Αρπακτικά πουλιά γύρω από το όρος Αιγάλεω. Αγριογούρουνα στη Δυτική Αττική (και όχι μόνο). Ελάφια γύρω από τους δήμους Φυλής και Μεγαρέων. Επανεμφάνιση λύκων στον αστικό ιστό της Αττικής. Πρόκειται για έναν ευχάριστό «πονοκέφαλο» στην Αττική, που θέλει σαφώς ειδική μεταχείριση και απαιτεί πολιτικές για να μην γίνει… δυσάρεστος «πονοκέφαλος».
Ρόλο σε αυτό το τοπίο έχει ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά – ΠΕΣΥΔΑΠ.
Ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1983 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με στόχο την μελέτη των Διαδημοτικών προβλημάτων των περιοχών που καλύπτουν οι Δήμοι μέλη του, την παροχή συμβουλών σε θέματα περιβάλλοντος και την εκπόνηση μελετών, έργων και ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με το περιβάλλον.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος θίγει μία σειρά από θέματα που αφορούν τα άγρια ζώα στην Αττική και αναφέρεται σε δράσεις και πρωτοβουλίες.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ανταποκρινόμενος στις νέες συνθήκες και προκλήσεις που τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται στην Αττική και τα ιδιόμορφα οικοσυστήματα της, ο ΠΕΣΥΔΑΠ προσαρμόζει τις δράσεις του και οικοδομεί συνεργασίες με άλλους εξειδικευμένους φορείς, για την αποτελεσματικότερη προστασία της άγριας ζωής.
Περιστατικά όπως η ανεύρεση τραυματισμένων αρπακτικών πουλιών σε δήμους που γειτνιάζουν με το όρος Αιγάλεω, η ολοένα και αυξανόμενη παρουσία αγριόχοιρων στην Δυτική Αττική, τραυματισμοί ελαφιών σε περιοχές ευθύνης των δήμων Φυλής, Μεγαρέων, η επανεμφάνιση λύκων στον αστικό ιστό κ.λ.π., δημιουργούν την ανάγκη μίας πιο ολοκληρωμένης αντιμετώπισης.
Για τον λόγο αυτό υπεγράφη ήδη μνημόνιο συνεργασίας με το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων «ΑΝΙΜΑ», όπου ο ΠΕΣΥΔΑΠ αναλαμβάνει:
– να υποστηρίζει τα άγρια ζώα με τη δωρεάν παροχή υγειονομικών υλικών περίθαλψης,
– να διαθέσει στην ΑΝΙΜΑ τροφές για τα άγρια ζώα αξίας 10.000 ευρώ, για το 2023
– να διαθέτει δωρεάν τη χρήση του κλιβάνου αποτέφρωσης του ΔΙΚΕΠΑΖ, για την διαχείριση των νεκρών άγριων ζώων.
Η ΑΝΙΜΑ από την πλευρά της αναλαμβάνει:
– να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα τραυματισμένα άγρια ζώα από τις περιοχές των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ
– να συνεργάζεται με τις υπηρεσίες των δήμων μελών του ΠΕΣΥΔΑΠ, για τυχόν απεγκλωβισμούς άγριων ζώων εντός του αστικού ιστού,
– να παραλαμβάνει και να περιθάλπει όλα τα κατασχεμένα άγρια πουλιά από τις παράνομες υπαίθριες αγορές, καθώς και να φιλοξενεί διά βίου όσα από αυτά δεν είναι πλέον επανεντάξιμα.
Στο ίδιο πλαίσιο ο ΠΕΣΥΔΑΠ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας (Σ.Ε.Ι), εστιάζοντας σε θέματα περιβαλλοντικής προστασίας και ευαισθητοποίησης.
Στο μνημόνιο προβλέπεται:
– η εθελοντική ένταξη μελών του ΣΕΙ στην Ομάδα Πολιτικής Προστασίας του ΠΕΣΥΔΑΠ στο όρος Αιγάλεω,
– η κοινή δράση αντιμετώπισης και καταστολής της παράνομης παγίδευσης και του παράνομου εμπορίου άγριων πουλιών, σε συνεργασία και με άλλους αρμόδιους φορείς, όπως η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, τα Δασαρχεία, η ΕΛ.ΑΣ κ.α.
– η ευαισθητοποίηση του κοινού για τον ρόλο των αρπακτικών πουλιών στη φύση,
– η εκπόνηση μελετών για την διατήρηση και την προστασία των άγριων αρπακτικών πουλιών, στο ορεινό, περιαστικό και αστικό περιβάλλον της Αττικής.
«Οι νέες συνεργασίες μας και η εντατικοποίηση των δράσεων μας σε αυτήν την κατεύθυνση, υποδηλώνουν τη θέληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλει ακόμα πιο αποφασιστικά και οργανωμένα στην προστασία της βιοποικιλότητας και στην αρμονική μας συνύπαρξη με την άγρια ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης».