Εκδοτικά – Μία ιστορία: Όταν η Ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε αληθές το περιστατικό ότι ο εκδότης τοπικών εντύπων Αντώνης Κατωπόδης προσπάθησε να εκβιάσει τον σημερινό Δήμαρχο Ν.Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, μέρος 1ο – Του Τάσου Τατάρογλου*

Πίνακας Περιεχομένων

Εκδοτικά – Μία ιστορία: Όταν η Ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε αληθές το περιστατικό ότι ο εκδότης τοπικών εντύπων Αντώνης Κατωπόδης προσπάθησε να εκβιάσει τον σημερινό Δήμαρχο Ν.Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, μέρος 1ο – Του Τάσου Τατάρογλου*

Ναι. Αυτό που διαβάσατε στον τίτλο, αναφέρεται σε δικαστική απόφαση. Μια δικαστική απόφαση που εκδόθηκε μετά από αγωγή που είχε υποβάλει εναντίον μου, ο εκδότης τοπικών εντύπων Αντώνης Κατωπόδης, ιδιοκτήτης μεταξύ άλλων των εφημερίδων «Χτύπος», «Συνείδηση», του site xtypos.gr κ.α.

Εκδοτικά

Ξέρετε, πολλές φορές οι δικαστικές αποφάσεις φαντάζουν περίεργες. Στη συγκεκριμένη απόφαση δικαιώθηκα ηθικά αλλά κλήθηκα να καταβάλω και… 3000 ευρώ στον Κατωπόδη. Γιατί; Ας σας εξηγήσω λοιπόν πως έχει όλη αυτή η ιστορία, για να καταλάβετε.

Κάποια χρόνια πίσω

Πάμε κάποια χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στη διάρκεια της δεύτερης τετραετίας του τότε Δημάρχου Νέας Ιωνίας Γιάννη Χαραλάμπους, την περίοδο 2006 – 2010.

Ως Εκδόσεις Αδριάνειο είχαμε αποφασίσει να επενδύσουμε στην εβδομαδιαία τοπική εφημερίδα «Ζω στην Ιωνία – Εδώ Ηράκλειο» προκειμένου να την εντάξουμε στο μητρώο εφημερίδων του τότε υπουργείου Τύπου έτσι ώστε να έχει δικαίωμα δημοσίευσης ισολογισμών και υποχρεωτικών δημοσιεύσεων του Δημοσίου.

Σημαντικό το κίνητρο, αλλά με ιδιαίτερο κόστος και η επένδυση. Το ένα σκέλος των εσόδων, ήταν η ιδιωτική διαφημιστική αγορά. Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, οι καταχωρήσεις του Δημοσίου και των Δήμων. Σταθερή θέση μου ήταν πως όποιο και να ήταν το ύψος αυτών των καταχωρήσεων, αυτές θα έπρεπε να δίνονται αναλογικά στον τοπικό Τύπο πέρα και έξω από άλλες σκοπιμότητες.

Στο συγκεκριμένο θέμα είχα διαμορφώσει μία άποψη για τον τρόπο που ενεργούσαν κάποιοι συνεργάτες του τότε Δημάρχου Γ.Χαραλάμπους. Εκτιμούσα ότι προσπαθούσαν να διαχειριστούν τις καταχωρήσεις του Δήμου Ν.Ιωνίας όχι με αναλογικό τρόπο, αλλά με χειριστικό και με τελικό στόχο να ελέγχουν τον τοπικό Τύπο ή έστω να αποφεύγουν την αρνητική κριτική.

Ξεκίνησα λοιπόν θεσμικά να υποβάλλω κάποια ερωτήματα για τον τρόπο κατανομής των δημοτικών καταχωρήσεων. Πρώτος σταθμός, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Με αφορμή αυτήν την πρωτοβουλία μου, ενημέρωσα και το σύνολο του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και το θέμα έρχεται προς συζήτηση από την αντιπολίτευση. Εκεί ξεκίνησαν όλα…

Η «βόμβα» του Ηρακλή Γκότση

Η συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ήταν χαμηλών τόνων, εάν δεν γινόταν μια συγκεκριμένη τοποθέτηση από το τότε στέλεχος της αντιπολίτευσης και σημερινό Δήμαρχο Ηρακλή Γκότση. Μέχρι τότε, υπήρχαν κάποια ερωτήματα από την αντιπολίτευση και μία δήλωση από τον τότε Δήμαρχο Γιάννη Χαραλάμπους ότι οι καταχωρήσεις δεν είναι πολλές και ο Δήμος δεν κάνει πολιτική με αυτές. Κάποια στιγμή όμως παίρνει τον λόγο ο Ηρακλής Γκότσης ο οποίος λέει επί λέξη τα παρακάτω:

«Μου έκανε εντύπωση κύριοι συνάδελφοι -θέλω να το πω αυτό, άσχετο βέβαια με το Δημοτικό Συμβούλιο- εγώ δεν ήξερα για το σημείωμα, την παρέμβαση του κ.Τατάρογλου στον Πάρεδρο (σ.σ. εννοεί το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης).

Αυτό το έφερε στο αμέσως προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και το διάβασα. Ο κ.Κατωπόδης πήρε τον συνάδελφο τον Γιάννη (σ.σ. τον Γιάννη Κολμανιώτη, επικεφαλής τότε της «Αριστερής Όχθης») και τον απείλησε “ξέρετε μην υποστηρίξετε αυτό το πράγμα (σ.σ. το σημείωμα μου στο Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης) γιατί έχω ράμματα για τη γούνα σας, για τον καθένα”.

Δεν με νοιάζει τι έχει για τους άλλους, αλλά πήρε και μένα να μου μεταφέρει με έναν τρόπο εκβιαστικό. Καμιά φορά, χωρίς να το θέλουμε εμείς δημιουργούμε ή τέλος πάντων φτιάχνουμε κάποια πράγματα τα οποία δεν βοηθάνε ούτε το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε εμάς προσωπικά, ούτε ξέρω εγώ και την κάθε δημοτική αρχή. Δεν ξέρω ο συγκεκριμένος εκδότης, δημοσιογράφος τι είναι, από που πήρε το θάρρος και τι είχε στο μυαλό του, να αρχίζει να βάζει τέτοια ζητήματα».

Ήταν πολύ απλό. Όσοι ήμασταν τότε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου καταλάβαμε ότι ο Ηρακλής Γκότσης δήλωνε ξεκάθαρα ότι ο τοπικός εκδότης Αντώνης Κατωπόδης προσπάθησε να τον εκβιάσει. Ακολούθησαν δημοσιεύματα από την «Ζω» και το zonews.gr. Η απάντηση του Κατωπόδη ήταν να καταθέσει αγωγή σε εμένα, αλλά και στους Γκότση – Κολμανιώτη ζητώντας περίπου… από μισό έως ένα εκατομμύριο ευρώ από τον καθένα μας.

Δείτε και εδώ

Η απόφαση

Μετά από αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα το 2015 εκδόθηκε η απόφαση για την αγωγή Κατωπόδη εναντίον μου. Καταρχάς ναι μεν δεν συνηθίζεται, αλλά εγώ θα ξεκινήσω από το αρνητικό σκέλος της απόφασης για μένα – οι πιο πολλοί πανηγυρίζουν για το θετικό μιας δικαστικής απόφασης και “θάβουν” το αρνητικό.

Εγώ όμως αποφάσισα να πρωτοτυπήσω. Πάμε λοιπόν: Από το σχεδόν 1 εκ. ευρώ που μου ζητούσε ο Κατωπόδης, του εκδικάστηκε να πάρει 3.000 ευρώ. Καλοφάγοτα. Γιατί του εκδικάστηκαν 3.000 ευρώ; Διότι ναι μεν το Δικαστήριο απέρριψε το αίτημά του να καταδικαστώ για συκοφαντική δυσφήμιση, αλλά δέχθηκε ότι τον δυσφήμησα (απλώς και όχι συκοφαντικά) αφού υποστήριξα ότι υπάρχει διαπλοκή με τη διοίκηση Χαραλάμπους. Για την ακρίβεια, για τον τρόπο που το υποστήριξα.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση αυτό έγινε με τρόπο «αιχμηρό, προσβλητικό και ενίοτε ειρωνικό». Το δικαστήριο λοιπόν αποφάσισε πως 3.000 αρκούν για το αδίκημα μου.

Σημαντικό: Το ίδιο το Δικαστήριο σημειώνει πως το ποσό των 3.000 ευρώ «μπορεί μεν να είναι κατώτερο του ελάχιστου ορίου χρηματικής ικανοποίησης των 29.347,03 ευρώ όπως αυτό καθορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου του Ν.1178/1981, κρίνεται όμως σύμφωνα με την προηγηθείσα νομική σκέψη, ότι είναι ανάλογο προς το πραγματικό μέγεθος της προσβολής της προσωπικότητας του ενάγοντος».

Νομίζω όλοι καταλαβαίνουμε έτσι; Ο Κατωπόδης πήρε το 1/10 του ελάχιστου ορίου χρηματικής ικανοποίησης γιατί πολύ απλά τόσο ήταν το πραγματικό μέγεθος της προσβολής της προσωπικότητας του.

Και τα θετικά γι αυτόν στην απόφαση, τελειώνουν κάπου εδώ. Και τώρα να δούμε τα σοκαριστικά, που με δικαιώνουν ηθικά αλλά και ουσιαστικά.

Τι ειπώθηκε

Πολλοί ενδεχομένως να έχετε την απορία, του τι είπε συγκεκριμένα ο Κατωπόδης στον Γκότση. Ποια ήταν «τα ράμματα για τη γούνα του», δηλαδή βρε αδελφέ. Προσωπικά ζήτησα από τον νυν Δήμαρχο να καταθέσει εγγράφως στο Δικαστήριο το τι ειπώθηκε ακριβώς μεταξύ τους. Και ο Ηρακλής Γκότσης το έκανε. Παραθέτω την γραπτή κατάθεση του:

«Τον Φεβρουάριο του 2010 ο κ.Τατάρογλου έδωσε στους αρχηγούς των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ν.Ιωνίας και μεταξύ αυτών και σε εμένα, αφού τότε ήμουν επικεφαλής της παράταξης ΔΑΣΙ, αντίγραφο μιας επιστολής του προς το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία έκανε διάφορα ερωτήματα για τον τρόπο που χρησιμοποιούσε δημοτικά κονδύλια η τότε δημοτική αρχή Νέας Ιωνίας.

Λίγες ημέρες πριν συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Μαρτίου 2010, στο οποίο ο συνάδελφος δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Ιωνία 21ος Αιώνας» κ.Νίκος Κουκουλάρης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς τον Δήμαρχο Νέας Ιωνίας για διάφορα θέματα διαχείρισης της δημοτικής αρχής, δέχθηκα ένα τηλεφώνημα από τον συνάδελφο δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής τότε της δημοτικής παράταξης «Αριστερή Όχθη» κ.Γιάννη Κολμανιώτη.

Ο κ.Γιάννης Κολμανιώτης μου είπε ότι είχε δεχθεί ένα τηλεφώνημα από τον κ.Αντώνη Κατωπόδη ο οποίος του είπε να μην υποστηρίξει ούτε αυτός, ούτε εγώ, ούτε ο κ.Νίκος Κουκουλάρης το υπόμνημα αυτό του κ. Τατάρογλου γιατί, όπως του είπε χαρακτηριστικά, «έχει ράμματα για τη γούνα όλων μας».

Στη συνέχεια προσπάθησα και κατάφερα να επικοινωνήσω ο ίδιος με τον κ.Αντώνη Κατωπόδη και σε ιδιαίτερα έντονο ύφος του ζήτησα να μου απαντήσει αν αυτά που μου είπε ο κ.Γιάννης Κολμανιώτης αληθεύουν και αν αληθεύουν με ποιο θάρρος τα είπε.

Ο κ.Αντώνης Κατωπόδης μου επιβεβαίωσε ότι είπε στον κ.Γιάννη Κολμανιώτη τα παραπάνω και μάλιστα συνεχίζοντας, εκβιάζοντας με επί της ουσίας, μου ανέφερε προκλητικά ότι δήθεν γνωρίζει ότι για την Α.Ε. που ήμουν τότε υπεύθυνος και η οποία είχε έδρα τη Νέα Ιωνία, δεν έχω καταθέσει ισολογισμό για δημοσίευση σε εφημερίδα και αν θέλει μπορεί να κάνει καταγγελία στην τότε αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχίας και να μου κάνει ζημιά.

Η στάση αυτή του κ. Κατωπόδη με εξόργισε όπως είναι κατανοητό και σε ιδιαίτερα έντονο ύφος τον κατήγγειλα και του είπα να κάνει ότι νομίζει».

Ο Γκότσης είπε την αλήθεια

Τι αναφέρει το δικαστήριο, επ αυτής της σοκαριστικής κατάθεσης του Ηρακλή Γκότση; Τα παρακάτω: «η κατάθεση του Ηρακλή Γκότση, για την αξιοπιστία του οποίου το Δικαστήριο δεν έχει κάποιο λόγο να αμφιβάλει, έχει βαρύνουσα σημασία, δεδομένου ότι έχει προσωπική αντίληψη των όσων αναφέρει».

Και σε άλλο σημείο «ο ενάγων (ο Κατωπόδης δηλαδή) δεν δίνει μία πειστική απάντηση για ποιο λόγο οι Ηρακλής Γκότσης και Γιάννης Κολμανιώτης να κατηγορήσουν τον ίδιο για ένα σοβαρό ζήτημα, δεδομένου του ότι οι όποιες διαφωνίες και αντιπαραθέσεις ενδεχομένως υφίσταντο θα έπρεπε σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τους κανόνες της λογικής, να αφορούσαν τον πολιτικό τους αντίπαλο Γιάννη Χαραλάμπους, τότε Δήμαρχο της Νέας Ιωνίας και όχι τον ενάγοντα (τον Κατωπόδη).

Επομένως σύμφωνα με όσα αναπτύχθηκαν στην υπό στοιχείο Ι μείζονα σκέψη, ως προς το εν λόγω περιστατικό, δεν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης και της απλής δυσφήμησης ούτε συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις της διάταξης του άρθρου 920 ΑΚ, δεδομένου του ότι προέκυψε ότι το ισχυριζόμενο γεγονός είναι αληθές».

Αληθές. Αληθές το γεγονός που περιγράφει ο Γκότσης, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου. Ότι δηλαδή ο Κατωπόδης τον πήρε τηλέφωνο και τον εκβίασε. Δικαίωση λοιπόν για μένα που όλοι όσοι ασχολούνται με τα τοπικά κοινά σε Νέα Ιωνία και Ηράκλειο Αττικής γνωρίζουν τον αγώνα που έχω κάνει τόσα χρόνια για να αναδείξω τέτοιες συμπεριφορές.

Χαλάλι λοιπόν τα 3.000 χιλιάρικά συν τους τόκους, επειδή ήμουν αιχμηρός, προσβλητικός και ενίοτε ειρωνικός λέγοντας ότι υπάρχει διαπλοκή.

Ενδεχομένως κάποιοι να έχετε την απορία γιατί δεν υπήρξε κάποια δικαστική εξέλιξη, για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Η απάντηση είναι απλή. Ότι αυτό γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Το ότι αναφέρεται αυτό το περιστατικό σε μια δικαστική απόφαση, δεν σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει και μια διαδικασία δίωξης.

Επίσης, προφανώς κάποιοι θα αναρωτηθείτε και γιατί επέλεξα να δημοσιοποιήσω όλα αυτά, αυτήν τη χρονική περίοδο. Είναι πολύ απλό. Με τη δημοσιοποίηση της απόφασης, είχα επιλέξει συνειδητά να μην δώσω εγώ τα 3.000 ευρώ στον Κατωπόδη. Ας το έκανε αυτός. Και το έκανε.

Έστειλε πριν λίγους μήνες κατασχετήριο εις βάρος μου στους Δήμους Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου Αττικής που έχω συναλλαγές και ζητούσε τα 3.000 ευρώ συν τους τόκους. Σε λίγες μέρες, θα έχει εισπράξει ολόκληρο το ποσό. Οπότε, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί πλήρως το σύνολο της απόφασης και όχι μόνο το σκέλος που τον έκανε πλουσιότερο κατά μερικές χιλιάδες ευρώ, όφειλα να γράψω το συγκεκριμένο σημείωμα.

Αυτά. Και φυσικά αν χρειαστεί να επανέλθω, εδώ είμαστε.

Δείτε και εδώ

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU