Νιφάδες Δημητριακών: Με ποια κριτήρια να επιλέξω τις καλύτερες;
Της Ιωάννας Κεχριμπάρη – Αν σου ζητούσα να σκεφτείς ένα γρήγορο και εύκολο στην προετοιμασία πρωινό γεύμα, θα σου περνούσε σίγουρα από το μυαλό να προσθέσεις σε ένα μπολ γάλα και νιφάδες δημητριακών! Μάλιστα, αν το συνδυάσεις με κάποιο φρούτο, αποτελεί ένα πλήρες γεύμα, που σου προσφέρει ενέργεια, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπαρά και πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά!
Παρόλο που η απάντηση είναι εύκολη, όταν βρίσκεσαι μπροστά στα ράφια με τα δημητριακά πρωινού στο σούπερ μάρκετ, ενδεχομένως να προβληματίζεσαι για το ποια συσκευασία να επιλέξεις. Σε αυτό το άρθρο θα σου δώσω κάποιες χρήσιμες συμβουλές για το πως μπορείς να επιλέξεις τις καλύτερες νιφάδες δημητριακών, καθώς και νόστιμες ιδέες για να τις καταναλώσεις διαφορετικά.
Τι να προσέξεις
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις κρατώντας μια συσκευασία νιφάδων δημητριακών είναι να βρεις τη διατροφική της ετικέτα και τη λίστα των συστατικών. Εκεί μπορείς να βρεις όλες τις πληροφορίες του προϊόντος για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, οι οποίες θα καθορίσουν την τελική σου επιλογή!
Ολική Άλεση
Επίλεξε τις νιφάδες με δημητριακά ολικής άλεσης σε υψηλό ποσοστό, καθώς η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, λόγω της υψηλής θρεπτικής τους αξίας. Επιπλέον, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες εκτός από το ότι σε χορταίνουν καλύτερα, φροντίζουν και για την υγεία και τη καλή λειτουργία του γαστρεντερικού σου συστήματος!
Σάκχαρα
Επίλεξε τις νιφάδες δημητριακών με τη χαμηλότερη ποσότητα σακχάρων ανά μερίδα (<6 γραμμάρια). Τα προστιθέμενα σάκχαρα μπορεί να αναγράφονται με διαφορετικούς τρόπους στη λίστα των συστατικών: ζάχαρη, σιρόπι, μέλι κ.ά.Tip: Αν σου αρέσουν οι νιφάδες δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα, μπορεί να παρατηρήσεις ότι περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα σακχάρων από αυτή που σου ανέφερα παραπάνω. Αυτό συμβαίνει γιατί στα συνολικά σάκχαρα που αναφέρονται στην ετικέτα έχουν υπολογιστεί συνολικά τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων και τα προστιθέμενα σάκχαρα. Πριν τα βάλεις στο καλάθι σου, επιβεβαίωσε ότι τα φρούτα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των συστατικών, πριν από τα πρόσθετα σάκχαρα.
Λιπαρά
Σε γενικές γραμμές, οι νιφάδες δημητριακών είναι χαμηλές σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά. Τα συστατικά που αυξάνουν το περιεχόμενο σε λιπαρά είναι, κυρίως, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα.Tip: Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας και την αναζητάς στο πρωινό σου γεύμα, επίλεξε νιφάδες δημητριακών με επικάλυψη σοκολάτας και όχι με κομμάτια σοκολάτας, για να περιορίσεις το περιεχόμενο σε λιπαρά και σάκχαρα.
Μέγεθος Μερίδας
Το μέγεθος της μερίδας καθορίζει τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος. Επιβεβαίωσε ότι το μέγεθος της μερίδας ταιριάζει με την ποσότητα που καταναλώνεις, για να μην ξεφύγει το γεύμα σου θερμιδικά ή σε συστατικά όπως τα σάκχαρα και τα λιπαρά.
Εναλλακτικοί συνδυασμοί
Αν θέλεις να καταναλώσεις τις αγαπημένες σου νιφάδες δημητριακών με διαφορετικούς συνδυασμούς δοκίμασε τα παρακάτω: Αντί για γάλα ή γιαούρτι… δοκίμασε να συνδυάσεις τις νιφάδες δημητριακών με χυμό φρούτων, κεφίρ ή κάποιο φυτικό υποκατάστατο γάλακτος, όπως το γάλα αμυγδάλου.
Αν ο καιρός έχει κρυώσει, πρόσθεσε τις νιφάδες δημητριακών σε ζεστό γάλα και πρόσθεσε κανέλα για έξτρα άρωμα και γεύση. Φτιάξε τα δικά σου δημητριακά πρωινού, προσθέτοντας νιφάδες δημητριακών, που συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς ή σπόρους. Εσύ ποιο συνδυασμό θα επιλέξεις στο πρωινό σου;
Preview:
“Λογοτεχνία από το Μεξικό: πιθανόν στη χώρα μας αρκετοί γνωρίζουν τον Octavio Paz και τον Carlos Fuentes, αλλά δεν νομίζω ότι οι γνώσεις μας για την λογοτεχνική παραγωγή -και μάλιστα τη σύγχρονη- αυτής της χώρας φτάνουν πέρα από αυτούς.
Μια νέα, λοιπόν, λογοτεχνική φωνή από το Μεξικό σύστησε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό ο εκδοτικός οίκος Ίκαρος. Ο Vicente Alfonso (γεννημένος στο Τορεόν το 1977) είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος. Υπήρξε δύο φορές υπότροφος του Ιδρύματος για τα Μεξικανικά Γράμματα και το μυθιστόρημά του “Τα Λείψανα του Αγίου Λαυρεντίου” τιμήθηκε με το διεθνές βραβείο Sor Juana Ines de la Cruz το 2014. Επίσης, το 2003 και το 2007 τιμήθηκε για τη δημοσιογραφική του δουλειά”…