Νέα Ιωνία: Οι θέσεις των παρατάξεων για το διά περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο για τις προσλήψεις

Οι θέσεις των παρατάξεων για το διά περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο για τις προσλήψεις:

Δημιουργία – Αλληλεγγύη

Για μία ακόμη φορά η Δημοτική Αρχή και η Δήμαρχος, κατά την πάγια τακτική που καθιέρωσαν στην θητεία που διανύουμε, αιφνιδίασαν τους Δημοτικούς Συμβούλους στέλνοντας το πρωί της Παρασκευής, 18 Αυγούστου 2023, πρόσκληση για Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το μεσημέρι της ίδιας ημέρας (αποστολή συμμετοχής και ψήφου),η οποία έγινε διά ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ, για θέμα πολύ σοβαρό για την λειτουργία του Δήμου μας, καθώς αφορά τον Ετήσιο Προγραμματισμό Προσλήψεων Τακτικού Προσωπικού του Δήμου Νέας Ιωνίας για το έτος 2024.

Το συγκεκριμένο θέμα όφειλε η Δημοτική Αρχή να το φέρει στο Δημοτικό Συμβούλιο και να το συζητήσουμε διά ζώσης, καθώς η σχετική Εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ απεστάλη στον Δήμο μας την 1η Αυγούστου 2023 και είχε όλο το χρόνο έστω και την ύστατη ώρα (πριν αρχίσουν οι θερινές διακοπές των περισσοτέρων) να το εισάγει και να το συζητήσουμε κανονικά και όπως αρμόζει στο θέμα για να αναπτυχθούν οι απόψεις μας.

Προφανώς όμως ελλείψει προγραμματισμού και σχεδιασμού και για να μην φανεί ακόμη μια φορά η ένδεια και η ανεπάρκεια της Δημοτικής αρχής το έφεραν άρον-άρον προς ψήφιση και εντελώς διεκπεραιωτικά.

Νέα Ιωνία

Η παράταξή μας, καθώς δεν προηγήθηκε ούτε καν προφορική (τηλεφωνική) ενημέρωση για την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν συμμετείχε επειδή δεν λάβαμε γνώση έγκαιρα. Παρόλα αυτά δηλώνουμε την αντίθεση μας στον προγραμματισμό όπως περιγράφεται στην εισήγηση καθώς ειδικότητες που θα μπορούσαν να καλυφθούν και με άλλους τρόπους όπως (π.χ. μηχανικών  με την συνδρομή και άλλων Δήμων στην Πολεοδομία μας  με προγραμματικές συμβάσεις ) κρίνονται από την Δημοτική Αρχή επιτακτικές, ενώ σε άλλες που υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις (π.χ. κοινωνικών λειτουργών, διοικητικών, οδηγών, τεχνιτών)  ζητούνται ελάχιστες θέσεις. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι Υπηρεσίες όπως η Κοινωνική ή του Περιβάλλοντος να μην μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των συμπολιτών μας αφού υπάρχουν κενά και δεν ζητούνται οι ειδικότητες που χρειαζόμαστε.

Επομένως η συγκεκριμένη διαδικασία όπως εξελίχθηκε, με αποκλειστική ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της Δημάρχου, απαξιώνει ακόμη μία φορά τον θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου και φανερώνει την παντελή αδιαφορία της για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Δήμου που είναι άμεσα συνυφασμένη με το προσωπικό και τους εργαζόμενους του.

Είναι λυπηρό και κατάντια να οργανώνονται με την τελευταία λεπτομέρεια  τα ψευτο -βαψίματα, τα  θεάματα της σειράς και οι αναπλάσεις των … λίθων, ενώ το θέμα των προσλήψεων προσωπικού που είναι προς όφελος των πολιτών να εισάγεται πρόχειρα και την τελευταία ώρα . Και αυτό είναι πολιτική επιλογή της Δημοτικής Αρχής.

Ενότητα για τη Νέα Ιωνία

Η δημοτική ομάδα της παράταξης μας “Ενότητα για τη Νέα Ιωνία”, συμμετείχε στη δια περιφοράς σύγκλιση του ΔΣ με τις ακόλουθες παρατηρήσεις επί της διαδικασίας αλλά και επί της εισήγησης του θέματος του προγραμματισμού προσλήψεων για το έτος 2024.

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ

Το πολύ σημαντικό θέμα των προσλήψεων στους δήμους και ειδικά στο Δήμο Νέας Ιωνίας, δεν είναι μόνο επιχειρησιακό αλλά βαθιά πολιτικό.

Την περίοδο όπου οι δήμοι έχουν επωμιστεί πληθώρα κρατικών λειτουργιών καλύπτοντας τα κενά της κεντρικής κυβέρνησης, θα περίμενε κανείς να έχουν το ανάλογο προσωπικό για να φέρουν εις πέρας τις προσφερόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Ο Δήμος Νέας Ιωνίας είναι υποστελεχωμένος με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κοινωνική Υπηρεσία η οποία βρίσκεται σε υπηρεσιακό αδιέξοδο λόγω της έλλειψης προσωπικού.

Η δημοτική αρχή οφείλει να δώσει προτεραιότητα σε κοινωνικές παροχές και στη βοήθεια προς τους δημότες που έχουν ανάγκη, μέσα από την στελέχωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Αντί αυτής της στόχευσης επιλέγει :

  • να μην διεκδικεί από την κεντρική κυβέρνηση μόνιμο προσωπικό και
  • εισηγείται την πρόσληψη ΜΟΝΟ ενός (1) υπαλλήλου για ολόκληρη την Κοινωνική Υπηρεσία ενώ εισηγείται και την πρόσληψη ενός (1) οδηγού για την κ.Δήμαρχο κάνοντας απόλυτα καθαρό τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη δημόσια διοίκηση και τις κοινωνικές προτεραιότητες.

Η κοροϊδία της δημοτικής αρχής δεν έχει όρια.

Για τους παραπάνω λόγους δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την εισήγηση της και καταγγέλλουμε τις αντιλαϊκές προτεραιότητες της δημοτικής αρχής

ΕΠΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή δεν σέβεται τους δημοτικούς συμβούλους της Νέας Ιωνίας απαξιώνοντας τραγικά τον θεσμό.

Αποστέλλει πρόσκληση για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, με mail, στις 09.00 το πρωί με χρονοδιάγραμμα απάντησης από 11.00 έως 12.00, χωρίς καμία ενημέρωση, τουλάχιστον των επικεφαλής από την προηγούμενη ημέρα, ώστε οι παρατάξεις να είναι ενήμερες, προετοιμασμένες και να μπορούν να συμμετέχουν με δημιουργικές προτάσεις.

Απαράδεκτη διαδικασία που δείχνει ότι η δημοτική αρχή λειτουργεί χωρίς να ενδιαφέρεται να δημιουργήσει συγκλίσεις αλλά και υπονομεύοντας τις δημοτικές διαδικασίες αφού είναι πιθανό πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι να μην έχουν ενημερωθεί για την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού συμβουλίου ένα πρωινό του Αυγούστου με mail, δύο ώρες πριν τη σύγκληση του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Δεν δημιουργήθηκε η απαραίτητη απαρτία ως ήταν αναμενόμενο αφού η πρόσκληση εστάλη τελευταία στιγμή αιφνιδιαστικά, κατά την προσφιλή τακτική της δημοτικής αρχής.

Λαϊκή Συσπείρωση

Την Παρασκευή 18/08/23 στις 9.35 π.μ. λάβαμε με έκπληξη πρόσκληση από τον πρόεδρο  του δημοτικού συμβουλίου Ν. Ιωνίας για κατεπείγουσα σύγκληση έκτακτης δια περιφοράς 26η συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου , την ίδια ημέρα  στις 11.00 π.μ. με θέμα: « Ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού του  Δήμου Ν. Ιωνίας για το έτος 2024».

Η δικαιολογία του κατεπείγοντος, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή Θωμαϊδου,  οφείλεται στο γεγονός ότι  η προθεσμία υποβολής αιτήματος, προς το Υπουργείο Εσωτερικών, για τον αριθμό των προσλήψεων και των ειδικοτήτων που έχει ανάγκη ο δήμος, λήγει στις 23/08/23! Η απάντησή μας μάλιστα, για τη συμμετοχή μας και την ψήφο μας  έπρεπε να δοθεί ως τις 12.00 το μεσημέρι!

Το συγκεκριμένο θέμα βεβαίως ήταν γνωστό από την προηγούμενη 25η συνεδρίαση του Δ.Σ. 7/8/23, όταν ο πρόεδρος προσπάθησε να το φέρει εμβόλιμα κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης και ψήφισης πρότασης που αφορούσε την απαλλοτρίωση της ΕΡΙΟΤΕΚ!

Τότε η πρότασή μας ήταν να το συγκεκριμένο θέμα συζητηθεί σε επόμενη δια ζώσης συνεδρίαση του Δ.Σ. μέσα σε 2 ημέρες για να αποφασίσει το Δ.Σ την πρόσληψη προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες για κάθε υπηρεσία. Πρόταση που την αποδέχτηκαν και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις.

Αντί γι΄ αυτό η δημοτική αρχή έρχεται λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας με μία πρόταση – κοροϊδία για νέες ¨προσλήψεις¨. Με βάση όμως την ίδια της την εισήγηση ενώ από τη μια παραδέχεται τη συνεχή μείωση του προσωπικού κατά 74 άτομα από το 2019, από την άλλη εισηγείται προσλήψεις για 25 άτομα, μακριά φυσικά από τις πραγματικές ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών.  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το αίτημα για  πρόσληψη ενός και μόνο  υπαλλήλου για τη λειτουργία της Κοινωνικής Υπηρεσίας, η οποία όπως είναι γνωστό δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στο έργο της με το λιγοστό εναπομείναν προσωπικό.

Είναι σαφείς και χαρακτηριστικές εδώ και χρόνια οι  προτάσεις που εκπορεύονται από την Ε.Ε και τον ΟΟΣΑ και κινούνται στη λογική του λεγόμενου «εξορθολογισμού του κόστους και του προσωπικού»  άρα είναι γνωστές και οι προτεραιότητες που βάζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές που συμφωνούν και υπακούουν σε αυτές τις εντολές. Είναι καιρός και οι δημότες να αλλάξουν σελίδα στην πολιτική τους και εκλογική τους επιλογή, αναδεικνύοντας τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  δημοτική αρχή!

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Ν. Ιωνίας με βάση τα παραπάνω έστειλε την παρακάτω απάντηση:

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  ΓΙΑ  ΤΗΝ 26η ΕΚΤΑΚΤΗ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ    ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

1) Πρόεδρο Δ.Σ Ν. Ιωνίας

2) Δήμαρχο Ν, Ιωνίας

3) Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων

4) Δημοτικούς Συμβούλους

5) Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνία

 

Κύριε πρόεδρε

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το συλλογικό ΠΟΛΙΤΙΚΟ όργανο του Δήμου που με τις αποφάσεις του καθορίζει τους στόχους και τις προτεραιότητες που πρέπει να επικρατούν στην καθημερινή δράση του Δήμου. Η τακτική της Κυβέρνησης και των δήμων σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών κινείται στη λογική της υποχρηματοδότησης με  προσωπικό των ελαστικών σχέσεων εργασίας υπό καθεστώς εργασιακής και πολιτικής ομηρίας.

Εδώ και πάνω από 15 χρόνια το θέμα της έλλειψης επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού σε όλο το δημόσιο και κατά συνέπεια και στον δικό μας δήμο έχει διογκωθεί και οδηγεί αντικειμενικά στην αδυναμία της εύρυθμης  λειτουργίας όλων των υπηρεσιών, με άμεση επίπτωση  στις προσφερόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες.

Η έλλειψη προσωπικού δεν είναι δυνατόν να καλύπτεται από δεκάδες συμβάσεις διαφόρων τύπων ( ΟΑΕΔ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ – ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ – ΕΣΠΑ κλπ ) γι΄ αυτό άλλωστε πάγια θέση της ΛΑ. ΣΥ και του ταξικού εργατικού  κινήματος  είναι η μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων δίχως όρους και προϋποθέσεις .

Άρα για εμάς δεν είναι μια τυπική διαδικασία να πούμε ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ στην εισήγηση της υπηρεσίας , που σημειωτέον δεν υπογράφεται και από τον – την αρμόδιο/α Προϊστάμενο/η !!! , πολύ δε περισσότερο αφού και από την ίδια την εισήγηση προκύπτουν αρκετά στοιχεία με το κυριότερα ότι  :

  • στον δήμο υπήρξε από το 2019 ΜΕΙΩΣΗ προσωπικού κατά ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ {74} άτομα ενώ υπήρξε μόνο προσθήκη 21 ατόμων .
  • δεν δίδεται επαρκής δικαιολογία γιατί 18 θέσεις παραμένουν ακόμα κενές !!!
  • γιατί η πρόταση περιλαμβάνει 25 άτομα και όχι σίγουρα το σύνολο των κενών οργανικών θέσεων του ΟΕΥ .
  • τέλος ποιες και πόσες θέσεις προτείνονται αντίστοιχα για τα Νομικά Πρόσωπα.

Κύριε  Πρόεδρε, με βάση  τα παραπάνω, και μετά την πρόσφατη εμπειρία του θέματος της ΕΡΙΟΤΕΚ , θεωρούμε ότι:

α)  το συγκεκριμένο θέμα έπρεπε να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ.

β)  Παρά την πάγια αντίθετη θέση μας απέναντι  σε δια περιφοράς συνεδριάσεις του Δ.Σ.  με τη δικαιολογία του κατεπείγοντος, για την πρόσληψη προσωπικού, με  προθεσμίες λίγο πριν τη λήξη τους, που ΠΡΟΦΑΝΩΣ Κυβέρνηση και Δήμος με πολιτικούς τακτικισμούς χρησιμοποιούν  για να μην προχωρήσουν στις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και να μετατοπίσουν εκβιαστικά την ευθύνη στους δημοτικούς συμβούλους για κάτι τέτοιο,

γ)  επειδή οι δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου μας δεν πρέπει να χάσουν, για άλλη μία φορά,   έστω και μερικούς υπαλλήλους που έχουν ανάγκη ακόμη και για την ελάφρυνση όσων εργαζομένων έχουν μείνει να υπηρετούν σ΄ αυτές,

δ)  συμμετέχουμε στη συνεδρίαση για τη διαπίστωση απαρτίας και ψηφίζουμε την πρόσληψη των προτεινομένων υπαλλήλων, απαιτώντας ταυτόχρονα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και τον διορισμό μόνιμου επαρκούς  προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών και  τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ

Κ. ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ – Π.ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ  –  Θ. ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ  –  ΑΛ. ΜΑΤΘΑΙΟΥ  –  ΕΛ. ΜΠΟΤΖΙΟΛΗ

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU