Θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ ;;; *μουσική αγωνίας*
Ως επιστήμονας της πληροφορικής, δε θα μπορούσα να μην αγνοήσω το trend των ημερών που δεν είναι άλλο από το chatGPT. Στους μη έχοντες κάποια σχετική τεχνική γνώση, το chatGPT μοιάζει σαν κάτι μαγικό!
Οι 400 λέξεις αυτού του άρθρου δε φτάνουν για να αναλύσουμε πώς λειτουργεί και κυρίως πόσες προεκτάσεις μπορεί να πάρει, ωστόσο στο site του Ραδιοφώνου 94fm.gr, θα ανέβει σύντομα ένα εκτενές άρθρο μόνο γι’αυτό.
Είναι ένα προηγμένο πρόγραμμα το οποίο έχει εκπαιδευτεί σε τεράστιο όγκο δεδομένων από το διαδίκτυο, άρα έχει μια τεράστια αποθήκη γνώσης για πολλά και διάφορα θέματα. Μπορείς να του ζητήσεις να σου γράψει μια συνταγή (στη δική μου περίπτωση αυτό δεν πήγε τόσο καλά καθώς στο testing που του έκανα στα ελληνικά για μια συνταγή μουσταλευρίας μου πρότεινε 500 ml ελαιόλαδο, κρεμμύδι και σκόρδο), να το ρωτήσεις πληροφορίες, να παίξεις παιχνίδια, κ.ά
Στηρίζεται σε μια έννοια της τεχνητής νοημοσύνης που λέγεται «prompt engineering» (google it), μιλάει ελληνικά, όχι με μεγάλη ευκολία και ευχέρεια όσο τα αγγλικά κι επιπλέον αρκετές φορές ξεχνιέται και δεν ολοκληρώνει την προτασή του! Σε κάθε περίπτωση, το chatGPT αυτή την στιγμή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο και αλίμονο, φυσικά, αν ο κόσμος δεν το εκμεταλλευτεί.
Ας μου πάρω μια συνέντευξη τώρα για να απαντήσω σε 5 «καυτά» ερωτήματα για το chatGPT:
Ήρθε το τέλος του κόσμου;
Όχι, φυσικά. Αλλά η τεχνητή νοημοσύνη έχει τέτοιες δυνατότητες (εμείς οι άνθρωποι τις δώσαμε) που μπορεί να «καταπιεί» τα πάντα.
Θα χάσει ο κόσμος τη δουλειά του/θα τον αντικαταστήσει το chatGPT;
Ας είμαι ειλικρινής χωρίς να θέλω να φοβίσω κανέναν. Δεν υπάρχει εργασιακός κλάδος που δεν θα επηρεαστεί. Όχι μόνο από το chatGPT, αλλά από τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα αυτόν. Πιθανώς κάποιες δουλειές, μάλιστα, να εξαφανιστούν εντελώς.
Μπορεί μια μηχανή να έχει αισθήματα;
Ο άνθρωπος έφτιαξε τις μηχανές για να μπορέσει στην πραγματικότητα να κατανοήσει τον δικό του αχαρτογράφητο εγκέφαλο(!). Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί με βάση αλγόριθμους και δεδομένα επομένως δε διαθέτει «ανθρώπινη» συνείδηση ή υποκειμενική εμπειρία (προς το παρόν).
Είναι επικίνδυνο να το χρησιμοποιήσω;
Έχεις σκεφτεί ότι καθημερινά εκπαιδεύεις μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης; Όταν σου ζητάει η Google με το ReCaptcha να αποδείξεις ότι δεν είσαι ρομπότ, στην πραγματικότητα ταξινομείς τις εικόνες (π.χ κάνε κλικ στα τετραγωνάκια που περιέχουν γάτες) και εκπαιδεύεις το μοντέλο που ταξινομεί εικόνες σε διαφορετικά groups.
Και στο μέλλον,τι;
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μέχρι πρότινος μάθαιναν με ανθρώπινη παρέμβαση (supervised/unsupervised/reinforcement learning). Κάτι μου λέει πως δεν απέχουμε πολύ από το σημείο που τα ίδια τα μοντέλα θα μπορούν να αυτοβελτιώνονται και να μη μας έχουν ανάγκη, πρακτικά. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που μπορούμε εμείς οι επιστήμονες να το «δαμάσουμε» αν οριοθετήσουμε τα θέλω μας.
Ας μην φοβόμαστε, αλλά ας προσέχουμε!
Κορίνα Κουρκουτά – @korinious_k
BSc Digital Systems
MSc Big Data & Analytics
Πηγή: Περιοδικό “Επικοινωνία”