Άγιοι Ανάργυροι: Τα εκκλησάκια της πόλης ως μνημεία πολιτισμού

Ένας θησαυρός παράδοσης και πολιτισμού που κρύβεται ανάμεσα στις γειτονιές του Δήμου Αγίων Αναργύρων – Καματερού, βρίσκει το δρόμο της ανάδειξης.

Κλιμάκιο της Υπηρεσία Αρχαιοτήτων, των Τεχνικών Υπηρεσιών και Τεχνικών Συνεργείων του Δήμου, παρουσία του Δημάρχου Αγίων Αναργύρων-Καματερού Σταύρου Τσίρμπα και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τάσου Αθανασόπουλου βρέθηκε σε εκκλησάκια της πόλης,  που αποτελούν πραγματικά μνημεία πολιτισμού που χρονολογούνται ακόμα και από την βυζαντινή περίοδο.

Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες αυτοψίες και καταγραφές με σκοπό το επόμενο διάστημα να προχωρήσουν σε μία ολοκληρωμένη μελέτη διάσωσης των θησαυρών αυτών.

Δυστυχώς κάποια δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση και δεν είναι προσβάσιμα, όμως με τις ανακαινίσεις και τις επισκευές καθώς και με τη συνεργασία εγκεκριμένων επιστημόνων τα μνημεία αυτά θα αναδειχτούν στο ευρύ κοινό αλλά και στους κατοίκους για να ενημερωθούν ακόμη περισσότερο για την ιστορικότητα των γειτονιών τους.

Ιδιαίτερες Βασιλικές, πλινθοπεριβλητο αψίδες, περίτεχνες τοιχογραφίες, κεραμικές διακοσμήσεις, αρχαίες εικόνες, ιερά κειμήλια, μεσαιωνικά τέμπλα κ.α είναι μερικά χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τους ναούς αυτούς για  την αρχιτεκτονική και εσωτερική τεχνοτροπία τους, με τους θρησκευτικούς συμβολισμούς καθώς και την εκκλησιαστική παράδοση να πρωταγωνιστεί.

Τα εκκλησάκια που συγκεντρώνουν τεράστιο πολιτισμικό ενδιαφέρον είναι :

Άγιοι Ανάργυροι – (παλαιός ναός), Άγιοι Ανάργυροι

Άγιοι Ακίνδυνοι – (παλαιός ναός), Άγιοι Ανάργυροι

Άγιος Ανδρέας – Μυκονιάτικα, Άγιοι Ανάργυροι

Άγιος Νικόλαος – (παλαιό ναός) Καματερό

Άγιος Νικόλαος – Μυκονιάτικα , Άγιοι Ανάργυροι

Αγία Παρασκευή – Ανάκασα, Άγιοι Ανάργυροι

Άγιος Παντελεήμων – Μυκονιάτικα, Άγιοι Ανάργυροι

Ι.Ν Εσταυρωμένου – Άγιοι Ανάργυροι

Παναγία Κουλουρδού – Μυκονιάτικα, Άγιοι Ανάργυροι

Avatar photo
Το Ηράκλειο Αττικής και η Νέα Ιωνία στο διαδίκτυο. Και όχι μόνο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

MENU