Περιφέρεια Αττικής – Σοβαρά ερωτηματικά για το διδακτορικό Πατούλη

Πίνακας Περιεχομένων

Περιφέρεια Αττικής – Σοβαρά ερωτηματικά για το διδακτορικό Πατούλη

Σάλο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα της «Αυγής», σύμφωνα με το οποίο ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης προέβη σε εκτεταμένη λογοκλοπή κατά την εκπόνηση του διδακτορικού του.

Ο ίδιος ο Γ.Πατούλης αρνείται τα πάντα, ωστόσο προκειμένου να αποδειχθεί η λογοκλοπή, το ρεπορτάζ της εφημερίδας βασίζεται σε σχετικό λογισμικό εντοπισμού το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στην πανεπιστημιακή κοινότητα και είναι… αλάθητο.

Περιφέρεια Αττικής

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «έχουμε να κάνουμε με μια διδακτορική διατριβή που στις σελίδες της ένας προσεκτικός αναγνώστης θα συναντήσει και θα εντοπίσει πλήθος αυτολεξεί αποσπασμάτων από προγενέστερα διδακτορικά οκτώ άλλων επιστημόνων, χωρίς κανένα από αυτά να βρίσκεται εντός εισαγωγικών και χωρίς την παραμικρή παραπομπή σε πηγή».

Συγκεκριμένα η Αυγή τονίζει ότι «Με τη συνδρομή ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών “τρέξαμε” τη διατριβή του Γ. Πατούλη σε λογισμικό εντοπισμού λογοκλοπής για να διαπιστώσουμε ότι από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές.

Δεν ανήκουν δηλαδή στον Γ. Πατούλη, αλλά, μεταξύ άλλων, ιδίως στους Ιωάννη Δ. Παπαναστασίου («Εμβιομηχανική και κλινική μελέτη της οστεοσύνθεσης υποκεφαλικών καταγμάτων μηριαίου με τρεις αποκλίνοντες αυλοφόρους κοχλίες δίκην ριπιδίου», Αθήνα, 2012), Ιωάννη Π. Γαλανόπουλο («Κλινική και εμβιομηχανική μελέτη των ανάστροφα λοξών καταγμάτων του ισχίου», Αθήνα, 2019), Κωνσταντίνο Γ. Μακρίδη («Προοπτική μελέτη της μετεγχειρητικής εξέλιξης των ασθενών με κάταγμα ισχίου και εκτίμηση των παραγόντων που μπορεί να την επηρεάζουν», Λάρισα, 2016), Χρήστο Θ. Βώττη (Αθήνα, 2019), Βασιλική Β. Παπακωνσταντίνου (Αθήνα, 2005),

Γεώργιο Σ. Τρελλόπουλο («Μελέτη φλεγμονώδους αντίδρασης και διαταραχών πηκτικού μηχανισμού μετά από ενδοαγγειακή αντιμετώπιση ανευρισμάτων της κοιλιακής αορτής», 2015), Χαράλαμπο Σπ. Πατά («Παράγοντες που προδιαθέτουν για θρομβοεμβολική νόσο σε ορθοπεδικές επεμβάσεις αντικαταστάσεως της περιοχής ισχίου», Αθήνα, 1993), Μιχάλη Γκιώνη [«Εκτίμηση της πηκτικότητας του αίματος σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για θρομβοεμβολική νόσο που λαμβάνουν προφύλαξη με ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους (ερευνητικό πρωτόκολλο διδακτορικής διατριβής), 2015], Μαριάννα Πολίτου («Μαθήματα Αιματολογίας», 2015)».

ΣΥΡΙΖΑ: «Να παραιτηθεί»

Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι πρόκειται όχι μόνο για αδίκημα, αλλά και «για μια συνειδητή εξαπάτηση της ακαδημαϊκής κοινότητας με προφανή στόχο να εμφανίζεται ο κύριος Πατούλης ως διδάκτωρ ιατρικής», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η ενοχή σιωπή της ΝΔ και τα παραληρήματα του ίδιου απλά επιβεβαιώνουν ότι η φούσκα της “αριστείας” έχει σκάσει οριστικά».

Επίσης, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπογραμμίζει ότι είναι μονόδρομος η παραίτηση του Γ. Πατούλη, τονίζοντας ότι αυτή η ενέργεια «δεν είναι μόνο θέμα αξιοπρέπειας», αλλά και «κύρους της Περιφέρειας Αττικής».

ύστερα από την αποκάλυψη για τη λογοκλοπή στο διδακτορικό του

Η ανακοίνωση της Ρένας Δούρου

«Οι αποκαλύψεις, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η σημερινή Αυγή της Κυριακής  σχετικά με την εκτεταμένη και προκλητική λογοκλοπή που αποδείχθηκε (και ουσιαστικά αποδέχθηκε με την “απάντηση” που εξέδωσε) ότι έκανε ο κ. Πατούλης για το διδακτορικό του, εντυπωσιάζουν μεν, αλλά δεν αιφνιδιάζουν όλους και όλες, όσοι γνώρισαν κάπως καλύτερα τον άνθρωπο και τα πεπραγμένα του.

 

Η εξαπάτηση της ιατρικής κοινότητας με τον ψεύτικο τίτλο του δεν είναι παρά η άλλη όψη της εξαπάτησης των πολιτών της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, με τις γελοίες απόπειρές του να αποκρύψει (ακόμα και από την δική του παράταξη) την ηχηρή ανικανότητά του πίσω από εκστρατείες προβολής για το δήθεν έργο του, που είναι τόσο “γνήσιο” όσο αληθινή είναι και η “διατριβή” του.

Η παραίτησή του από την θέση του Περιφερειάρχη Αττικής αλλά και από εκείνη του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ, δεν είναι μόνο θέμα αξιοπρέπειας. Είναι θέμα κύρους της Περιφέρειας Αττικής. Αφού το κύρος, η πειθώ, η αποτελεσματικότητα και γενικά η παρουσία της οντότητας της Περιφέρειας Αττικής, εντός κι εκτός συνόρων, υπονομεύονται και μόνο από την παραμονή ενός τόσο προκλητικά και αλαζονικά λογοκλόπου στην ηγεσία της.

Η παραίτησή σας κύριε Πατούλη είναι η τελευταία υπηρεσία μπορείτε πλέον να προσφέρετε στην Περιφέρεια, σε όσους και όσες σας ψήφισαν καθώς και στην παράταξή σας παραιτούμενος. Σήμερα. Τώρα».

Προβληματισμός και από τρίτους

Χαρακτηριστικό είναι πως έντονος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί και από τρίτους, που δεν έχουν πολιτικό ρόλο ή δεν είναι πολιτικοί αντίπαλοι του κ.Πατούλη, ωστόσο έχουν ακαδημαϊκή καριέρα και προφανώς σχετική πείρα για τις διαδικασίες ελέγχου των διδακτορικών κ.τ.λ.

Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας, Θεόδωρος Λύτρας (γνωστός από την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα) στο Twitter «ΔΕ γνωρίζω αν ο κ. Πατούλης έχει κάνει λογοκλοπή, ξέρω όμως με απόλυτη σαφήνεια 3 πράγματα:

  1. Στις σοβαρές δημοκρατίες, λογοκλοπή από πολιτικό οδηγεί σε παραίτηση.
  2. Η εκτεταμένη λογοκλοπή είναι κάτι αντικειμενικό και απλό να τεκμηριωθεί. Βάζεις τα κείμενα δίπλα δίπλα και τα αντιπαραβάλλεις. Δε χωρούν “ερμηνείες”, συμπάθειες ή αντιπάθειες.
  3. Η λογοκλοπή δεν είναι ακαδημαϊκά ανεκτή ΟΥΤΕ στο γενικό μέρος μιας διατριβής. Δεν αποτελεί υπερασπιστική γραμμή το “δεν έκανα λογοκλοπή στο ειδικό μέρος, παρά μόνο στο γενικό”. Αυτά στο @EuropeanUniCy (και σε κάθε σοβαρό πανεπιστήμιο) δεν “περνάνε”.

Συνεπώς αναμένω με ενδιαφέρον να δω πως θα κινηθεί κ τι θα απαντήσει το ΕΚΠΑ. Διότι τα επόμενα βήματα κρίνουν τόσο το κύρος του ιδρύματος όσο κ την ποιότητα της δημοκρατίας».

Τι υποστηρίζει ο Πατούλης

Ο Γιώργος Πατούλης απορρίπτει τα περί λογοκλοπής και δηλώνει ότι θα «ασκήσει κάθε νόμιμο μέσο εναντίον της εφημερίδας» προκειμένου να αποκαταστήσει το όνομά του και την επιστημονική του υπόστασης.

Ο κ. Πατούλης χαρακτήρισε άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό το πρωτοσέλιδο και το σχετικό δημοσίευμα προχωρώντας παράλληλα επίθεση εναντίον «δήθεν, ειδικού συνεργάτη που το συνοδεύει, με το οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν την διδακτορική διατριβή μου ως, δήθεν, “προϊόν λογοκλοπής», χρησιμοποιώντας επιστημονικά αβάσιμα και “έωλα σοφίσματα”».

Αναλυτικά η ανακοίνωση Πατούλη:

«Το σημερινό άθλιο, ψευδές και συκοφαντικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΥΓΗ της Κυριακής, καθώς και το ανώνυμο δημοσίευμα ενός, δήθεν, ειδικού συνεργάτη που το συνοδεύει, με το οποίο προσπαθούν να παρουσιάσουν την διδακτορική διατριβή μου ως, δήθεν, «προϊόν λογοκλοπής», χρησιμοποιώντας επιστημονικά αβάσιμα και «έωλα σοφίσματα», αποδεικνύει τον ηθικό και πολιτικό κατήφορο της εκδοτικής ομάδας που απέμεινε, σε αυτή την κάποτε ιστορική εφημερίδα.

Μια ομάδα επώνυμων κι ανώνυμων συντακτών,  έχουν μετατρέψει τους τελευταίους μήνες  την ΑΥΓΗ  από εφημερίδα,   σε “λασποκουβά” μιας αρρωστημένης  αριστεράς, που δεν εκφράζει και με κανέναν τρόπο, τη μεγάλη πλειονότητα των υπεύθυνων πολιτών που πρόσκεινται ιδεολογικά στην «Αριστερά του Ήθους και των Αγώνων», οδηγώντας την, με τον τρόπο αυτό, σε εκδοτικό «θάνατο».

Πριν λίγες ημέρες, ήταν ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός, που με άρθρο «παραλήρημα» από τις στήλες της ίδιας εφημερίδας, εξύβριζε με σκαιό κι απαράδεκτο τρόπο τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με το γνωστό αρκτικόλεξο GFY.

Σήμερα, στην ίδια αυτή εφημερίδα, αναλαμβάνει “το ίδιο έργο”, «copy – paste», ένας άλλος, ανώνυμος αυτή τη φορά συντάκτης ( του  οποίου φυσικά γνωρίζουμε καλά το ονοματεπώνυμο ), ο οποίος, υπογράφοντας ως  δήθεν Ειδικός Συνεργάτης, με κατηγορεί για λογοκλοπή όσον αφορά την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής μου. Κι όχι μόνον με κατηγορεί, αλλά αγνοώντας και το περιεχόμενο της τεκμηριωμένης ενημέρωσης που του παρείχα  και που φιλοξενείται στο ίδιο δημοσίευμα, “με κρίνει ένοχο και με καταδικάζει“,  ζητώντας την άμεση παραίτησή μου.

Ο «ειδικός» αυτός συνεργάτης, αλλά και οι αρμόδιοι της εφημερίδας ΑΥΓΗ, ασφαλώς και αντιλαμβάνονται ότι, τα μέρη της διατριβής που καθορίζουν την αξία, τη σημασία και την επιστημονική αξία της διατριβής και πάνω στο οποίο κρίνεται είναι το ειδικό, ερευνητικό μέρος της μελέτης, τα αποτελέσματα και η συζήτηση και αυτά απαιτούνται να είναι πρωτότυπα.

Τα μέρη αυτά της συγκεκριμένης διατριβής είναι πρωτότυπα και δεν υπάρχει κανενός είδους επικάλυψη!!!

Στο πολιτικά “άρρωστο” διευθυντήριο της ΑΥΓΗΣ και στον  ανώνυμο, θρασύδειλο και κρυπτόμενο συκοφάντη συντάκτη της, απαντώ επώνυμα και θαρραλέα. Όπως έχω κάνει σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής μου διαδρομής.

Όλες τις μάχες μου, ως γιατρός, δήμαρχος και Περιφερειάρχης, τις έδωσα επώνυμα και τις κέρδισα όλες, έχοντας τη στήριξη κάθε  φορά της οικογένειάς μου, των φίλων και των συναδέλφων μου, καθώς και της πλειοψηφίας των πολιτών.

Στους πολίτες λογοδοτώ κι όχι στην ΑΥΓΗ.

Μόνον οι πολίτες μπορούν “να με παραιτήσουν”. Με εκλογές. Κι όχι το διευθυντήριο της ΑΥΓΗΣ, ούτε οι κομματικοί τους προστάτες, που τους συναγωνίζονται στο θράσος και στο ψέμα.

Δεν θα τους ακολουθήσω στην ηθική και πολιτική τους κατρακύλα.  Αλίμονο για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στη χώρα μας, αν εκλεγμένες από το λαό Διοικήσεις ανατρέπονταν από στημένα και συκοφαντικά δημοσιεύματα φυλλάδων με μερικές δεκάδες αναγνώστες.

Όσον αφορά την αποκατάσταση του ονόματος μου και της επιστημονικής μου υπόστασης, σχετικά με τους συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς περί δήθεν λογοκλοπής, αυτή θα γίνει από πλευράς μου, ασκώντας κάθε νόμιμο μέσο.

Τη Δικαιοσύνη τη φοβούνται οι ψεύτες και οι συκοφάντες και όχι εκείνοι που ασκούν το λειτούργημά τους, με ευθύνη και συνέπεια».

Απαντώντας αργότερα και στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει:

«Η σημερινή ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής-τυπικά, τουλάχιστον- αντιπολίτευσης, «ΣΥΡΙΖΑ», είναι θλιβερή και, ταυτόχρονα, επικίνδυνη για την δημοκρατία μας.

Υιοθετεί και άκριτα, άθλιο, ψευδέστατο και συκοφαντικό πρωτοσέλιδο του κομματικού του φύλλου, σχετικά με την εγκυρότητα διδακτορικής μου διατριβής και εκθέτει ανεπανόρθωτα την σημερινή ηγεσία του.

Αποδεικνύει ότι είναι εθισμένοι στο ψέμα και τη λάσπη. Δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, αλλά η κομματική σκοπιμότητα και μόνο.

Μιλούν για ανικανότητα αυτοί που στη διάρκεια της θητείας τους, «έπνιξαν» και σε πολλαπλά επίπεδα, την χώρα μας, εξαιτίας της ανικανότητάς τους και μόνο.

Με τους ψεύτες της ΑΥΓΗΣ, θα τα μιλήσουμε, κατά τα οριζόμενα στον νόμο.

Με το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε ραντεβού τον Οκτώβριο του 2023 στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Έως τότε, τους αφήνουμε να «τσαλαβουτούν» μόνοι τους στη λάσπη και το ψέμα, αναζητώντας διέξοδο στα πολιτικά τους αδιέξοδα».

 

Δείτε και εδώ

Διαβάστε επίσης στο zonews.gr – Νέα Ιωνία – «Όμηροι» στα σπίτια τους ιδιοκτήτες λόγω Κτηματολογίου

Νέα Ιωνία

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU