Βιβλίο Αφροδίτη Δημοπούλου: Robert Jordan – “ Ο οφθαλμός του κόσμου” τόμος Α’

Robert Jordan

The wheel of time: Ο οφθαλμός του κόσμου, τομ. Α’

Μετ.: Χριστόδουλος Λιθαρής

Εκδ.: Φανταστικός Κόσμος, 518 σελ.

ISBN: 978-618-5194-63-5

 

Ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας του φανταστικού

 

Ο Τροχός του Χρόνου (The Wheel of Time) είναι μια σειρά μυθιστορημάτων της λογοτεχνίας του φανταστικού  και σίγουρα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σειρές του είδους χάρη στη λεπτομέρεια με την οποία ο Robert Jordan δημιούργησε τον κόσμο στον οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία.

 

Όταν εκδόθηκε ο πρώτος τόμος το 1990, ο Jordan σχεδίαζε να αναπτύξει την υπόθεση σε έξι μέρη, ωστόσο η εξέλιξή της οδήγησε τελικά στη συγγραφή δεκατεσσάρων τόμων. Ο Jordan πέθανε το 2007 αλλά είχε φροντίσει να αφήσει εκτενείς σημειώσεις ώστε κάποιος ομότεχνός του να ολοκληρώσει το έργο, πράγμα που συνέβη με τη συμβολή του επίσης σημαντικού συγγραφέα Brandon Sanderson.

Το έργο είχε πάντα πιστούς αναγνώστες, ωστόσο χάρη στην πρόσφατη τηλεοπτική σειρά που βασίζεται σε αυτό γνωρίζει μια νέα περίοδο επιτυχίας φτάνοντας και στο πιο ευρύ κοινό.

 

Ο «Οφθαλμός του κόσμου» είναι το πρώτο μυθιστόρημα της σειράς και ξεκινά σε ένα μικρό χωριό στους Δύο Ποταμούς, όπου ζουν οι νεαροί Ραντ, Ματ και Πέριν. Απασχολημένοι με την μεγάλη γιορτή του χωριού που πλησιάζει αλλά και με τα προσωπικά τους ζητήματα, όπως τα αισθήματα που τρέφει ο Ραντ για την Εγκουέν, δεν μπορούν να φανταστούν ότι η ζωή τους πρόκειται να αλλάξει αμετάκλητα.

Όταν το χωριό τους δέχεται την επίθεση των Τρόλοκ (γιγαντόσωμα πλάσματα με μίγμα ανθρώπινων και ζωωδών χαρακτηριστικών), θα βρουν βοήθεια στο πρόσωπο της Μουαραίν και του Λαν που μόλις έχουν φτάσει εκεί.

 

Η επίσκεψη, όμως, της Μουαραίν σε ένα χωριό που σχεδόν ποτέ δεν υποδέχεται ταξιδιώτες δεν είναι τυχαία, καθώς προσπαθεί να εντοπίσει ακριβώς αυτά τα τρία αγόρια, αφού ο ένας από αυτούς μπορεί να είναι ο Αναγεννημένος Δράκος, ο εκλεκτός μιας αρχαίας προφητείας, αυτός που μπορεί να καθορίσει την πορεία του κόσμου.

 

Αλλά ούτε η επίθεση των Τρόλοκ στο χωριό είναι τυχαία, καθώς ο Σκοτεινός θέλει κι αυτός να εντοπίσει τα τρία αγόρια. Έτσι, ο Ραντ, ο Ματ και ο Πέριν αναγκάζονται να ακολουθήσουν την Μουαραίν και τον Λαν για να απομακρύνουν τον κίνδυνο από το χωριό τους και να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει.

 

Μαζί τους στο ταξίδι θα βρεθεί η Εγκουέν, ένας Βάρδος και η Νυναβέ, η Σοφία (θέση ευθύνης και εξουσίας που αναλαμβάνουν μόνο γυναίκες, σχετίζεται με την θεραπεία, την πρόβλεψη του καιρού και την επίλυση προβλημάτων) του χωριού τους. Η διαδρομή τους είναι γεμάτη δυσκολίες, ύπουλους εχθρούς και σκληρές μάχες.

 

Η λογοτεχνία του φανταστικού είναι ένα είδος που απαιτεί μεγάλη συγκέντρωση από τον αναγνώστη, καθώς από την αρχή της ιστορίας τον εντάσσει σε έναν άγνωστο για αυτόν κόσμο και σιγά σιγά του αποκαλύπτει στοιχεία για αυτόν.

 

Μόλις όμως αρχίζει κάποιος να μπαίνει στον ρυθμό της ιστορίας αποζημιώνεται, αφού το είδος είναι πλούσιο σε περιπέτειες, ανατροπές και συχνά ηθικούς προβληματισμούς και δύσκολες επιλογές για σχεδόν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ιστορία.

 

Σε πολλά σημεία ο «Οφθαλμός του Κόσμου» φέρνει στον νου τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν (το ειδυλλιακό μέρος στο οποίο ξεκινά η ιστορία, η παρέα που καταδιώκεται, ο απρόσμενος χωρισμός της συντροφιάς, κλπ.), ωστόσο ο Jordan  διαφοροποιείται αρκετά εντάσσοντας στη μάχη του Καλού με το Κακού άτομα που δεν είναι ξεκάθαρο που ανήκουν ή φανατικά θρησκευτικά τάγματα ικανά να διαπράξουν εγκλήματα, προσφέροντας πεδίο δράσης σε γυναικείους χαρακτήρες (σημείο στο οποίο υστερεί ο Τόλκιν) και παρουσιάζοντας την κυκλική έννοια του χρόνου.

 

Ανεξάρτητα από τις όποιες ομοιότητες ή επιρροές, ο «Οφθαλμός του Κόσμου» εισάγει τον αναγνώστη σε ένα πολύ ενδιαφέρον σύμπαν και σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φανατικούς αναγνώστες του είδους.

 

Για όσους φοβούνται να το δοκιμάσουν επειδή τους ξενίζουν διάφοροι όροι που αναφέρθηκαν παραπάνω, όπως Τρόλοκ κλπ., να το τολμήσουν αφού στο πίσω μέρος του βιβλίου υπάρχει Γλωσσάριο με επεξηγήσεις.

 

 

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU