Νέα Ιωνία : Με έντονο Μικρασιάτικο χρώμα η φετινή παρέλαση – ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πίνακας Περιεχομένων

Νέα Ιωνία : Με έντονο Μικρασιάτικο χρώμα η φετινή παρέλαση – ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιασιατική Καταστροφή και τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, η φετινή παρέλαση της επετείου της 25ης Μαρτίου στη Νέα Ιωνία, είχε έντονα Μικρασιάτικο χρώμα.

Μεταξύ άλλων, αιρετοί, μέλη του Κέντρου Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του δήμου Νέας Ιωνίας και μέλη Μικρασιάτικων σωματείων φόρεσαν παραδοσιακές ενδυμασίες.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου, σε ανάρτησή του (από εκεί και οι φωτογραφίες)Φέτος η παρέλασή μας είχε χρώμα Μικρασιατικό και θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ στη πόλη μας!  Η  παρέλαση ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό πανό που έγραφε 100χρόνια Μικρασιατικού ελληνισμού που κρατούσαν 4 άτομα με παραδοσιακές ενδυμασίες: Στη συνέχεια ανοίγει την παρέλαση το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του δήμου μας, για πρώτη φορά με την Σημαία του Μουσείου ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που κρατούσαν τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου: Λουκάς Χριστοδούλου, Γκέλυ Σακκαλόγλου, Μάκης Λυκούδης, Ξένια Παλιόγλου) και ακολουθούσε το λάβαρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. 

Στη συνέχεια έρχονται η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας με το λάβαρό της, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας με τη σημαία, το λάβαρό του και την εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, η  Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» με το λάβαρό της, το Λύκειο Ελληνίδων (παράρτημα Ν. Ιωνίας) με τη σημαία τους, ο Σύλλογος  Ποντίων Ν. Ιωνίας «Η Σινώπη» με το λάβαρό τους, ο Σύλλογος «Μνήμες Παράδοσης» με το λάβαρό τους και το Χορευτικό Εργαστήρι με το λάβαρό του. Όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες! Στη συνέχεια ακολουθούσαν  100 άτομα με παραδοσιακές ενδυμασίες από τις περισσότερες περιφέρειες της Ανατολής που έφεραν το όνομα μιας πόλης!”

Αναλυτικά ολόκληρη η ανάρτηση:

«Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον ξεριζωμό των Χριστιανικών  πληθυσμών από την Ανατολία. Από την πυρπόληση της Σμύρνης. Από την άφιξη των προσφύγων στη μητέρα πατρίδα.

Τιμάμε τους προγόνους μας και σηκώνοντας τα βλέμματα ψηλά, λαμβάνουμε δύναμη και τους ευχαριστούμε γιατί κόντρα στις συνθήκες επιβίωσης, επέζησαν, δημιούργησαν και μεγαλούργησαν.

Συνέβαλαν κατά το μέγιστο, στην ανάπτυξη της Ταπητουργίας και της Υφαντουργίας αλλά και της Εθνικής Οικονομίας, στην ανάδειξη του Μικρασιατικού πολιτισμού μέσω των γραμμάτων και των τεχνών, στην ομογενοποίηση της πατρίδας μας.

Φέτος η παρέλασή μας είχε χρώμα Μικρασιατικό και θεωρώ ότι ήταν η καλύτερη που έχει γίνει ποτέ στη πόλη μας!

 Η  παρέλαση ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό πανό που έγραφε 100 χρόνια Μικρασιατικού ελληνισμού που κρατούσαν 4 άτομα με παραδοσιακές ενδυμασίες:

Στη συνέχεια ανοίγει την παρέλαση το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του δήμου μας, για πρώτη φορά με την Σημαία του Μουσείου ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. που κρατούσαν τα μέλη του Διοικ. Συμβουλίου: Λουκάς Χριστοδούλου, Γκέλυ Σακκαλόγλου, Μάκης Λυκούδης, Ξένια Παλιόγλου) και ακολουθούσε το λάβαρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

 Στη συνέχεια έρχονται η Ένωση Σπάρτης Μ. Ασίας με το λάβαρό της, ο Σύνδεσμος Αλαγιωτών Ν. Ιωνίας με τη σημαία, το λάβαρό του και την εικόνα της Παναγίας της Πισιδιώτισσας, η  Πολιτιστική Ένωση Μικρασιατών «Η Καππαδοκία» με το λάβαρό της, το Λύκειο Ελληνίδων (παράρτημα Ν. Ιωνίας) με τη σημαία τους, ο Σύλλογος  Ποντίων Ν. Ιωνίας «Η Σινώπη» με το λάβαρό τους, ο Σύλλογος «Μνήμες Παράδοσης» με το λάβαρό τους και το Χορευτικό Εργαστήρι με το λάβαρό του. Όλοι ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες!

Στη συνέχεια ακολουθούσαν  100 άτομα με παραδοσιακές ενδυμασίες από τις περισσότερες περιφέρειες της Ανατολής που έφεραν το όνομα μιας πόλης!

Εκπληκτικό θέαμα και μεγάλη συγκίνηση!

Στη  συνέχεια της παρέλασης ακολουθούσαν πρόσκοποι, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, δημοτικά, γυμνάσια, Λύκεια ενώ την παρέλαση έκλεισε η Χορωδία του Οργανισμού Πολιτισμού Νεολαίας και Άθλησης (Ο.Π.Α.Ν.)

Απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι βοήθησαν στην εν λόγω άρτια από πάσης εμφάνισης παρέλαση, που ήταν τιμή και δόξα στον Μικρασιατικό Πολιτισμό και Ελληνισμό!

Τους τιμάμε – δεν τους ξεχνάμε – χρόνια πολλά!

Μετά από χρόνια θα λέμε… Ήμουν κι εγώ εκεί!»

Δείτε όλες τις φωτογραφίες:

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Νέα Ιωνία – «Όμηροι» στα σπίτια τους ιδιοκτήτες λόγω Κτηματολογίου

Νέα Ιωνία

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU