Δήμος Ηρακλείου : Εξώδικό για να μην έχει πάλι νέα φέσια τύπου… ENERGA

Πίνακας Περιεχομένων

Δήμος Ηρακλείου : Εξώδικό για να μην έχει πάλι νέα φέσια τύπου… ENERGA

Μετά την απάτη των εταιρειών Energa και Hellas Power πριν μερικά χρόνια, όπου τα golden boys των εταιρειών αυτών που έλαβαν μέρος στην “απελευθέρωση” της αγοράς ενέργειας, καταχράστηκαν έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου και δήμων από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αλλά και από τα τέλη χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους άνω των 250 εκατ. Ευρώ, οι δήμοι πλέον είναι πολύ επιφυλακτικοί στη νέα γενιά εταιρειών – πάροχων ηλεκτρικής ενέργειας.

Δήμος Ηρακλείου
Οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Energa – Hellas Power, Φλώρος και Μηλιώνης

Ήδη εδώ και λίγο έχουν χτυπήσει αρκετά… καμπανάκια σε δήμους της χώρας (Διαβάστε εδώ: Πάροχοι ενέργειας οφείλουν στον Δήμο Λαρισαίων πάνω από 1 εκατ. ευρώ και εδώ: «Βροχή» από εξώδικα έστειλε ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας )και ο δήμος Ηρακλείου παίρνει και αυτός τα μέτρα του.

Δείτε και σχετικό βίντεο της ΕΡΤ

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα σχετικά «Εξώδικη πρόσκληση να καταβάλουν άμεσα τις οφειλές τους προς το δημοτικό ταμείο απευθύνει στις εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής και συγκεκριμένα σε όσες έχει διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν καθυστερήσεις στην απόδοση των χρηματικών ποσών των δημοτικών τελών, τα οποία εισπράττουν μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος που αποστέλλουν στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της πόλης, ποσά που πρέπει να καταβάλουν στο Δήμο προκειμένου να γυρίζουν πίσω στους δημότες με τη μορφή των ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού κτλ.

Στο εξώδικο ο Δήμος ζητά από τις εταιρίες οφειλέτες να αποδώσουν τα ποσά που χρωστάνε, τα οποία, όπως διαπιστώνεται από την έρευνα και τη διασταύρωση, που έκανε η δημοτική Οικονομική Υπηρεσία αθροίζονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί ότι θα διεκδικήσει με κάθε νόμιμο τρόπο τις οφειλές, αξιώνοντας, παράλληλα, και τον ανάλογο τόκο.

«Τα χρήματα αυτά δεν είναι ούτε των εταιρειών, ούτε του Δήμου. Είναι των δημοτών. Τα πληρώνουν όσοι κατοικούν ή επιχειρούν στο Ηράκλειο για να τους προσφέρουμε εμείς ως ανταπόδοση υψηλές υπηρεσίες καθαριότητας και λειτουργικότητας της πόλης. Καθυστερώντας να αποδώσουν αυτά τα ποσά, οι εταιρείες παρόχων ενέργειας ζημιώνουν τον Δήμο, στερούν όμως, κυρίως, από τους συμπολίτες μας μια πιο ποιοτική καθημερινότητα. Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό, να υπερασπιστούμε όπως χρειάζεται την περιουσία των δημοτών. Για αυτό και στο συγκεκριμένο ζήτημα θα είμαστε ανυποχώρητοι», διαμηνύει η αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Κωνσταντίνα Γεωργοπούλου».

Από το σκάνδαλο Energa σε νέα ενεργειακά project ο Μηλιώνης

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του περασμένου καλοκαιριού στο thepressproject.gr «ενεργό συμμετοχή στη δημιουργία νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, που έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, έχει ο Βασίλης Μηλιώνης, άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας Hellas Power, της εταιρείας που μαζί με την Energa είχαν βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Ο Βασίλης Μηλιώνης είναι σύμβουλος στο project ενώ κατείχε αρχικά, με τη σύσταση της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», τη θέση του προέδρου, για να δώσει τη θέση του στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr, ενεργό συμμετοχή στη δημιουργία νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, που έλαβε πρόσφατα άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, έχει ο Βασίλης Μηλιώνης, άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας Hellas Power, της εταιρείας που μαζί με την Energa είχαν βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Energa – Hellas Power. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο καταδίκασε έξι κατηγορούμενους, ανάμεσα τους τον Αρ. Φλώρο, χορηγώντας ελαφρυντικά και τριετή αναστολή, καθώς ανετράπη η πρωτόδικη απόφαση. Την ίδια ώρα, αθώοι κρίθηκαν οι υπόλοιποι πέντε κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους ο Αχ. Φλώρος, πατέρας του Αριστείδη, και ο Βασίλης Μηλιώνης, που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δόθηκε στην εταιρεία «Λάρισα Θερμοηλεκτρική Μ.Α.Ε.» για σταθμό συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 870 MW.

Η μονάδα συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μια αεροστροβιλική μονάδα ισχύος περίπου 593 MW και μια ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος 277 MW, ενώ, η καθαρή ισχύος (Προς το Σύστημα) φτάνει τα 845 MW.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση της ΡΑΕ, ο σταθμός πρόκειται να εγκατασταθεί στη ΒΙ. ΠΕ. Λάρισας. Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας ανάπτυξης του έργου είναι η νεοϊδρυθείσα Κυπριακή εταιρεία Clavenia Limited με έδρα την Λευκωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή εταιρεία είναι ισραηλινών συμφερόντων και ανήκει σε επιχειρηματία που έχει ήδη εμπλοκή στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στο Ισραήλ, ο οποίος μάλιστα έχει συνεργαστεί όσον αφορά τον εξοπλισμό, με την Siemens.

Ο Βασίλης Μηλιώνης είναι σύμβουλος στο project ενώ κατείχε αρχικά, με τη σύσταση της εταιρείας «Λάρισα Θερμοηλεκτρική», τη θέση του προέδρου, για να δώσει τη θέση του στις 14 Μαΐου που συγκροτήθηκε νέο Δ.Σ. στον Ισραηλινό Rotem Ben Horin.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του energypress.gr».

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Κτήμα Φιξ – Νόμιμη η ουσία της διαδικασίας αγοράς, αλλάζουν κάποιοι γενικοί όροι στη δανειακή σύμβαση και προχωρά η αγορά

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

2 σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU