Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Silvia Moreno-Garcia “Mexican Gothic”

Πίνακας Περιεχομένων

Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Silvia Moreno-Garcia “Mexican Gothic”

Mexican Gothic

Silvia Moreno-Garcia

μτφ.: Έφη Τσιρώνη

εκδ.: Κλειδάριθμος, 408 σελ.

ISBN: 978-960-645-212-3

Η παράδοση του γκόθικ μυθιστορήματος εμπλουτίζεται

Τεράστια εκδοτική επιτυχία του 2020 γνώρισε το μυθιστόρημα της Silvia Moreno-Garcia (γεννημένη στο Μεξικό το 1981, αλλά κάτοικος Καναδά από το 2004) με αποτέλεσμα να μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και να ετοιμάζεται για την τηλεοπτική του μεταφορά.

Και πραγματικά είναι από τις λίγες φορές που μια τόσο μεγάλη εκδοτική επιτυχία έχει και την αντίστοιχη λογοτεχνική αξία, αφού η συγγραφέας του καταφέρνει να δημιουργήσει μια ιστορία που πατάει στέρεα στην παράδοση της γκόθικ λογοτεχνίας ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων γυναικών συγγραφέων που αναμετρήθηκαν με το είδος (π.χ. Δάφνη Ντυ Μωριέ και Σίρλεϊ Τζάκσον, για να αναφερθούμε μόνο στον 20ό αιώνα).

Η ιστορία μας μεταφέρει στο Μεξικό της δεκαετίας του 1950 και έχει ως πρωταγωνίστρια μια νεαρή και απελευθερωμένη κοπέλα ευκατάστατης οικογένειας, τη Νοεμί.

Μετά από προτροπή του πατέρα της, η Νοεμί θα εγκαταλείψει την πρωτεύουσα και την κοσμική ζωή για να επισκεφθεί τη νιόπαντρη ξαδέρφη Καταλίνα στην επαρχία, αφού η πρόσφατη αλληλογραφία τους δείχνει ότι η κοπέλα δεν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Η Νοεμί φτάνει στην εντυπωσιακή αλλά και τρομακτική έπαυλη της οικογένειας Ντόιλ με το όνομα Ψηλό Μέρος και εκεί θα βρεθεί εγκλωβισμένη σε μια απρόσμενη κατάσταση: η ξαδέρφη της είναι πολύ χειρότερα από ότι περίμενε, με ελάχιστες στιγμές διαύγειας, ενώ οι υπόλοιποι ένοικοι της έπαυλης κάνουν ό,τι μπορούν για να την πείσουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Ο υπέργηρος αλλά εξαιρετικά έξυπνος πατριάρχης της οικογένειας Χάουαρντ Ντόιλ φαίνεται συνεπαρμένος από τη Νοεμί, ο σαγηνευτικός αλλά απειλητικός σύζυγος της ξαδέρφης της, Βέρτζιλ, την ελκύει και την απωθεί ταυτόχρονα, η θεία του Φλόρενς είναι αδίστακτα αυστηρή, απαγορεύοντας ακόμα και τις συζητήσεις κατά τη διάρκεια του φαγητού, ενώ ο χλωμός και άνευρος γιος της, ο Φράνσις, προσπαθεί να την προειδοποιήσει ότι μπορεί να κινδυνεύει.

Όταν η Νοεμί θα καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει και θα προσπαθήσει να πάρει την ξαδέρφη της και να φύγουν, θα συνειδητοποιήσει ότι το να φύγεις από το Ψηλό Μέρος δεν είναι τόσο εύκολο όσο νόμιζε.

Το μυθιστόρημα διακρίνεται για την επιτυχημένη ενσωμάτωση όλων όσα θεωρούνται βασικά χαρακτηριστικά του γοτθικού μυθιστορήματος: το απειλητικό αρχοντικό δεν υπάρχει απλά ως σκηνικό που προωθεί τη σκοτεινή εξέλιξη της ιστορίας, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας, απόλυτα συνδεδεμένο με το μυστικό της οικογένειας και ζωντανό σαν μια παλλόμενη καρδιά.

βιβλίο

Το γεγονός ότι ο ηλεκτρισμός δεν υπάρχει και το φως των κεριών δεν επαρκεί για να φωτίσει όλες τις μυστικές γωνίες του αρχοντικού εντείνει την αγωνία και τον τρόμο, τόσο της πρωταγωνίστριας όσο και του αναγνώστη. Τα μυστικά της οικογένειας και η κληρονομικότητα είναι δύο ακόμα χαρακτηριστικά του είδους που ενσωματώνονται αρμονικά στην ιστορία και προσφέρουν την εξήγηση στο μυστήριο που περιβάλλει τους Ντόιλ.

Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που εξηγεί την επιτυχία του μυθιστορήματος είναι η διαγραφή του κεντρικού προσώπου. Η συγγραφέας έχει δημιουργήσει μια πολύπλοκη και πολυεπίπεδη προσωπικότητα, την οποία δεν διστάζει να φέρει σε δύσκολη θέση. Δεν είναι η ιδεατή πρωταγωνίστρια που τα βάζει με το κακό, αλλά μια δυναμική κοπέλα, με ελαττώματα (αλλάζει εύκολα γνώμη, μπορεί να γίνει πιεστική για να γίνει το δικό της) των οποίων έχει γνώση, αλλά με ισχυρή ηθική πυξίδα και την έμφυτη ανάγκη να προστατεύσει αυτούς που αγαπά.

Και είναι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά (θετικά και αρνητικά) που θα την βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Το Mexican Gothic είναι ένα γρήγορο μυθιστόρημα που δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να το αφήσει, εάν δεν φτάσει στο τέλος. Παρά το γεγονός ότι το μυστήριο που καλύπτει το Ψηλό Μέρος και τους ενοίκους του έχει αποκαλυφθεί αρκετά πριν το τέλος της ιστορίας, η αγωνία δεν μετριάζεται και αυτό είναι ενδεικτικό της αφηγηματικής δεινότητας της συγγραφέως.

Ακούστε το podcast από το Book connect us με συνέντευξη από τη συγγραφέα:

Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα “Γενική θεωρία της λήθης”

Βιβλίο

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU