Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια: VIDEO – Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Μικρασία – Αλησμόνητες πατρίδες»

Πίνακας Περιεχομένων

Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια: Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Μικρασία – Αλησμόνητες πατρίδες»

Εκατόν εξήντα μοναδικές φωτογραφίες και χάρτες που φέρνουν στο φως σπάνια στιγμιότυπα από την Μικρασιατική εκστρατεία, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την πρώτη εγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και φωτογραφίες των Αλησμόνητων Πατρίδων, περιλαμβάνει η έκθεση φωτογραφίας «Μικρασία – Αλησμόνητες πατρίδες», τα εγκαίνια της οποίας έγιναν την περασμένη Δευτέρα, στο κτήριο του Παναιτωλίου στην Αλσούπολη της Νέας Ιωνίας.

Κάθε φωτογραφία αποτελεί ένα μοναδικό ντοκουμέντο που αποτυπώνει πολύπλευρα τη θυσία του Ελληνισμού στην πατρογονική γη της Μικράς Ασίας.

Μέσα από το συγκινητικό φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης αναβιώνει την πιο σκοτεινή σελίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας 100 χρόνια μετά την καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης τον Σεπτέμβριο του 1922.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 έτη από την Μικρασιατική καταστροφή, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας σε συνεργασία με τους Δήμους Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας και Ηρακλείου Αττικής.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Πρόεδρος του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού του δήμου Νέας Ιωνίας (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) Λουκάς Χριστοδούλου, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους και ανέφερε ότι μέσα από το συγκινητικό φωτογραφικό υλικό ο επισκέπτης της έκθεσης αναβιώνει την πιο σκοτεινή σελίδα του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, 100 χρόνια μετά την καταστροφή και την πυρπόληση της Σμύρνης, τον Σεπτέμβριο του 1922.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους τρεις Δημάρχους για την αγαστή συνεργασία και συνεχάρη τον κ. Λουκά Χριστοδούλου για την άρτια επιμέλεια της έκθεσης. Επιπλέον,  αναφέρθηκε στη σημασία και στην υπέροχη ευκαιρία που δίνεται σε κάθε επισκέπτη να γνωρίσει εικόνες και στιγμές από την Μικρασιατική ιστορία.

Η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου στον χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ο ξεριζωμός των Ελλήνων από τις προγονικές εστίες, δεν προσεγγίζεται μόνο ως τραύμα αλλά και ως ευκαιρία περισυλλογής και άντλησης συμπερασμάτων, σήμερα. Η τέχνη της φωτογραφίας που θα απολαύσουμε μας καλεί όμως να επιλέξουμε πού να σταθούμε. Γιατί  αυτό που κάνει τη φωτογραφία μια παράξενη εφεύρεση είναι οι πρώτες ύλες της, το φως και ο χρόνος.  Αυτό το φως της Ιωνίας δεν μπόρεσε, ούτε και πρόκειται κανείς να μπορέσει να το σβήσει!».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ,  η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος, ο πρ. Υπουργός και Βουλευτής του Βόρειου Τομέα Γιώργος Κουμουτσάκος,  εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων του δήμου Νέας Ιωνίας «Δημιουργία Αλληλεγγύη» Παναγιώτης Μανούρης και «Ενότητα για τη Νέα Ιωνία» Χρήστος Κανλής, ο Αντιπρόεδρος του Π.Π.Ι.Ε.Δ. Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας Χρήστος Κοπελούσος, δημοτικοί Σύμβουλοι των τριών δήμων, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Μικρασιατικών σωματείων. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας, λειτουργώντας και ως ενοποιητικό στοιχείο αυτής της μνήμης στους τρεις δήμους όπου λειτουργεί χωρικά, μαζί με τις 3 αυτές πόλεις, παρουσίασαν τον περασμένο Δεκέμβριο, το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων με θέμα ακριβώς τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, πρόγραμμα που θα ξετυλίγεται ολόκληρο το 2022.

Όπως ανέφερε τότε η Μητρόπολη στην ανακοίνωσή της “Η συμπλήρωση των 100 ετών από την καταστροφή της Σμύρνης ενέπνευσαν τους παραπάνω φορείς γι᾽ αυτή την πρωτοβουλία, προσφέροντας ένα ετήσιο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων θρησκευτικών, πολιτιστικών, θεατρικών, μουσικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών καθ᾽ όλη την περίοδο του 2022. Η συνεργασία και το χρέος στην ιστορική μνήμη αναβλύζουν από το εορταστικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή όλων των Μικρασιατικών και Ποντιακών συλλόγων και των τριών Δήμων… …απηύθυναν πρόσκληση προς όλους τους δημότες των τριών περιοχών, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να αγκαλιάσουν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία με την ενεργή συμμετοχή τους στα δρώμενα και στις εκδηλώσεις, αλλά και στην μεταλαμπάδευση τόσο του πνεύματος, όσο και του πολιτιστικού πλούτου του Μικρασιατικού Ελληνισμού προς τη νέα γενιά.

Η προσφυγιά και οι θυσίες των Ελλήνων αποτελούν ταυτοτικό στοιχείο της μεγάλης αυτής επετείου και καλούν όλους μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη, τον πολιτισμό και την θρησκευτική μας αναφορά».

Δείτε επίσης ΕΔΩ ένα βίντεο που ετοίμασε το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.:

Δείτε το φωτορεπορτάζ:

Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Μικρασιατική Καταστροφή, 100 χρόνια – VIDEO: Το μεγάλο στοίχημα για τη Μητρόπολη & τους 3 δήμους

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU