Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Ιωνίας: Άλσος «Βεΐκου», Κέντρο Υγείας και στέγαση εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Συμβούλιο

ΘΕΜΑ: Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου για τη δασική και αναδασωτέα περιοχή του λεγόμενου «Κτήματος Βέικου». Η δρομολόγηση της πλήρους ιδιωτικοποίησής της και η απάντησή μας ως δήμος Ν. Ιωνίας.

Κύριε πρόεδρε

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζητά να φέρετε στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την παρακάτω εισήγηση για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη Δημόσια και αναδασωτέα έκταση του λεγόμενου κτήματος Βεΐκου και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τη μεριά μας απέναντι  στην προσπάθεια της ιδιωτικοποίησης της.

                                       ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΟΛΗ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ «KTHMAΤΟΣ  ΒΕΪΚΟΥ» ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Με αφορμή  την απόφαση 1591/2021 του Άρειου Πάγου η οποία έκρινε τελεσίδικα ως ιδιωτικό ένα οικόπεδο έκτασης 702 τ.μ. εντός του ευρύτερου «Κτήματος Βεΐκου», πιστεύουμε ότι:

Α) Πρόκειται για μια σοβαρή και επικίνδυνη εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο για πιθανές νέες αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των δημόσιων και δασικών – αναδασωτέων χώρων μιας τεράστιας περιοχής και πιο συγκεκριμένα της περιοχής που περιλαμβάνεται στο ευρύτερο «Κτήμα Βεΐκου» έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων!

Β) Από το σκεπτικό της απόφασης φαίνονται καθαρά οι τεράστιες διαχρονικές ευθύνες του αστικού κράτους των περιφερειακών και των δημοτικών αρχών, που δεν πήραν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να χαρακτηριστεί και να κατοχυρωθεί ως δημόσια γη το λεγόμενο «Κτήμα Βεΐκου».

Γ) Χρειάζεται άμεση απάντηση αποτροπής οποιασδήποτε προσπάθειας ιδιωτικοποίησης όλης της συγκεκριμένης έκτασης.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση:

1.Το δημοτικό συμβούλιο Ν. Ιωνίας καταγγέλλει κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της περιοχής του λεγόμενου «Κτήματος Βεΐκου» και καλεί την κυβέρνηση να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να κατοχυρώσει το δημόσιο δασικό και αναδασωτέο χαρακτήρα της περιοχής.

  1. Δηλώνει ότι 0α στηρίξει το μαζικό, συντονισμένο αγώνα των φορέων της νεολαίας και τον λαού της Ν. Ιωνίας για την υπεράσπιση και διάσωση του δημόσιου αυτού χώρου των οποίο επιβουλεύονται τα μεγάλα συμφέροντα.
  2. Η δημοτική αρχή Ν. Ιωνίας:

α) Να πάρει πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να ζητήσει από τους όμορους δήμους να απαιτήσουν και αυτοί από την περιφέρεια και το κράτος:

ι) να πάρουν άμεσα κάθε μέτρο για την εξασφάλιση των δημόσιων και δασικών – αναδασωτέων εκτάσεων που έχουν ευρύτερη σημασία για το περιβάλλον της Αττικής από όσους τις έχουν βάλει στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης,

ιι) να χαρακτηριστεί όλη η έκταση «Βεΐκου» δημόσια γη, για την ανάπλασή της, την αναδάσωσή της και την αξιοποίησή της για τις δωρεάν ψυχαγωγικές, αθλητικές, πολιτιστικές ανάγκες του λαού.   

β) Να προχωρήσει άμεσα στην αναδάσωση της περιοχής αξιοποιώντας τις αγωνιστικές διαθέσεις των σωματείων, των συλλόγων και των μαζικών φορέων της πόλης σε ένα οργανωμένο «ντε φάκτο» σχέδιο αναδάσωσης και ανάπλασης της περιοχής, για να δοθεί και αγωνιστική απάντηση σε κάθε σχέδιο που στρέφεται ενάντια στο περιβάλλον και τις λαϊκές ανάγκες για αναψυχή, άθληση, πολιτισμό και ψυχαγωγία.

                                 ΓΙΑ  ΤΗ  ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ

                                            ΟΙ   ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ   ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Κ.ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ – Π. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ – Θ. ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ – Ε.ΜΠΟΤΖΙΟΛΗ – Α. ΜΑΤΘΑΙΟΥ

—————————————————————

 

ΘΕΜΑ: ΤΟ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

Κύριε πρόεδρε

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζητά να φέρετε στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την παρακάτω εισήγηση για τη λήψη απόφασης σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για την παραμονή και τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας στην πόλη μας.

                                                            ΕΙΣΗΓΗΣΗ

               ΚΑΤΩ ΤΑ  ΧΕΡΙΑ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ  ΤΗΣ   ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ

Το Κέντρο Υγείας Ν. Ιωνίας, αν και καλύπτει σοβαρές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης  των δήμων Ν. Ιωνίας και Ηρακλείου, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στέγασης μετά τη λήξη του ενοικιοστάσιου σε ενοικιαζόμενο κτήριο επί της οδού Αλέκου Παναγούλη 91 .

Έχει πάρει 3 παρατάσεις από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου για τη μεταστέγασή του και στο ενδιάμεσο η διοίκηση έχει προχωρήσει 4 φορές σε ανοικτή προκήρυξη απευθυνόμενη σε ιδιοκτήτες κτηρίων για ενοικίαση και μεταφορά του οι οποίες απέβησαν άκαρπες.

Ακόμη και η εύρεση νέου κτηρίου προϋποθέτει τις απαραίτητες εσωτερικές διαρρυθμίσεις για τη λειτουργία του, ένα επιπλέον  κόστος το οποίο πρέπει να καλυφτεί από κονδύλια των συναρμόδιων υπουργείων χωρίς να διευκρινίζεται αν προβλέπεται η σχετική δαπάνη.

Το θέμα έχει απασχολήσει κατ΄ επανάληψη το δημοτικό συμβούλιο με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης της Ν. Ιωνίας και αν και  έχουν υποδειχτεί χώροι που θα μπορούσαν να στεγάσουν τη μεταφορά του ( πάνω από τον πρώτο όροφο του παλαιού ΙΚΑ όπου στεγάζεται σήμερα η 2η ΤΟΜΥ, ο παρακείμενος  χώρος του παλαιού κινηματογράφου ΑΦΡΟΔΙΤΗ που παραμένει κλειστός εδώ και χρόνια, παλιά εγκαταλειμμένα εργοστάσια, νέα κενά κτήρια προς ενοικίαση  κ.λ.π)  η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.

Κατάληξη όλων των προηγουμένων είναι :  τη Δευτέρα 19/09/2022 η υπόθεση να καταλήξει στα δικαστήρια όπου ύστερα από απαίτηση του ιδιοκτήτη για  έξωση του Κ.Υ από το κτήριο της οδού Αλέκου Παναγούλη 91, να δοθεί μία μικρή παράταση ( μέχρι Φεβρουάριο του2023) πριν την οριστική αποχώρηση του Κέντρου Υγείας από το κτήριο.

Μέσα από τις εξελίξεις αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες  Κυβέρνησης, Περιφέρειας και των  δημοτικών αρχών Ν. Ιωνίας – Ηρακλείου που με τη μέχρι τώρα στάση τους  δείχνουν ότι κινούνται στη λογική της κατάργησης του Κέντρου Υγείας, αφού θα μπορούσαν ακόμη και τώρα να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την κτηματική υπηρεσία των  υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών για επέκταση του ενοικιοστασίου με βάση τον νόμο 3130/2003 (άρθρο 3 παράγραφος ζ) περί μισθώσεων ακινήτων.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε το δημοτικό συμβούλιο της Ν. Ιωνίας να αποφασίσει:

α) Η δημοτική αρχή να απαιτήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να μην κλείσει το Κ.Υ. Να απευθυνθεί στην κτηματική υπηρεσία των  υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών για επέκταση του ενοικιοστασίου με βάση τον νόμο 3130/2003.

β) Να προχωρήσει άμεσα  στην εύρεση και υπόδειξη χώρων για απαλλοτρίωση ή αγορά ή ενοικίαση, τις σχετικές μελέτες και τις προτάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία για τη μεταστέγασή του.

γ) Να απαιτήσει  όλα τα απαραίτητα κρατικά κονδύλια για τη μεταφορά του εξοπλισμού του και τις αναγκαίες εσωτερικές και εξωτερικές οικοδομικές παρεμβάσεις, του νέου κτηρίου ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, αλλά και να ενισχυθεί με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Το δημοτικό συμβούλιο καλεί τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία μέσα από τους  μαζικούς του φορείς να σταθούν  εμπόδιο σε κάθε σχέδιο κατάργησης του Κ.Υ.

 

ΓΙΑ  ΤΗ  ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Κ.ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ – Π. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ – Θ. ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ – Ε.ΜΠΟΤΖΙΟΛΗ – Α. ΜΑΤΘΑΙΟΥ

——————————————————————–

 

ΘΕΜΑ:  ΣΤΕΓΑΣΗ  ΝΕΟΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ  ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

 

Κύριε πρόεδρε

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ζητά να φέρετε στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για συζήτηση την παρακάτω εισήγηση με σκοπό  τη λήψη απόφασης σχετικά με το οξύ πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν νεοδιοριζόμενοι και αναπληρωτές  εκπαιδευτικοί αλλά και άλλοι υπάλληλοι δημόσιων – δημοτικών υπηρεσιών που προσλαμβάνονται για να υπηρετήσουν στην περιοχή μας  μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.

 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

 

Κάθε  χρόνο  αρχές Σεπτεμβρίου  οι νεοδιόριστοι και αναπληρωτές  εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται  σε διαφορετικό νομό  από αυτόν της μόνιμης κατοικίας τους για να ανταποκριθούν στα διδακτικά τους καθήκοντα,  έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που διαχρονικά οξύνεται και συντελεί εκτός από τις χαμηλές  αποδοχές τους στην παραπέρα  σημαντική υποβάθμιση της ποιότητας  της ζωής τους,  αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις  τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων αλλά και πολλών τοπικών αρχών.

 

Το κυνήγι της εύρεσης κατοικίας  και η εκμίσθωσή της  με ένα αντίτιμο που ξεπερνά πολλές φορές τις μισές οικονομικές απολαβές τους, αποτελεί μόνιμο βράχνα για νέους επιστήμονες που θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη νέα γενιά της πατρίδας μας, όταν μάλιστα πολλοί από αυτούς είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από τόπο σε τόπο κάθε χρόνο.

 

Το πρόβλημα πριν μερικά χρόνια εντοπιζόταν κυρίως στις τουριστικές περιοχές, όμως τώρα  έχει επεκταθεί σε όλη την επικράτεια και κατά συνέπεια και στην περιοχή της Β΄ Αθήνας  στην οποία ανήκουν και τα σχολεία του Δήμου μας. Τα σπίτια είναι δυσεύρετα και τα ενοίκια πανάκριβα,  με αποτέλεσμα νέοι εκπαιδευτικοί που έρχονται από την επαρχία ειδικά όσοι προσλαμβάνονται στη β΄ και γ΄ φάση να βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες κατηγορίες εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες που προσλαμβάνονται ή μετατίθενται για το συμφέρον της υπηρεσίας.

 

Το ήθος, η ιστορία, οι παραδόσεις των κατοίκων της πόλης μας δεν επιτρέπουν να αφήνουμε τους νέους εκπαιδευτικούς και άλλους υπαλλήλους δημόσιων υπηρεσιών αβοήθητους. Ο Δήμος μας και ο κάθε δήμος έχει την υποχρέωση αλλά και τη δυνατότητα να τους δώσει τη βοήθειά του στα πρώτα βήματα της εγκατάστασής τους. Υπάρχουν μάλιστα ειδικά κρατικά κονδύλια προς τους δήμους για τη στέγαση δημοσίων υπαλλήλων που εγκαθίστανται μακριά από τον δήμο της μόνιμης κατοικίας τους.

 

Η  ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με βάση τα παραπάνω προτείνει στο δημοτικό συμβούλιο να πάρει την παρακάτω απόφαση:

 

Η Δημοτική Αρχή:  α) Να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα μόνη της ή και σε  συνεργασία με τους άλλους δήμους των οποίων οι σχολικές μονάδες ανήκουν στη Διεύθυνση Π.Ε/ΔΕ  Β΄ Αθήνας  για τη διεκδίκηση και αξιοποίηση των κονδυλίων που δικαιούνται για τη στέγαση των εκπαιδευτικών και των δημοσίων λειτουργών που έρχονται για εγκατάσταση και εργασία από δήμους  άλλων περιοχών της χώρας.

β) Να βρει και να προβεί στην απαλλοτρίωση, την αγορά με κρατικούς πόρους ή στην ενοικίαση κτηρίων ή στην αξιοποίηση εγκαταλειμμένων δημόσιων ή ιδιωτικών κτηρίων, κάνοντας τις απαραίτητες εσωτερικές και εξωτερικές διαρρυθμίσεις, την αγορά επίπλων κ.ά. για την μετατροπή τους σε χώρους δωρεάν φιλοξενίας ( τύπου μικρών ξενοδοχείων). 

γ) Μέχρι την ολοκλήρωση τέτοιων εργασιών ή την αδυναμία άμεσης εφαρμογής της συγκεκριμένης παραπάνω απόφασης να προχωρήσει η ίδια ή και σε συνεργασία με τους άλλους δήμους για την από κοινού ενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, ώστε να φιλοξενούνται οι εκπαιδευτικοί και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι  μέχρι την εύρεση κατοικίας.

δ) Να φροντίσει για τη σίτιση των υπαλλήλων αυτών ή με την παρασκευή περισσότερων μερίδων φαγητού στους παιδικούς σταθμούς ή  με την έκδοση και διακίνηση δωρεάν κουπονιών σε συνεννόηση και συμφωνία με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της πόλης μας,  μέχρι την περίοδο της πρώτης τους μισθολογικής καταβολής από την υπηρεσία τους.

 

ΓΙΑ  ΤΗ  ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ

 

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

Κ.ΚΑΤΙΜΕΡΤΖΟΓΛΟΥ – Π. ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ – Θ. ΧΑΜΑΛΙΔΗΣ – Ε.ΜΠΟΤΖΙΟΛΗ – Α. ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU