Σμύρνη : Αφιερωμένο σ’ αυτήν το Γούρι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για το 2022 – UPDATE Και το ημερολόγιο…

Πίνακας Περιεχομένων

Σμύρνη : Αφιερωμένο σ’ αυτήν το Γούρι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για το 2022

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει το γούρι του για το 2022, αφιερωμένο στη Σμύρνη και τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Πρόκειται για λεπτομέρεια από το χρυσό δάφνινο στεφάνι που προσφέρθηκε από τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο Σμύρνης στον Αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο, όταν ο τελευταίος αποχώρησε από τη θέση του το 1920.

Σμύρνη

Το στεφάνι έχει χαραγμένα στα φύλλα του τα ονόματα των κυριότερων πόλεων της Ιωνίας, που απελευθερώθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια της αρχιστρατηγίας του (1919-1920):

Ουσάκ, Σμαβί, Κούλα, Φιλαδέλφεια, Σάρδεις, Σαλιχλή, Σαραϊκόϊ, Κασαμπά, Ναζλή, Αϊδίνιον, Μαγνησία, Μαινεμένη, Φώκαια, Δεμήσιον, Βαϊνληριον, Νυμφαίον, Θείρα, Καράβουρνα, Κρήνη, Σιβρισάριον, Σμύρνη, Βρύουλα, Μοσχονήσια, Κυδωνιά, Δαρδανέλια, Αδραμύττιον, Σόμα, Κιρκαγάτς, Πέργαμος, Κεμέριον, Βαλουκεσέρ, Αξάριον, Πάνορμος, Μπίγα, Αρτάκη, Μπάλια, Νήσων Προποντίδος, Κερμαστή, Μιχαλήτς, Προύσα, Γκιομέν, Μουδανιά, Τρίγλα, Κίος, Νικομήδεια.

Το στεφάνι φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Χρυσοστόμου. Το απαιτούμενο ποσό για την κατασκευή του συγκεντρώθηκε χάρη στην άμεση ανταπόκριση των σωματείων, των συλλόγων και των συντεχνιών της πόλης.

Το γούρι, σε επιμέλεια-κατασκευή της Μαρίας Λιώνη, διατίθεται από το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13) και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα https://nhmuseum-shop.gr/

UPDATE 26/11

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αφιερώνει το ημερολόγιο του νέου έτους (2022) στη Σμύρνη: την κοσμοπολίτισσα πόλη της Ιωνίας, την πόλη των Λεβαντίνων εμπόρων, των γραμμάτων και τεχνών, του θεάματος, την πολυπολιτισμική, τη Σμύρνη των Ελλήνων.

Σμύρνη, Μπαϊρακλί, Κοκάργιαλι, Καρατάσι, Κορδελιό, είναι μερικοί μόνο σταθμοί σε ένα ταξίδι μνήμης, που γίνεται με αρωγό την εικόνα, όπως αυτή αποδίδεται με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού. Φωτογραφίες και επιστολικά δελτάρια από το Φωτογραφικό Αρχείο της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, συνοδεύονται από αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων, συνθέτοντας την εικόνα της πόλης και των περιχώρων της.

Το ημερολόγιο θα κυκλοφορήσει στις 4/12 και είναι ήδη διαθέσιμο, με προπαραγγελία, από το Πωλητήριο του ΕΙΜ, διαδικτυακά στο e-shop του Μουσείου https://nhmuseum-shop.gr και στο φυσικό κατάστημα στο χώρο του Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, οδός Σταδίου, Αθήνα), ενώ υπάρχει η δυνατότητα τηλεφωνικής παραγγελίας (τηλ. 210-3237617, εσωτ. 104).

Επιμέλεια: Νατάσα Καστρίτη, Ρεγγίνα Κατσιμάρδου, Ανδρονίκη Μαρκασιώτη, Μπέττυ Χωριανοπούλου

«Ενθύμιον Σμύρνης»

Σκληρόδετο εικονογραφημένο ημερολόγιο γραφείου

Σελίδες: 154, διαστάσεις: 22,5 x 24,5 εκ.

Έκδοση: ΙΕΕΕ-EIM, Αθήνα 2021

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – «Εύμορφος πόλις, ταχυδρομικά δελτάρια από τη Σμύρνη» στα Χανιά με άρωμα Νέας Ιωνίας

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU