«Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί»: Παρουσίαση Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ

Με χαρά ανακοινώνουμε ότι την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων (Σταδίου 13), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της Αναμνηστικής Σειράς Γραμματοσήμων με θέμα τη δημιουργία των τεσσάρων πρώτων, μετά το 1922, αστικών προσφυγικών συνοικισμών της χώρας: Βύρωνα, Καισαριανής, Νέας Κοκκινιάς και Νέας Ιωνίας.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι δήμαρχοι των τεσσάρων δήμων και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. των Ελληνικών Ταχυδρομείων κ. Πολυχρόνης Γριβέας. Για τη δημιουργία των συνοικισμών θα μιλήσει ο κ. Λουκάς Χριστοδούλου, Πρόεδρος ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας. Η διαδικασία δημιουργίας των γραμματοσήμων θα παρουσιαστεί από τον κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη, Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και την χαράκτρια-ζωγράφο κα Μυρσίνη Βαρδοπούλου. Την εκδήλωση θα συντονίσει η δημοσιογράφος κα Μαριλένα Κατσίμη.

Η συγκεκριμένη έκδοση γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ αποτελεί μικρό φόρο τιμής και μνήμης σε ένα από τα κορυφαία γεγονότα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από τα τέσσερα αυτά γραμματόσημα ένα σημαντικό κομμάτι της προσφυγικής ταυτότητας, όπως οι προσφυγικοί συνοικισμοί, θα ταξιδεύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Στον χώρο θα διατίθενται, προς αγορά, από τα ΕΛΤΑ, τα γραμματόσημα και τα φιλοτελικά προϊόντα της Σειράς, ενώ θα γίνεται και σφράγιση με τη Σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας για τη δημιουργία συλλεκτικών αντικειμένων.

Οι Δήμαρχοι

Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης

Καισαριανής, Χρήστος Βοσκόπουλος

Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης

Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου

——————————————————————————-

ΕΛΤΑ: 1922-2022: οι «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» γίνονται γραμματόσημο

Τα ΕΛΤΑ τιμούν την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και κυκλοφορούν, συμβολικά, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, ανήμερα της επετείου, την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί». Η Σειρά επιχειρεί να φωτίσει μία διαφορετική πτυχή της μεγάλης τραγωδίας: την επόμενη μέρα του ξεριζωμού και τις συνθήκες διαβίωσης και δραστηριοποίησης των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Αττική.

Τα τέσσερα γραμματόσημα της Σειράς είναι αφιερωμένα στην ιστορία των Δήμων Βύρωνα, Καισαριανής, Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη και Ν.Ιωνίας, που δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τους πρόσφυγες του 1922 και διηγούνται πώς το δράμα και η πίκρα μετουσιώθηκαν σε  δύναμη και κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά.

Η επίσημη παρουσίαση των γραμματοσήμων θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της επετείου, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα), σε μία εκδήλωση μνήμης που διοργανώνουν από κοινού οι τέσσερις Δήμοι.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να  προμηθευτούν τα γραμματόσημα και τα προϊόντα της Σειράς και να τα σφραγίσουν με την σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, δημιουργώντας σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα.

Τα γραμματόσημα και τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε και στα Καταστήματα των ΕΛΤΑ και στο e-shop, philotelismos.gr.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν τους κ. Λουκά Χριστοδούλου, Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας και κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη, Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πολύτιμη βοήθειά τους στη δημιουργία και το σχεδιασμό αυτής της Σειράς.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU