μόνο η στρατιωτική παρέλαση και όχι οι μαθητικές και θα έχει μέγιστη διάρκεια τα 60 λεπτά.

Μάλιστα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση στην οποία επικαλείται έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών που κοινοποιήθηκε σήμερα: «Ανακοινώνεται ότι με απόφαση της Κυβέρνησης και συγκεκριμένα με έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, που κοινοποιήθηκε σήμερα, επισημαίνεται ότι: ‘είναι απαραίτητο λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών συνθηκών στη Θεσσαλονίκη, να πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση, η οποία να μην υπερβαίνει σε διάρκεια τα 60 λεπτά’».

Λίγο αργότερα, κύκλοι του Υπουργείου Εσωτερικών, ξεκαθάριζαν ότι οι μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν κανονικά «διαψεύδοντας δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο ότι στη Θεσσαλονίκη θα παρελάσουν μόνο τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων»!

Δηλαδή η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που επικαλείται το ΥΠΕΣ, χαρακτηρίζεται ως «δημοσιεύματα στο διαδίκτυο» από το ΥΠΕΣ; Ο ορισμός του παραλόγου…

Σύμφωνα ακόμα με τα όσα λένε «κύκλοι» του Υπουργείου, παραπέμπουν άπαντες στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου, που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου, η οποία προβλέπει ότι στη συμπρωτεύουσα θα παρελάσουν αντιπροσωπευτικά τμήματα μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κτλ.

Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι λόγω πανδημίας η παρέλαση θα πρέπει να είναι διάρκειας αυστηρά μίας ώρας.

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών

Το κερασάκι σε αυτή την άνοστη και άγευστη τούρτα έβαλε η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΣ λίγο πριν τις 13:00, σύμφωνα με την οποία «οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια  60 λεπτών».

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι αυτή εξεδόθη «επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες»…

Και η απορία επαναλαμβάνεται: Δηλαδή η ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία επικαλείται έγγραφο του ΥΠΕΣ, χαρακτηρίζεται ως «ανυπόστατες φήμες» από το ΥΠΕΣ;

Αναλυτικά:

Αναφορικά με τη διεξαγωγή των παρελάσεων και των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και επειδή διακινούνται ανυπόστατες φήμες περί μη διεξαγωγής των μαθητικών παρελάσεων, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο τα όσα προβλέπονται στη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών που εξεδόθη στις 13 Οκτωβρίου 2021.

Επομένως, οι μαθητικές παρελάσεις παντού θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια  60 λεπτών.

Σημειώνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας”

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Νέα Ιωνία – Ο (Ιωνιώτης) Αντώνης Αντωνίου και η Νατάσα Ασίκη μας κάνουν το τραπέζι

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

4 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU