Χρήστος Κανλής -100 χρόνια Νέα Ιωνία

100 χρόνια Νέα Ιωνία!

Χρόνια αναμνήσεων, ανθρωπιάς, ενότητας, αγώνων για επιβίωση για μια καλύτερη ζωή για δημιουργία!
Χρόνια αλληλεγγύης σε αντιστάθμισμα των ιδεών εκείνων που δεν υπολογίζουν την ανάγκη των ανθρώπων για ειρήνη και των μεγάλων συμφερόντων που δημιουργούν πολέμους και αφήνουν πίσω μυριάδες νεκρούς και πρόσφυγες!
Χρόνια που ζύμωσαν την εργατική τάξη στην Ελλάδα και μπόλιασαν με δημοκρατικούς αγώνες την κοινωνία μας. Μέσα σε τέτοια χρόνια δημιουργήθηκε η εργατομάνα Νέα Ιωνία που αντιστάθηκε σε δοσίλογους, γερμανοτσολιάδες και ναζιστές και που αργότερα έγινε το “Μάντσεστερ” της Ελλάδος όπως πολύ περιγραφικά μας δείχνει ο κ.Χαλέμος.
Οι μνήμες και τα σημεία που πρέπει να φωτιστούν και αφορούν την Μικρασιατική Καταστροφή και την ίδρυση της Νέας Ιωνίας δεν πρέπει να εξαντλούνται μόνο σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις πάρα το γεγονός ότι είναι σημαντικές καθώς ευαισθητοποιούν και μορφώνουν τους εθελοντές που ευγενικά συμμετέχουν.
Πέρα από αυτές τις εκδηλώσεις είναι αναγκαίο να τονιστούν τα αίτια που οδήγησαν στην καταστροφή, οι συνθήκες και η υποδοχή που συνάντησαν οι πρόσφυγες ερχόμενοι στην Ελλάδα, η κουλτούρα αλληλεγγύης, εργατικότητας, φιλοτεχνίας και αγώνα για τη ζωή.
Είναι απαραίτητο οι Ιωνιώτισσες και οι Ιωνιώτες να έχουν ενημέρωση για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ίδρυση της Νέας Ιωνίας.
Είναι απαραίτητο να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, τι αντιμετωπίσαμε, πώς προχωρήσαμε, τι πετύχαμε και όλα αυτά να είναι οδηγός για το μέλλον μας και για τον τρόπο που κάνουμε ανάγνωση των σημερινών καταστάσεων.
Από όλες αυτές τις σκέψεις προκύπτουν ερωτήματα για τη δημοτική αρχή της πόλης μας:
1) Με ποιο τρόπο ενημέρωσε τους μαθητές της Νέας Ιωνίας για την ιστορία του τόπου; Χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονοι και ελκυστικοί μέθοδοι όπως για παράδειγμα σύντομα ιστορικά βίντεο ή κάποιο μικρό σύγγραμμα;
2) Πώς συνδέει την ιστορική μνήμη με την ανάγκη για μια σύγχρονη , δημοκρατική και λειτουργική Νέα Ιωνία;
3) Ποιο μήνυμα περνά με αφορμή τούτη την επέτειο και με ποιο τρόπο το μεταφέρει στους Ιωνιώτες;
Η εκδήλωση στο Δημοτικό Στάδιο και ο λίθος κόστισαν 170.000 €, την ίδια περίοδο όπου τα προβλήματα στις παιδικές χαρές του Δήμου βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο με πρόσφατο αποτέλεσμα την ηλεκτροπληξία του 11χρονου στην πλατεία Μακελαράκη. Ταυτόχρονα προκύπτουν ερωτήματα για την πυρασφάλεια του Δημ. Σταδίου που θα φιλοξενήσει τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους κατοίκους της Νέας Ιωνίας!
Βασικά θέματα που αφορούν την ασφάλεια όλων όσων χρησιμοποιούν τις δημοτικές δομές δεν έχουν λυθεί ενώ δαπανούνται αρκετά χρήματα με θεαματικό τρόπο.
Αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή δεν στοχεύει στην ουσία των αναγκών της πόλης αλλά επενδύει στο θέαμα.
Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU