Τίμησαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Νέα Ιωνία και το Ηράκλειο Αττικής – ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα Ιωνία

Με κάθε επισημότητα και σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας τίμησε ο δήμος Νέας Ιωνίας την Επανάσταση του 1821.

Με την μαζική παρουσία κατοίκων πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη παρέλαση σχολείων, πολιτιστικών, αθλητικών και προσφυγικών συλλόγων στο κέντρο της πόλης, στη λεωφόρο Ηρακλείου.

Η παρέλαση  άνοιξε με αντιπροσωπεία από τον μαρτυρικό κατεχόμενο δήμο  του Λευκονοίκου Κύπρου με τον οποίο είναι αδελφοποιημένος ο δήμος Νέας Ιωνίας.

Στο χώρο της παρέλασης εκφωνήθηκε  ο πανηγυρικός της ημέρας από τον Δήμαρχο Παναγιώτη Μανούρη  ο οποίος τόνισε ότι η  αυταπάρνηση και η θυσία  των προγόνων μας είναι επίκαιρη πηγή έμπνευσης καθώς η ανθρώπινη ζωή έχει αξία μόνο όταν υπάρχει ελευθερία.

 «Αυτή είναι η ιερή παρακαταθήκη που  μας άφησαν. Αυτήν οφείλουμε να

 τιμήσουμε με ενότητα, σύμπνοια και  αλτρουισμό, με γνώμονα το κοινό καλό,  με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η  επιτυχία του οποίου δεν κτίζεται με  μικρότητες, εμπάθειες, ατομικά  συμφέροντα και φυγοπονία.  Ας  πορευτούμε με σύνεση και θάρρος, γιατί: «Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».»

Προηγήθηκε  η κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Μητέρας από τη Δημοτική Αρχή, την Περιφέρεια, εκπροσώπους Συλλόγων Γονέων Α΄ Βάθμιας και Β΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης, εκπροσώπους κομμάτων, προσφυγικών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Δήμου.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη Δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Αναργύρων από τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Αρβανίτη Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης Νέας Ιωνίας και Ν. Φιλαδελφείας.

Νωρίς το πρωί της 25ης Μαρτίου σήμαναν οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του Δήμου μας δίνοντας το έναυσμα για τον  εορτασμό της Εθνικής μας Εορτής.

 

Μήνυμα Δημάρχου Παναγιώτη Μανούρη

Την 25η Μαρτίου τιμάμε το μεγαλύτερο ιστορικό γεγονός της νεότερης ιστορίας μας. Την έναρξη της Επανάστασης του 21.

Όλοι οι  Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης υποκλίνονται στους προγόνους τους που όρθωσαν το ανάστημα τους στην τυραννία και έβαλαν το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία του νεότερου ελληνικού κράτους.

Διπλή γιορτή σήμερα. Γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, που δίνει το έναυσμα της εκκίνησης για το δρόμο της προσωπικής σωτηρίας του καθενός μας.

25η Μαρτίου 1821

Ἡ αποτίναξη τού τουρκικού ζυγού ήταν ένα εγχείρημα πού φαινόταν ακατόρθωτο. Η αριθμητική υπεροχή των τουρκικών στρατευμάτων, ἡ μακρόχρονη υποτέλεια, αλλά και η αρνητική  στάση των μεγάλων δυνάμεων  δεν ανέκοψαν το ηθικό των σκλαβωμένων Ελλήνων οι οποίοι επαναστάτησαν και αγωνίστηκαν πεισματικά και νικηφόρα.

Το 1821 το θεωρεί ο αλησμόνητος Γ. Σεφέρης ένα συμπυκνωμένο μήνυμα.

– Αποτελεί την πεμπτουσία και το πολυτιμότερο κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας

– Τα ακατάλυτα όπλα της αυταπάρνησης και της θυσίας είναι επίκαιρη πηγή έμπνευσης για τους νέους και πρέπει να κατανοήσουν  ότι η ανθρώπινη ζωή έχει αξία μόνο όταν υπάρχει ελευθερία.

Αυτή είναι η ιερή παρακαταθήκη που μας άφησαν. Αυτήν οφείλουμε να τιμήσουμε με ενότητα, σύμπνοια και αλτρουισμό, με γνώμονα το κοινό καλό, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, η επιτυχία του οποίου δεν κτίζεται με μικρότητες, εμπάθειες, ατομικά συμφέροντα και φυγοπονία.

Ας πορευτούμε με σύνεση και θάρρος, γιατί:

«Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι. Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821.

Ζήτω η Ελλάδα μας.

Ηράκλειο Αττικής

Με όλες τις τιμές εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου στον δήμο Ηρακλείου Αττικής. Από το ξεκίνημα του τριημέρου η πόλη σημαιοστολίστηκε στα κεντρικά της σημεία ενώ ανήμερα της Επετείου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Το πρωί της 25ης πραγματοποιήθηκαν η επιμνημόσυνη δέηση στους αγωνιστές και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της πλατείας του Αγίου Λουκά. Αμέσως μετά ακολούθησε η μεγάλη παρέλαση των σχολείων (δημόσιων και ιδιωτικών) και των συλλόγων της πόλης επί της λεωφόρου Ηρακλείου.

«Στα δύσκολα της ιστορίας είμαστε μια γροθιά. Και με τη σημαία ψηλά συνεχίζουμε. Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα για όλους. Είναι μια αξία, που θα τιμούμε και θα μεταλαμπαδεύουμε με υπερηφάνεια και στις επόμενες γενιές», το μήνυμα του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής, Νίκου Μπάμπαλου.

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU