Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Ιωάννα Μπουραζοπούλου “Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;”

Πίνακας Περιεχομένων

Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Ιωάννα Μπουραζοπούλου “Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;”

Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;

Ιωάννα Μπουραζοπούλου

εκδ.: Καστανιώτης, 488 σελ.

ISBN: 978-960-03-6931-1

Ένα εκπληκτικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας

Φανταστείτε ότι μια μεγάλη γεωλογική και φυσική καταστροφή έχει αλλάξει ολοκληρωτικά τον παγκόσμιο χάρτη. Ένα μεγάλο μέρος της νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής έχει βυθιστεί και το Παρίσι και η Μαδρίτη είναι πλέον λιμάνια. Και στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας έκανε την εμφάνισή του ένα μεθυστικό και εθιστικό βιολετί αλάτι.

Βιβλίο

Την εκμετάλλευση του έχει αναλάβει η Κοινοπραξία των Εβδομηνταπέντε, μια εταιρεία που ελέγχει ολόκληρη την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα και στήνει μια Αποικία που αναλαμβάνει την εξόρυξη και αποστολή αυτού του αλατιού που καταφέρνει να υποδουλώσει σχεδόν τους πάντες.

Η Αποικία διοικείται από τον Κυβερνήτη Βερά, το μοναδικό άτομο το οποίο μπορεί να επικοινωνήσει με την Κοινοπραξία. Γύρω του βρίσκονται τα έξι πιο σημαντικά πρόσωπα της Αποικίας και οι πρωταγωνιστές αυτού του μυθιστορήματος: ο γραμματέας του, η σύζυγός του, ο ιερέας, ο διοικητής της Φρουράς, ο ανώτατος δικαστής και ο διευθυντής της Υγειονομικής Μονάδας. Όταν ο Κυβερνήτης πεθαίνει ξαφνικά, οι έξι αυτοί άνθρωποι βλέπουν τη ζωή και τα σχέδια τους να ανατρέπονται, καθώς δεν υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για το τι πρέπει να γίνει σε αυτή την περίπτωση.

Η άμεση επικοινωνία με την έδρα της Κοινοπραξίας είναι αδύνατη, αφού εξαιτίας της ευαίσθητης φύσης του αλατιού δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και η επικοινωνία γίνεται μέσω αλληλογραφίας. Πανικόβλητοι οι έξι πιο κοντινοί άνθρωποι του Κυβερνήτη συνειδητοποιούν ότι ο θάνατός του σημαίνει ότι η αναρχία θα επικρατήσει στην αποικία και αποφασίζουν να τον αποσιωπήσουν. Οι ενέργειές τους και οι αποφάσεις τους τούς οδηγούν σε μια κατάσταση παράνοιας που θα ενταθεί όταν θα κάνει την εμφάνισή του ένας νεαρός που ισχυρίζεται ότι είναι ο νέος Κυβερνήτης και μάλιστα έχει το ίδιο όνομα με τον προκάτοχό του.

Τα έξι πρόσωπα αποφασίζουν να καταγράψουν τα γεγονότα σε μακροσκελής επιστολές που θα αποστείλουν στην Κοινοπραξία. Δύσπιστοι και καχύποπτοι ο ένας απέναντι στον άλλο απομονώνονται και ο καθένας γράφει τη δική του επιστολή χωρίς να γνωρίζει τι γράφουν οι υπόλοιποι.

Αυτές τις επιστολές καλείται να αποκρυπτογραφήσει ο τελευταίος πρωταγωνιστής του μυθιστορήματος, ο Φιλέας Μπουκ, ένας έξυπνος άνδρας, οποίος έχει δημιουργήσει ένα πρωτότυπο σταυρόλεξο για τους Times του Λονδίνου. Κλεισμένος σε ένα γραφείο στην έδρα της Κοινοπραξίας, συνεχώς παρακολουθούμενος, βυθίζεται στην παρανοϊκή κατάσταση που αφηγούνται οι έξι επιστολογράφοι και προσπαθεί να βρει τι πραγματικά συνέβη.

Το μυθιστόρημα εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2007 και πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησε σε νέα έκδοση, επανήλθε στην επικαιρότητα και σίγουρα θα ακολουθήσει την ίδια επιτυχημένη πορεία που γνώρισε στην πρώτη έκδοση. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και απαιτητικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Η συγγραφέας κατορθώνει να δημιουργήσει έναν ιδιαιτέρως απεχθή κόσμο, μια Αποικία γεμάτη σαπίλα και  παρακμή, μια Ευρώπη υποχείριο μιας Κοινοπραξίας (αγνώστων λοιπών στοιχείων) και ανθρώπους άβουλους ή αδύναμους να αντιδράσουν.

Η επιστολική, κατά κύριο λόγο, αφήγηση και η εναλλαγή των οπτικών ανάλογα με τον κάθε επιστολογράφο δίνει έναν ιδιαίτερο ρυθμό σε ένα μυθιστόρημα που εξετάζει ένα εύρος ζητημάτων, από την πολιτική και οικονομική χειραγώγηση των μαζών και τον ρόλο των εξουσιών (Δικαιοσύνη, Εκκλησία, κλπ.) μέχρι την ατομική ψυχολογία και την κρίση συνείδησης.

Η Μπουραζοπούλου, χωρίς ίχνος διδακτισμού, συνδυάζει έξοχα την επιστημονική φαντασία, το επιστολικό μυθιστόρημα και το μυστηριώδες ανάγνωσμα και προτρέπει τον αναγνώστη να στοχαστεί και να προβληματιστεί. Όταν θα τελειώσετε την ανάγνωση και θα κλείσετε το βιβλίο, θα συνεχίσετε να το σκέφτεστε και να προσπαθείτε να δώσετε ερμηνείες, επειδή το “Τι είδε η γυναίκα του Λωτ;” είναι ένα από τα βιβλία που συνεχίζεται ακόμα και όταν έχει τελειώσει.

 

Δείτε τη συνέντευξη της Ιωάννας Μπουραζοπούλου στην εκπομπή «Βιβλιοβούλιο»:

Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου : Silvia Moreno-Garcia “Mexican Gothic”

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

1 σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU