Νέα Ιωνία & Βόρεια Προάστια – ΒΙΝΤΕΟ: Τα ενοίκια τραβάνε την ανηφόρα

Πίνακας Περιεχομένων

Νέα Ιωνία & Βόρεια Προάστια – ΒΙΝΤΕΟ: Έντονα ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι τιμές ενοικίασης κατοικιών το 2021 στην Αττική. Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία του δικτύου μεσιτών της RE/MAX Ελλάς, τα μισθώματα παρουσίασαν αύξηση κατά μέσο όρο 5% σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ειδικότερα, στην Αττική αυξήθηκαν 6,2%, στη Θεσσαλονίκη 9,4% και στην Περιφέρεια 1,4%. Βάσει των στοιχείων αυτών αλλά και των δεδομένων που αφορούν στις αγοραπωλησίες ακινήτων προκύπτει ότι η αγορά του Real Estate στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη ανθεκτικότητα εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού και συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους αγοραστές.

Παρά το γεγονός ότι η υγειονομική κρίση έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών, αναδεικνύοντας νέες ανάγκες που οδήγησαν με τη σειρά τους σε επιλογή ακινήτων με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με το παρελθόν, μέχρι στιγμής καταγράφονται θετικές επιπτώσεις στη ζήτηση και στις τιμές ενοικίασης.

Σταθεροποίηση με ανοδικές τάσεις είναι το χαρακτηριστικό που συναντάει κανείς στην κτηματαγορά αυτό το διάστημα, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι σε περιόδους κρίσεων η αγορά του Real Estate πρωτοπορεί σε σύγκριση με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί ασφαλές «καταφύγιο» για όλα τα πορτοφόλια. Επίσης, από τα στοιχεία της RE/MAX Ελλάς, προκύπτει ότι το lockdown και η τηλεργασία ενίσχυσαν τη ζήτηση. Η τάση αυτή, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά ποιοτικών ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, έδωσε μια επιπλέον ώθηση στις τιμές. Από περιοχή σε περιοχή διαπιστώνει κανείς διαφοροποιήσεις ως προς τα ζητούμενα τετραγωνικά αλλά και την ηλικία των ακινήτων. Αναλυτικότερα τα συμπεράσματα της έρευνας ανά περιοχή παρακάτω.

Αττική

Θετικό ήταν το πρόσημο στις τιμές των ενοικίων στο σύνολο των περιοχών της Αττικής.

Από τα στοιχεία της REMAX, προκύπτει ότι στο κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και τα νότια προάστια, καταγράφηκε άνοδος σε ποσοστό 11,6%, 16,7%  και 13,9% αντίστοιχα, ενώ στον Πειραιά και στη δυτική Αττική παρουσιάστηκε αύξηση 12,7% και 4,2% αντίστοιχα.

Στο κέντρο της Αθήνας σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20 – 25 ετών, εμβαδού 51-80 τ.μ. με το μέσο μίσθωμα να ανέρχεται σε 450 ευρώ.

Στον Πειραιά και τις όμορες περιοχές του, το μέσο ενοίκιο ανέρχεται σε 410 ευρώ με τη ζήτηση να επικεντρώνεται σε ακίνητα ηλικίας έως 20 ετών και εμβαδού από 51 έως 80 τετραγωνικά μέτρα.

Νέα Ιωνία & Βόρεια Προάστια

Η έρευνα της REMAX κατατάσσει τη Νέα Ιωνία στην Δυτική Αττική (αυτό δεν είναι ακριβές διοικητικά ή γεωγραφικά, ωστόσο “ταιριάζει” περισσότερο οικονομικά).

Νέα Ιωνία

Στη Δυτική Αττική λοιπόν η ζήτηση στρέφεται σε διαμερίσματα ίδιου μεγέθους και παλαιότητας με το κέντρο της Αθήνας, με το ύψος του μέσου ενοικίου να κυμαίνεται σχετικά χαμηλά στα 340 ευρώ.

Νέα Ιωνία – Που βρισκόμαστε

Για τη Νέα Ιωνία, ο μέσος όρος κόστους ενοικίασης ανά τετραγωνικό είναι στα 5,7 ευρώ.

Δυτικά Προάστια (μέσο ενοίκιο: 420 ευρώ)

Αγία Βαρβάρα: 375
Αιγάλεω: 413
Νέα Ιωνία: 428
Χαϊδάρι: 450

Ειδικά στοιχεία για το Ηράκλειο Αττικής δεν παρουσιάζει η REMAX, ωστόσο μπορούμε να πάρουμε μία… ιδέα, από τις όμορες περιοχές, όπως το Μαρούσι (7,9) ή το Χαλάνδρι (8,3). Με αυτά τα δεδομένα, λογικά ο μέσος όρος κόστους ενοικίασης ανά τετραγωνικό στο Ηράκλειο Αττικής πρέπει να κυμαίνεται ανάμεσα στα 7 με 8 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Νέα Ιωνία – Διαβάστε εδώ αντίστοιχο ρεπορτάζ του Ιουνίου

Βόρεια Προάστια (μέσο ενοίκιο: 615 ευρώ)

Αγία Παρασκευή: 540
Βριλήσσια: 548
Γαλάτσι: 458
Γέρακας: 458
Διόνυσος: 487
Εκάλη: 563
Κηφισιά: 705
Μαρούσι: 593
Νέα Ερυθραία: 600
Παπάγου: 600
Φιλοθέη: 833
Χαλάνδρι: 623
Χολαργός: 608
Νέο Ψυχικό: 765
Παλαιό Ψυχικό: 848

Στα Βόρεια και τα Νότια προάστια λοιπόν οι μέσες τιμές των ενοικίων είναι σχεδόν διπλάσιες από τις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής καθώς διαμορφώνονται στα 800 και 750 ευρώ αντίστοιχα, ενώ ζητούνται ακίνητα μεγαλύτερης επιφάνειας από 81 έως 120 τ.μ. με τις μεζονέτες να παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων.

Στην πρώτη θέση των χαρακτηριστικών που καθορίζουν τις επιλογές των ενδιαφερόμενων ενοικιαστών στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, βρίσκεται η καλή κατάσταση ενός ακινήτου, εάν δηλαδή είναι ανακαινισμένο και διαθέτει καινούργια  κουφώματα (79% & 62% αντίστοιχα). Καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για ενοικίαση παίζουν επίσης αν το ακίνητο διαθέτει θέση parking (65%) και αν βρίσκεται κοντά σε στάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (50%).

 

Επίσης δείτε εδώ Πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς για τις τιμές πώλησης των ακινήτων το 2020.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU